Reflektor med guldyta

En guldfärgad reflektor är perfekt när man ska lätta upp skuggorna i mulet väder.

© Digital FOTO

Perfekta porträtt med reflektor

När du fotograferar porträtt i dagsljus får du inte bara ett naturligt och stämningsfyllt ljus, utan du sparar också pengar eftersom du inte behöver köpa någon dyr blixtanläggning. Med hjälp av en billig reflektor får du dessutom kontroll över ljuset.

Dagsljus lämpar sig perfekt för porträtt, men det för även med sig en del utmaningar som du dock kan övervinna med några väl valda knep och lite övning.

Solljuset kan ge hårda skuggor i ansiktet, och det blir sällan snyggt på porträtt. Till och med i mulet väder kan du råka ut för förfulande skuggor. 

Här kan du välja att lätta upp skuggorna med en liten blixt, men det finns en annan lösning som dessutom är billigare och även ger ett naturligare resultat.

Ta kontroll över ljuset

Med hjälp av en reflektor kan du rikta det befintliga ljuset in om modellens ansikte så att mörka skuggor blir mindre uttalade eller helt försvinner. 

Den optimala reflektionen får du genom att hålla reflektorn i den vinkel som ger mest ljus på rätt plats.

Reflektor med guld- och silveryta

Reflektorn har ofta två olika färger – en på varje sida.

© Lastolite

Reflektorn ska placeras på ett avstånd som varierar beroende på hur starkt ljuset är. I svagt ljus behöver reflektorn oftast vara närmare modellen än om solen skiner för fullt.

I mulet väder kan du med fördel använda en guld- eller silverfärgad reflektor som reflekterar mer ljus än en vit. 

De är också bra om du ställer modellen i skuggan medan du står med reflektorn ute i solen och riktar ljuset in mot skuggan.

Dämpa det starka ljuset

Om kruxet är att ljuset är alltför starkt och behöver dämpas har du större nytta av en diffusor än en reflektor. 

Diffusorn liknar reflektorn, förutom att den släpper igenom en del mjukt och fint ljus. Man använder diffusorn för att skugga modellen mot ljuset.

Diffusor

Diffusorn reflekterar inte ljuset, utan filtrerar bort en del av det. Man använder den för att kasta en skugga över modellen.

© Lastolite

Reflektorer och diffusorer kan köpas var för sig eller i kombinerade paket som löser alla tänkbara problem.

I den här videon visar vi hur du kan bygga en egen reflektor för bara några kronor. Det enda som behövs är kartongpapp, aluminiumfolie, lim och tejp.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av