Adobes Lightroom Mobile är en både gratis och blixtsnabb väg till supersnygga mobilbilder.

© Shutterstock / Welcomia

Gratis råkonvertering på mobilen

Så sent som för ett par år sedan var det otänkbart att man skulle kunna fotografera i råformat på mobilen och sedan råkonvertera dem utan att föra över dem till datorn. Nu är det möjligt – och till och med gratis.

28 mars 2017 av Niklas Majgaard

Förr om åren var det bara avancerade kameror som kunde fotografera i råformat, men i dag kan du fotografera i råformat på flertalet nya mobiltelefoner. 

Det ger helt nya möjligheter för mobilfotografen, särskilt om du kompletterar med en avancerad – och gratis – råkonverteringsapp.

Lightroom Mobile är ett gratisverktyg som använder Adobes eget råformat, Digital Negative, eller DNG, som mobilerna redan använder när de tar sina bilder. 

Adobe Lightroom Mobile gör det dessutom möjligt för iPhone-ägare att fotografera i DNG-format, eftersom Apples egen kameraapp ännu inte kan det, till skillnad från de Android-baserade konkurrenterna.

Fler möjligheter med Creative Cloud

Om du redan betalar för ett Creative Cloud-konto hos Adobe, kan du dessutom uppgradera gratisversionen av Lightroom Mobile så att programmet klarar samma format som Lightroom på datorn. 

Du kan även få ett par extra verktyg till programmet genom att logga in med Creative Cloud. 

Slutligen kan du synkronisera mobilen med dina bildsamlingar i Lightroom, så att du alltid har dina bilder till hands.

Små knep till Lightroom Mobile

  • Använd Lightroom Mobile i liggande format, så blir det mer lättöverskådligt.

Lightroom Mobile på mobil

När du håller mobilen vågrätt får du bättre översikt. Tänk på att menyernas form kan variera något från mobil till mobil. Bland annat är det skillnad mellan Apple iOS och Android.

© Adobe
  • Skruva upp skärmens ljusstyrka ordentligt. Visserligen drar det mer batteri, men du får bättre intryck av bildernas färger och ljushet.
  • Tryck på en funktion, t.ex. Temperatur och justera värdet med hjälp av skjutreglaget.
  • Medan du jobbar kan du jämföra din bild med utgångspunkten om du samtidigt håller tre fingrar på bilden om du har en Android-lur, och håller ett finger på bilden om du använder iOS. 

Här kan du ladda ner Lightroom Mobile:

Här hittar du Lightroom Mobile till Android

Här hittar du Lightroom Mobile till iOS

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av