Få bättre ljus i dina mobilfoton

En mobil är inte den ljusstarkaste kameran du kan hitta. Se här hur du kan få mer ljus i exempelvis porträtt. 

© Shutterstock

3 tips som ger bättre ljus i dina mobilfoton

Nya mobilkameror blir bättre och bättre på att hantera svagt ljus, men ibland kan du ändå behöva lite extra ljus, till exempel när du ska ta porträtt. Vi har hittat tre smarta hjälpmedel.

De flesta av oss har testat det – vi vill ta en bild med mobilen, men ljusförhållandena är så dåliga att ISO-värdet stiger och bilden blir full av brus.

Många nyare mobilkameror är bra på att hantera svagt ljus, men det betyder inte nödvändigtvis att resultatet blir så bra som du hade hoppats. 

Därför har vi hittat tre enkla och smarta sätt att skapa bättre ljus i mobilbilder. 

Några av de här hjälpmedlen har du kanske redan, andra kan du köpa billigt – och alla är enkla att stoppa i fickan. 

> Se videon: Så tar du bort brus utan att förlora detaljer i Photoshop

1. Använd ett vitt papper

Det är lika enkelt som det låter. Om du behöver lite mer ljus i ett porträtt kan du använda ett vitt pappersark på samma sätt som en reflektor. 

Det enda du behöver göra är att hålla upp ett vitt pappersark på motsatt sida från ljuskällan. Så om du till exempel fotograferar personen framför ett fönster ska du hålla upp pappret mot den mörka sidan av ansiktet. 

Pappret reflekterar dagsljuset så att den mörka sidan blir upplyst – och dessutom på ett mycket naturligt sätt.

> Läs även: Så får du optimala porträtt i dagsljus

2. Använd din surfplatta

Om du behöver mer ljus, till exempel om du fotograferar inomhus, kan du använda din surfplatta på samma sätt som det vita pappret. Skruva upp skärmens ljusstyrka till max och håll den intill modellens ansikte. 

Om du står riktigt nära och bara fotograferar ansiktet kan du även få modellen att hålla den medan du tar bilderna.

Läs även: Så snygga porträtt kan du få med paraplyer 

Få bättre ljus i dina mobilfoton

När du fotograferar inomhus med mobilen är det naturliga ljuset ofta begränsat. Lyckligtvis finns det flera – och billiga – sätt att skapa mer ljus.

© Shutterstock

3. Använd en ficklampa och en kartong

Om du är kreativ kan du testa att tillverka en hemgjord softbox. Det enda du behöver är en ficklampa, ett sugrör och en papplåda i ungefär samma storlek som du får hamburgaren i på MacDonald's eller Burger King.

Riv en liten öppning i botten och placera ficklampan så att den lyser snett upp mot locket. Stick in sugröret genom locket så att röret vilar mot lådans botten och håller locket halvöppet. På så sätt kastar locket ljuset från ficklampan mot ansiktet liksom en reflektor.

Håll lådan snett framför motivet, cirka 20 cm från ansiktet, och fota med mobilen.

> Läs även: 5 gratis-appar för att redigera bilder i mobilen

Bonus: Sätt mobilen på stativ

Om du vill ta ännu snyggare mobilfoton i svagt ljus kan du få perfekta bilder med Bonnier Digital FOTOs kamerastativ.

Med din smartphone på stativ är det lättare att använda längre slutartider, och det kan ge fantastiska porträtt tagna med mobilen.

Stativet kan självklart användas med alla typer av kameror med stativgänga, och på köpet får du en smart hållare så att du även kan montera mobilen på stativet.

Med den medföljande fjärrkontrollen kan du styra telefonens kamera på distans, vilket gör det lättare att skapa perfekta ljusförhållanden när du fotograferar. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av