5 tips vid porträttfotografering

Det är väldigt svårt att ta perfekta porträttbilder, men du kommer långt genom att hålla ett fåtal punkter i bakhuvudet. Vi har satt samman fem enkla men viktiga tips på hur du kan åstadkomma riktigt fina porträttbilder.

Kombinationen av rätt utrustning och massor av övning kan göra dig till en mästare på porträttbilder.

Men till att börja med kan du försöka tänka på dessa fem viktiga tips för att ta fina porträttbilder.

  • Fokusera alltid på ögonen. Det är särskilt viktigt om du använder en stor bländaröppning. Annars blir de lätt oskarpa.

  • Välj helst stående format. Det gör det lättare att fylla ut motivet. Du kan göra undantag ifall omgivningarna är viktiga för sammanhanget.

  • Be modellen vrida kroppen en aning så att hen inte står rakt fram mittemot dig. Det ger ett slankare intryck och ger kroppen snyggare linjer.

  • Placera ansiktet en bit ovanför bildens mittpunkt och välj en fokuspunkt på samma ställe.

  • Välj en vit bakgrund för harmoni och lätthet och en mörk för ett mer dramatiskt intryck. Se alltid upp så att det inte finns några störande element i bakgrunden som stjäl uppmärksamheten från porträttet.

I artikeln om fantastiska och annorlunda porträtt i Digital FOTO nummer 11/2016 går vi också in på fyra olika inspirerande idéer på hur man också kan bära sig åt för att ta porträttbilder.

Här ser vi bilder från en mästare på bildbehandling som använder uppstoppade blåsfiskar, en fotograf som jobbar med bildprojektorer, fotografer som använder skuggor på ett kreativt sätt samt ett antal andra som tar roliga och livfulla bilder med färgpulver.

Du får också tips på åtta prisvärda objektiv med fast brännvidd.

Som prenumerant kan du ladda ner artikeln om annorlunda och fängslande porträtt överst på den här sidan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av