Så för du över råfiler från Lightroom Mobile till Lightroom på datorn

Om du fotograferar i råformat med Lightroom Mobile ligger de i standardinställningen bara på mobilen tills du loggar in på Creative Cloud.

© Bonnier Digital FOTO

Så överför du råfiler från Lightroom Mobile till datorn

Med den här guiden går det lätt och snabbt att föra över råfiler från Lightroom Mobile-appen till Lightroom CC på datorn.

20 juni 2017 av Kathrine Anker

Lightroom Mobile är en bra app om du vill fotografera i råformat för att sedan jobba vidare med bilderna – antingen direkt i appen eller på din dator. 

Om du har en relativt ny Android-telefon eller en iPhone med det det senaste operativsystemet, iOS 10, kan du dessutom använda Lightroom Mobile för att fotografera i råformat.

Læs også: Gratis råkonvertering på mobilen

Du kan bildbehandla direkt i appen, men om du vill göra det på en större skärm kan du föra över bilderna till Lightroom CC på datorn.

Så överför du dina råfiler från mobilen till datorn

Råfilerna ligger som standard på i Lightroom på mobilen, men om du loggar in på ditt Creative Cloud-konto synkroniseras bilderna i molnet. 

Du behöver även vara inloggad i Lightroom på datorn. Då kan du välja att synkronisera med mobilversionen av Lightroom, och då laddar Lightroom ner bilderna från molnet när du öppnar programmet.

Så gör du i Lightroom Mobile

  • I appen trycker du på Lr-ikonen och på Sign In. Logga in på Creative Cloud, och sedan kommer dina bilder automatiskt att överföras.
  • Om du inte vill förbruka mobildata för att föra över bilderna aktiverar du funktionen Sync Only Over Wifi . Då överförs bilderna bara när du har wifi-anslutning.

Så gör du i Lightroom CC på datorn

  • I Lightroom på datorn klickar du på Lr-logotypen överst till vänster. Klicka på Starta vid Synkronisera med Lightroom Mobile, så laddas bilderna ner från molnet.
  • Du hittar bilderna Mappar, och här klickar du på pilen vid mobilens namn och på Importerade bilder.

Frågan om överföringar av råfiler kommer från vår frågelåda Fråga Oss i tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 10/2017, där du bland annat också kan läsa om hur du kan ta skarpare makrobilder.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, och läs genast tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de fem senaste numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av