Iphone X från Apple är världens dyraste mobil

Den är världens dyraste mobiltelefon, men lever Apples iPhone X verkligen upp till prislappen? Vi har tittat närmare på den nya toppmodellen. 

Vårt första test av iPhone X

Den nya toppmodellen från Apple, iPhone X, har precis släppts. Här kan du läsa om våra första intryck av den nya mobilen.

5 november 2017

Vi har sett fram emot att få testa den nya toppmodellen från Apple, och till slut kom då iPhone X. Här kan du läsa vad våra första intryck är av mobilen.

Det första man lägger märke till är förhållandet mellan skärmstorleken och storleken på själva mobilen. Apple har nämligen lyckats åstadkomma en mobil som hamnar fint mellan då två vanligaste storlekarna.

Det innebär att iPhone X inte tar större plats än en vanlig iPhone 7 eller 8, men har en skärmstorlek som mer påminner om den stora Plus-modellen.

Blomma fotograferad med Apple iPhone X

Detaljgraden hos iPhone X är imponerande, särskilt på bilder som tas i dagsljus. 

© Bonnier Digital FOTO

Skärmen på hela 5,8 tum är som väntat härlig, och upplösningen har aldrig varit högre med hela 458 pixlar per tum. 

Men skillnaden mellan den nya OLED-skärmen och skärmen som vi tidigare har lärt känna på 7 Plus är inte så stor. Det är faktiskt ett flertal situationer där vi inte riktigt ser skillnad. 

Å andra sidan når skärmen ända ut till kanten av mobilen, och vi vande oss snabbt vid att Home-knappen numera är bortrationaliserad. Man sveper bara uppåt med fingret för att komma ut i huvudmenyn.

Läs också: 3 skäl till att fotografera med mobilen – och 3 skäl till att inte göra det

Här har vi gjort en liten video som visar hur det går till att navigera i iPhone X:

Ditt ansikte låser upp iPhone X

Bland de större nyheterna hittar vi ansiktsigenkänning, och vi kunde genast konstatera att funktionen fungerar väldigt bra.

När du väl har registrerat ditt ansikte kan du låsa upp mobilen genom att bara titta på den.

Det går i regel så snabbt att det nästan känns som att mobilen inte är låst över huvud taget. I väldigt svagt ljus kan det vara lite svårare, men du kan alltid använda den konventionella pinkodslösningen för att låsa upp.

> Läs också: Allt om kamerorna i iPhone X och iPhone 8

Roliga finesser hos iPhone X

Tack vare den nya kraftfullare processorn går det numera att spela in slow motion-video i 1080p (Full HD) med hela 240 bilder per sekund. Tidigare fick man nöja sig med 720p.

Ansiktsigenkänningen kan även användas till nya animojis, där du spelar in ditt ansikte medan du säger ett meddelande på högst tio sekunder. Under tiden registrerar mobilen omkring 50 muskelrörelser och för över dem till 12 emojis, t.ex. pandan, hunden, hönan, grisen och roboten.

Det låter rätt barnsligt, och det är det också. Men det är också rätt kul och tekniskt imponerande, och det kommer säkerligen att förändra sättet som väldigt många människor kommunicerar på.

3 bra kameror i iPhone X

Kameran – eller rättare sagt kamerorna, för mobilen har ju hela tre stycken, har också blivit bättre.

De båda kamerorna på baksidan med 12,0 megapixel är på 28 mm F1.8 respektive 56 mm F2.4. Tidigare hade bara vidvinkelkameran bildstabilisering. Numera finns det bildstabilisering för båda kamerorna, och det upplevde vi som en stor fördel när vi använde telet i lite mer dämpat ljus.

> Läs också: Så fungerar mobilernas dubbelkameror

Det ger skarpare bilder i många fall. Vitbalansen är för övrigt exaktare än hos vår (12 månader) gamla 7 Plus.

Sensorn är större än tidigare, och det syns tydligt. Bilderna är mycket mer detaljerade, så om du verkligen gillar att ta bra bilder med mobilen är detta också ett argument för att uppgradera till den minst sagt dyra iPhone X.

Samtidigt tar bildfilerna upp mindre utrymme tack vare Apples nya HEIF-bildformat.

Här kan du läsa om vad som skiljer kamerorna åt hos Apples iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus.

Porträttfunktion med simulerad studiobelysning hos iPhone X

Med iPhone X kan du fotografera porträtt med simulerad studiobelysning. Den här bilden togs med en väldigt upplyst och helt vit bakgrund, och så gör mobilen automatiskt om bilden till en svartvit bild med mörk bakgrund helt automatiskt. Funktionen är bara i beta i mobilen, men fungerar utmärkt.

© Bonnier Digital FOTO

Simulerad studiobelysning fungerar fint

Bildernas dynamiska omfång är överraskande bra, och de nya funktionerna för att ta porträttbilder med simulerad studiobelysning är underhållande och ger en bra insyn i vilka tekniska möjligheter som väntar runt hörnet. Detta är något som de konventionella kameratillverkarna borde kunna lära sig ett och annat av.

Mobilen har fortfarande flera funktioner och finesser som vi inte har hunnit testa ännu.

Bland annat har vi inte haft möjlighet att testa batteritiden eller trådlös laddning av mobilen, men håll koll i tidningen Bonnier Digital FOTO och Prylguiden här på vår webbplats, så kommer vi med ett genomförligt test när vi har umgåtts med iPhone X i fickan, i handen och ute i fält en längre tid.

Om du vill optimera din gamla mobil kan du just nu få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt ett fint 3-i-1-objektiv direkt i brevlådan för bara 49 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av