En bra blixt är ett nästan självklart inslag i kamerautrustningen.
Även om de senaste kamerorna kan ta imponerande bra bilder vid högt ISO under svåra ljusförhållanden, så finns det motiv och situationer som helt enkelt blir bättre om man använder blixt.
Det gäller till exempel porträtt och actionmotiv.
En extern blixt ger dig dessutom betydligt fler möjligheter att få en perfekt exponering än om du bara använder kamerans inbyggda blixt eller ingen blixt alls.
Vilken blixt ska jag välja?
Det första du bör tänka på är vilka behov du har. Det kan låta banalt, men det är stora skillnader mellan de fyra blixttyperna som vi ska gå igenom.
Skillnaderna gäller inte bara pris, vikt och storlek utan även funktioner. Det är lätt att lägga för mycket pengar på en blixt som är alltför avancerad i relation till vad man egentligen behöver.
Här går vi igenom de fyra klassiska blixttyperna:

De allra minsta blixtarna är inte mycket bättre än de inbyggda. Men de kan vara till stor glädje om kameran inte har någon inbyggd blixt.
© ShutterstockDen minimala blixten
Den minsta blixttypen är bra om din spegellösa systemkamera t.ex. inte har någon inbyggd blixt. Den minimala blixten är ofta något bättre än en inbyggd blixt i kameran.
De flesta riktigt små blixtarna kan ofta användas tillsammans med de större modellerna. Då kan de ge extra ljus som tar fram fina detaljer och uttryck. Därför kan du även ha nytta av den om du senare väljer att uppgradera till en större och mer avancerad modell.
De minimala blixtarna har ofta ett ledtal på omkring 14–27. Ledtalet är ett uttryck för blixtens ljusstyrka. Jo större siffra, desto kraftfullare blixt.
Du beräknar ledtalet genom att multiplicera räckvidden i meter med bländaren vid ISO 100. Ett ledtal på 48 motsvarar t.ex. bländare F8.0 och ett avstånd på sex meter vid ISO 100.
Du kan också beräkna hur stor bländaröppning du ska använda genom att dela ledtalet med avståndet.
I stora drag ska du därmed använda en bländare på F3.0 om din blixt har ledtalet 30 och du håller ett avstånd på 10 meter.
Ekvationen blir då 30 / 10 = F3.0
> Lär dig att fotografera med flera blixtar här!
Den minimala blixtens egenskaper
- Ledtal ❯ 14–27
- Master ❯ Nej
- Slav ❯ Ja
- Zoomomfång ❯ 24–120 mm
- Vridbart huvud ❯ Nej, men vippfunktion
- Vidvinkelpanel ❯ Ja
- High-Speed-Sync ❯ Nej
- Modelljus ❯ Nej
- Stroboskop ❯ Nej
- Synk. med andra slutarridån ❯ Ja
- Uppgradering av firmware ❯ Nej

Nissin i40 är ett bra exempel på en liten blixt.
© ShutterstockDen lilla blixten
Den lilla blixten är något större än den minimala blixten. Den kännetecknas av att den ger ett starkare och bättre ljus än en inbyggd blixt på kameran.
I och med att den lilla blixten är lätt och kompakt är den därför också lätt att ha med i kameraväskan. En liten blixt lämpar sig särskilt väl om du fotograferar i staden eller inomhus i svagt ljus.
Dessutom kan modellerna ofta vinklas och vridas, så att du kan kasta indirekt ljus på motivet. Det kan du t.ex. åstadkomma genom att rikta blixten upp mot taket, så att ljuset studsar ner mot motivet. Det ger ett mjukare och naturligare ljus.
Slutligen har den lilla blixten ofta också en inbyggd diffusor-funktion som ger ett mjukare och naturligare ljus på t.ex. porträtt.
Små blixtar har ofta ett ledtal på 24–40. Det innebär att du klarar dig med F4.0 vid ett ledtal på 40 när avståndet till motivet är 10 meter.
Den lilla blixtens egenskaper
- Ledtal ❯ 24–40
- Master ❯ Nej
- Slav ❯ Ja
- Zoomomfång ❯ 24–85 mm
- Vridbart huvud ❯ Ja, i de flesta fall
- Vidvinkelpanel ❯ Ja
- High-Speed-Sync ❯ Nej
- Modelljus ❯ Nej
- Stroboskop ❯ Nej
- Synk. med andra slutarridån ❯ Ja
- Uppgradering av firmware ❯ Nej

Mellanstora blixtar är fullspäckade med många avancerade funktioner men har inte samma räckvidd som stora blixtar.
© NikonDen avancerade blixten
De avancerade blixtmodellerna skiljer sig mycket från de båda övriga kategorierna. De har starkare ljus, men de är fortfarande ljussvagare än de allra största blixtmodellerna.
Den avancerade blixten kännetecknas av att den har många funktioner. Bland annat high-speed-sync som gör det möjligt att använda blixt i kombination med en kort slutartid.
Med den här funktionen kan du frysa fast rörelser helt skarpt. Dock är det värt att påpeka att blixtljuset ofta blir svagare när man använder high-speed-sync.
Förutom att den avancerade blixten har en massa inställningsmöjligheter är den ofta väldigt flexibel.
Deärför får man ännu större möjlighet för indirekt ljus på motiven, så att de inte får det karakteristiska blixt-utseendet med slagskuggor och väldigt skarpt ljusinfall på motivet.
Den avancerade blixten har ofta ett ledtal på 28–44. Det betyder att du kan nöja dig med F4.4 vid ett ledtal på 44 och ett avstånd på 10 meter till motivet.
> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträttfoto
Den avancerade blixtens egenskaper
- Ledtal ❯ 28–44
- Master ❯ Generellt nej, men det finns undantag
- Slav ❯ Ja
- Zoomomfång ❯ 24–105 mm
- Vridbart huvud ❯ Ja
- Vidvinkelpanel ❯ Ja
- High-Speed-Sync ❯ Ja
- Modelljus ❯ Ja
- Stroboskop ❯ Nej
- Synk. med andra slutarridån ❯ Ja
- Uppgradering av firmware ❯ Nej

Med de största blixtmodellerna får du lång räckvidd, radiostyrning och mängder av funktioner.
© CanonDen stora blixten
Med den stora blixten får du de allra bästa funktionerna och inställningsmöjligheterna. Du får optimal räckvidd, utlysning, extremt skydd mot överhettning, snabba starttider samt uppgradering av firmware.
När man uppdaterar kamerans programvara säkerställer man att blixten kan samverka med nya kameror och objektiv.
Blixten laddas dessutom snabbt, och du kan fyra av en massa bilder utan att blixten blir för varm och stänger av sig.
De stora blixtarna har ofta ett ledtal på 34–64. Du klarar dig med F6.4 vid ett ledtal på 64 när avståndet till motivet är 10 meter.
> Läs också: 4 tips som ger bättre ljus i dina mobilbilder
Den stora blixtens egenskaper
- Ledtal ❯ 34–64
- Master ❯ Ja
- Slav ❯ Ja
- Zoomomfång ❯ 12–200 mm
- Vridbart huvud ❯ Ja
- Vidvinkelpanel ❯ Ja
- High-Speed-Sync ❯ Ja
- Modelljus ❯ Ja
- Stroboskop ❯ Ja
- Synk. med andra slutarridån ❯ Ja
- Uppgradering av firmware ❯ Ja