Det behöver du veta om porträttfotografi

Det finns många olika sätt att ta porträtt, och det innebär också att det inte bara är ett objektiv som kan kallas för porträttobjektiv. Läs allt om porträtt i den här artikeln. 

© Shutterstock

Allt du behöver veta om porträttfotografering

Porträttfotografi är en av de äldsta och mest klassiska av alla fotogenrer, men den hör också till de mest svårbestämda. För när kan man kalla en bild av en människa för ett porträtt? Och vilket objektiv lämpar sig bäst för porträttfotografering? Här hittar du svaren.

18 mars 2019 av Sarah Marie Winter

Vad är ett porträttfoto?

Ett porträttfoto är en bild av en eller flera personer, som visar en glimt av vem de är som människor. Mer exakt än så kan man inte säga det, för det finns en massa olika sätt att ta porträtt.

> I Fördelszonen, vår särskilda avdelning för prenumeranter på webbplatsen, kan du se en guide till hur du tar bra porträtt. 

Vissa fotografer gillar att krypa riktigt nära inpå sina modeller, medan andra hellre står så pass långt bort att man ser personen i helfigur och kanske till och med får med lite av omgivningarna. Vissa eftersträvar ett äkta uttryck, t.ex. ett skratt eller en eftertänksam blick, medan andra instruerar sina modeller.

Den allra vanligaste porträttbilden visar ofta personen från bröstkorgen och uppåt, och i regel tittar modellen in i kameran. Den här typen av porträttbilder används ofta i t.ex. tidningsartiklar och på bokomslag.

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträttbilder

Vilka typer av porträtt finns det?

Det finns sannolikt lika många typer av porträttfoton som det finns fotografer, men du du hittar några av de populäraste nedan:

1. Traditionella porträttfoton
2. Porträttfoto i omgivningar
3. Barn-, par- eller familjeporträtt
4. Självporträtt

1. Traditionella porträttfoton

Det behöver du veta om porträttfotografi

En av de vanligaste typerna av porträtt är bystbilden, där huvudet, axlarna och en del av bröstkorgen är med. Den här typen av bild kan tas både i konstljus och i naturligt ljus. 

© Shutterstock

Ett traditionellt porträtt kännetecknas av att det är taget från bröstkorgen och upp, och att modellen har instruerats till att posera på ett bestämt vis med sin bästa sida riktad mot kameran.

> Läs också: 3 tips på poser vid porträttfoto

Det betyder däremot inte att du inte kan fotografera spontana och ärliga ansiktsuttryck när du fotar traditionella porträtt. Men till skillnad från t.ex. gatufotografi är de traditionella porträtten planerade, och modellen är medveten om att hen blir fotograferad.

Traditionella porträtt blir ofta till i en studio med konstljus och en bakgrundsduk, men det går absolut även att ta dem i naturligt ljus inom- eller utomhus. Det viktigaste är att bakgrunden är enkel och att ljuset faller på modellen på ett smickrande sätt.

> Läs också: Så fotograferar du porträtt med studioljus

2. Porträttfoto i omgivningar

Det behöver du veta om porträttfotografi

När man använder omgivningarna där den porträtterade bor, arbetar eller tillbringar sin fritid, berättar man mer om personen i fråga. 

© Shutterstock

Till skillnad från traditionella porträtt spelar omgivningarna i den här typen av porträtt en lika stor roll som själva modellen.

Oftast tar man bilderna på en plats som berättar något om personen som porträtteras, t.ex. i hemmet eller på stamfiket, eller när man fotograferar en konstnär i ateljén.

Även om man tar den här typen av bilder utanför studion är det fortfarande viktigt att modellens ansikte är väl belyst, och därför arbetar många fotografer här med ljuset på samma sätt som hos de traditionella porträtten, förutom att studiolamporna är utbytta mot en liten extern blixt.

> Läs också: 5 tips som ger snyggare bakgrunder i bilderna

3. Barn-, par- eller familjeporträtt

Vem säger att det bara får vara med en enda person i en porträttbild? Bilder av barn, par, familjer eller grupper av vänner hamnar också i kategorin porträtt, men de är oftast mer utmanande än andra porträtt eftersom du behöver hålla koll på flera personers ansiktsuttryck och poser på en och samma gång.

> Läs också: Så tar du gruppbilder

Å andra sidan är det i regel också lättare att få naturliga ansiktsuttryck i bilder av flera personer i och med att de kan prata och skoja med varandra, vilket ger en mer avslappnad stämning, särskilt om personerna inte är vana vid att bli fotograferade.

> Läs också: Så tar du bra bilder av barn och barnbarn

4. Självporträtt

Självporträtt är mycket mer än selfies, och med ett kamerastativ, en självutlösare och lite kreativitet kan du faktiskt ta bilder av dig själv som är både intressanta och inspirerande.

Och det fina med att fotografera dig själv är att du kan lägga exakt så lång tid på det som du själv känner för.

En av anledningarna till att ta ett självporträtt kan också vara att man saknar en profilbild till sociala medier, jobbansökningen eller körkortet.

Då kan du spara både tid och pengar på att göra det själv.

> Läs också: Så tar du en perfekt profilbild

Vilket objektiv är bäst för porträttbilder?

Det behöver du veta om porträttfotografi

Om du tänker ta klassiska porträtt från bröstkorgen och upp är det bäst att välja en brännvidd mellan 85 och 100 mm. Det betyder emellertid inte att du inte kan använda andra typer av objektiv när du fotograferar människor. 

© Shutterstock

Vi hade gärna kunnat svara kort och koncist på den här frågan, men det beror helt och hållet på vilken typ av porträtt du tänker ta.

Om du främst är intresserad av traditionella porträtt, får du bäst resultat med en brännvidd på 85–100 mm.

> Läs också: Vad är ett porträttobjektiv?

Förklaringen är att avstånd på omkring 1,5 meter ger det mest harmoniska perspektivet. Det är nämligen det avståndet som vi har till människor som vi samtalar med.

Det betyder naturligtvis inte att du alltid ska använda objektiv på 85 eller 100 mm när du fotograferar människor.

Om du t.ex. vill ha med omgivningarna i bilden är det mycket bättre att använda ett objektiv på 50 eller 35 mm, beroende på hur mycket av bildytan ska täckas av modellen i förhållande till omgivningarna.

> Läs också: Därför är ett 50 mm-objektiv din (nya) bästa vän

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av