Få bättre ljus i dina mobilbilder

En mobil är inte världens ljusstarkaste kamera, Här går vi igenom hur du kan få mer ljus till exempelvis porträtt. 

© Shutterstock

4 tips som ger bättre ljus i mobilbilderna

Dagens mobilkameror blir ständigt bättre på att hantera svagt ljus, men ibland kan du ändå behöva få in mer ljus, särskilt när du ska fota porträtt. Vi har sammanställt fyra användbara metoder.

22 april 2019 av Sarah Marie Winther

De flesta av oss har råkat ut för det – vi vill ta en bild med mobilen, men ljuset är så svagt att ISO-värdet drar iväg med brus i bilden som följd.

Många mobilkameror av nyare modell är bättre på att hantera besvärliga ljusförhållanden, men det betyder inte nödvändigtvis att resultatet blir lika bra som du hade hoppats. 

Därför har vi sammanställt fyra enkla och praktiska sätt som du kan använda för att få bättre ljus i mobilbilderna. 

Vissa av hjälpmedlen har du säkert redan till hands, andra kan du köpa för en billig peng – och alla får plats i fickan. 

> Se video: Så avlägsnar du brus utan att förlora detaljerna i Photoshop

1. Använd ett vitt papper

Det är lika enkelt som det låter. Om du behöver lite mer ljus i ett porträtt, kan du använda ett vitt papper på samma sätt som en reflektor. 

Det enda du behöver göra är att hålla upp ett vitt pappersark på den motsatta sidan från din ljuskälla. Så om du t.ex. fotograferar en person vid ett fönster ska du hålla upp papperet mot den mörka sidan av ansiktet. 

Papperet reflekterar dagsljuset, så att den mörka sidan blir belyst på ett väldigt naturligt sätt.

> Läs också: Så tar du optimala porträtt i dagsljus

2. Använd surfplattan

Om du behöver mer ljus, t.ex. om du fotograferar inomhus, kan du använda surfplattan på samma sätt som det vita papperet. Öka skärmens ljusstyrka till max och håll upp den vid sidan av modellens ansikte. 

Om du står riktigt nära och bara fotograferar ansiktet, kan du också låta modellen hålla plattan medan du fotograferar.

Läs också: Så fina porträtt kan du få med hjälp av paraplyer 

Få bättre ljus i dina mobilbilder

När du fotograferar inomhus med mobilen är insläppet av naturligt ljus ofta begränsat. Lyckligtvis finns det ett flertal  – billiga – sätt att skapa mer ljus.

© Shutterstock

3. Använd en powerbank med lampor

Om ljusförhållandena är helt hopplösa behöver man ta till kraftfullare konstljus, och här kan man ha god nytta av Bonnier Digital FOTOs praktiska nya powerbank med fotoljus.

Den har nämligen 32 små, men starka LED-lampor på ena sidan, som man kan använda för att lysa upp ett ansikte på långt håll. Med den i fickan kan du vara säker på att ha både tillräckligt med el till mobilen och bra ljus i dina mobilbilder.

Powerbanken har två effekter samt en "Emergency"-funktion där LED-lamporna blinkar snabbt. Den drivs av solceller, och när den är fulladdad klarar den i normalfallet att ladda t.ex. en iPhone tre gånger.

Om du går och funderar på att börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO är det nu du ska klippa till. Då får du nämligen powerbanken samt två nummer av tidningen för bara 59,50 kronor. Endast powerbanken har ett värde på 499 kronor. Se erbjudandet här. 

Bonnier Digital FOTOs 3-i-1-powerbank har ett robust gummiskydd med karbinhake, så att du kan hänga den på fotoväskan eller på andra platser där du behöver el och ljus.

4. Använd en ficklampa och pappkartong

Om du är lagd åt det kreativa hållet kan du försöka dig på att tillverka en egen softbox. Det enda du behöver är en ficklampa, ett sugrör och en pappkartong i samma storlek som du får hamburgaren i på de flesta snabbmatsrestaurangerna.

Riv upp en liten öppning i botten och placera ficklampan så att den lyser snett upp mot locket. Stick in sugröret genom locket, så att det vilar mot botten och håller upp locket till hälften. Då reflekterar locket ljuset från ficklampan mot ansiktet på samma sätt som en reflektor.

Håll upp kartongen snett framför modellen, cirka 20 cm från ansiktet, och fotografera med mobilen.

> Läs också: 5 gratisappar för bildbehandling på mobilen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av