Ung man tar profilbild med kamerastativ och självutlösare

Det är absolut inte svårt att själv ta en bra profilbild – här kan du se hur du gör.

© Shutterstock

Så tar du den perfekta profilbilden

Det är viktigt att göra ett gott intryck – även på internet. Här får du en utförlig guide till hur du tar en profilbild som visar dig från din bästa och mest professionella sida.

28 augusti 2018

När vi är ute bland folk anstränger vi oss för att göra ett så gott intryck som möjligt när vi träffar nya människor.

Men i den digitala eran är det i många fall din profilbild på sociala medier som står för det första intrycket – vare sig du vill det eller inte. Därför är det viktigt att du väljer en bild som först och främst liknar dig, men som också visar dig från din bästa sida. 

En bra profilbild kan användas till en massa saker: Till hemsidan, cv:t, profilen på dejtingtjänsten, Facebook, LinkedIn – möjligheterna är många. 

Oavsett om du har en stor, dyr DSLR-kamera och en arsenal av objektiv eller en liten kompaktkamera, kan du lätt ta en bra bild av dig själv genom att följa de här stegen.

1. Hitta ljuset innan du väljer bakgrund

En profilbild handlar om dig, så därför är det avgörande att ljuset som faller in på ansiktet är mjukt och når dina ögon. 

Undvik platser där solen skiner rakt på dig och ger hårda skuggor i ansiktet.

En idealisk plats kan vara framför ett fönster som solen inte skiner in genom. Om vädret tillåter det kan du även hitta en skuggig plats utomhus för att ta din profilbild. 

Läs också: 3 gratistips för bättre ljus i porträttbilder

2. Rensa upp i bakgrunden

Kolla nu hur bakgrunden ser ut.

Om du är inomhus bör du rensa undan alla eventuella föremål som kan störa bilden. 

Om du är utomhus bör du undvika att få med sådant som solen skiner rakt på , t.ex. en gräsplätt. Sådana här områden blir väldigt ljusa på bilden och stjäl uppmärksamheten från dig.

Om du kan bör du placera dig mot en enfärgad vägg eller mur; det ger ett stillsammare intryck. 

profilbild till Facebook LinkedIn

En enfärgad vägg som bakgrund ger ett lugnare intryck och riktar betraktarens uppmärksamhet mot dig. 

© Shutterstock

3. Ställ upp kameran

Om du har ett kamerastativ är det dags att fälla upp det nu. Du kan också använda en stol en fönsterkarm eller någon annan jämn yta som kameran kan stå på.

Till skillnad från selfies, som ofta är tagna uppifrån, bör en profilbild tas i ögonhöjd.

Välj en bländaröppning på F2.0–F3.5, beroende på vad ditt objektiv klarar. Det ger en snyggt oskarp bakgrund.

Använd en fjärrutlösare eller kamerans självutlösare med tio sekunder och välj autofokus med enda fokuspunkt.

Om du inte har en fjärrutlösare och inte har några andra människor i närheten som du kan lägga fokus efter kan du använda en möbel i någorlunda samma höjd som du själv är. Välj något som du enkelt kan flytta undan medan kameran räknar ner, t.ex. en golvlampa.

Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

4. Hitta en lämplig pose

Fundera på vad du vill utstråla med din profilbild. Det kan vara olika beroende på om det ska röra sig om en trevlig profilbild till din Facebookprofil eller ett mer professionellt foto till ett cv eller LinkedIn. 

I de flesta fallen fungerar det bäst om du vrider på kroppen en aning medan du tittar in i kameran.

Testa också att göra olika saker med armarna: Låt dem hänga rakt ner, sätt händerna på höfterna, lägg armarna i kors, ha händerna bakom ryggen och så vidare.

Om du sitter ner kan du testa att luta dig framåt med knäppta händer, sedan den ena handen på låret, med båda händerna på stolen och så vidare.

Kom ihåg att du inte tar en passbild. Du får alltså gärna le  – men du behöver inte visa tänderna. Ett bra leende sitter i ögonen.

Läs också: 4 tips för bättre poser

profilbild av man på kontor

Prova dig fram dig fram med olika poser till din profilbild och se vad som fungerar bäst för dig. I den här bilden ser vi lite av personens omgivningar. Det kan i vissa fall vara intressant, eftersom omgivningarna säger något om personen. 

© Shutterstock

5. Glöm inte beskärningen

Din bild kan bli beskuren när du laddar upp den till sociala medier som Facebook eller Twitter.

Därför är det bra att få in lite luft i bildens sidor, så att du inte riskerar att ditt ansikte blir beskuret.

På Facebook kan du också välja att ladda upp bilden utan beskärning, men miniatyrversionen av bilden som visas i kommentarfält och chattgrupper visas fortfarande i beskuret skick.

Läs också: Så tar du ett perfekt passfoto

profilfoto til LinkedIn eller Facebook

Når du uploader dit nye profilbillede til medier som Facebook og Twitter, kan det blive beskåret. Sørg derfor for, at der er lidt luft i siderne af billedet, så det ikke er dit ansigt, der beskæres. 

Lær at tage portrætter med det nye Digital FOTO

I Digital FOTO nummer 14/2018 kan du komme på intenst weekendkursus i at tage professionelle portrætter. Vi guider dig igennem genren – lige fra det klassiske portræt i naturligt lys til miljøportrættet og studieportrættet med to flash.

Du får også tips til kameraindstillinger, udstyr, posering og beskæring – og så kickstarter vi din kreativitet med sjove idéer til alternative portrætter. 

Digital FOTO 1814

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av