Bli en bättre fotograf med tio enkla knep.

Bli en bättre fotograf med tio enkla knep.

© Shutterstock

10 tips som gör dig till en ännu bättre fotograf

Ofta är det små enkla detaljer som skiljer en suverän bild från en medioker. Här bidrar vi med tio tips som gör dig till en bättre fotograf.

Fotografi är en konstform, så tycke och smak spelar alltid in när man avgör om en bild är bra eller inte. Men det finns en rad punkter där yrkesfotografer i princip alltid lyckas, och som gör deras bilder bättre än andras. Oftast rör det sig om enkla saker som alla kan få ordning på om de bara tänker på det – och tar sig tid att göra det.

Med andra ord är det detaljerna som gör hela skillnaden. Här listar vi tio tips på sådant som kan lyfta dina bilder från standardnivå till oanade höjder och göra dig till en bättre fotograf.

> Få inspiration och underhållning, samtidigt som du blir en bättre fotograf. Vi hjälper dig att ta bättre bilder av en lång rad motiv i den nya fotoboken "Bli en bättre fotograf". Just nu kan fotoboken bli din tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto!  

Tips 1: Räta upp horisonten

Lejonkungen Disney, Simba och Mufasa blickar ut mot horisonten.

När horisonten är rak blir sinnet lugnt.

Sneda horisonter stjäl uppmärksamheten från allt annat och tar bara några sekunder att fixa i bildbehandlingen om du råkar klanta till det i exponeringen.

Tips 2: Fokusera rätt

Fokuset ger i kombination med kompositionen berättelsen om bilden, så se till att lägga skärpan exakt där du vill ha den. Det spelar t.ex. stor roll om skärpan ligger på en persons näsa eller ögon.

Få koll på manuellt fokus
Få koll på autofokus
Få koll på följefokus

Tips 3: Skär inte itu människor

Två figurer från Southpark blir kapade på mitten.

När du skär av händer eller fötter av folk i ditt motiv blir bilden sämre.

Undvik att skära av folk vid fotlederna eller handlederna så att det ser ut som att de har tappat kroppsdelar. Det är helt enkelt dåligt kompositionsarbete. Tänk också på detta när du beskär dina bilder.

Tips 4: Använd kompositionen aktivt

Det kan vara bra att utgå ifrån regeln om tredjedelar, men det finns många möjligheter att utforska kompositionsreglerna och utmana dina motiv. Testa till exempel att ta en helt symmetrisk bild med huvudmotivet i mitten. Det viktigaste är att du gör ett aktivt val.

Här kan du läsa mer om hur di kan komponera dina bilder

Tips 5: Bildbehandla lagom

Jim Carrey löper amok på tangentbord.

Bildbehandla inte för mycket eller för lite, utan alldeles lagom.

Undvik att bildbehandla för lite eller för mycket. Det är visserligen en smaksak, men vi tycker alltid att det är trist att se bilder som hade kunnat bli mycket bättre om någon bara hade tagit sig tid att justera högdagrar och skuggor. 

Och det är lika tråkigt att se bilder som har fått en mördande hård kontrast eller alldeles för mycket krut i färgerna. Ett tips kan vara att bildbehandla i omgångar, så att du återkommer till dem efter några dagar med friska ögon.

Här kan du se en video om hur man kan använda histogrammet för att åstadkomma perfekta bilder i Lightroom

Tips 6: Undvik konstljus

Man hoppar ut genom fönster.

Undvik det tråkiga ljuset från glödlampan och leta i stället upp ett fönster med dagsljus.

Vi ser ser ofta bilder som har tagits under dagtid, men som ändå har en underlig vitbalans på grund av skumrask och konstljus. Gå närmare ett fönster, eller gå ut och dra nytta av det härliga dagsljuset. Naturligt ljus lyfter dina bilder från halvdana till fantastiska.

Här hittar du tre tips på hur du kan få bättre ljus i dina porträttbilder

Tips 7: Gör det mesta av ljuset

Om du, trots tips nummer 6, jobbar med konstljus, behöver du använda det rätt. Vi har sett väldigt många bilder, t.ex. bröllopsbilder som har förstörts av att en felaktig ljussättning har fått dem att de amatörmässiga ut. Så lägg tid på att lära dig hantera din blixtutrustning rätt när du fotograferar.

Få ut mer av blixten

Tips 8: Ha en tanke bakom dina bilder

I början fotar man bara loss för att lära sig tekniken, men med tiden bör du börja tänka på vad du vill säga med en bild och hur du vill säga det. Det får dig att tänka mer på bl.a. fokus och komposition, och det ger dig bättre bilder.

Tips 9: Håll dig till naturliga uttryck

Knasig kameleont.

Dina bilder blir inte bättre av vare sig smink eller utklädnader – det är dina kunskaper som gör skillnaden.

Om du inte blir nöjd med dina porträttbilder ska du inte försöka kompensera med extra galet hår, smink eller utklädnader. Lägg istället mer tid på att framkalla känslor hos modellen, som du kan försöka återge, eller testa med nya vinklar för att få fram uttrycket som du letar efter.

Tips 10: Kopiera inte andra fotografer

Låt dig gärna inspireras eller motiveras av andra, men kopiera aldrig någon rakt av. Härmapor är pinsamma, och du kommer att utvecklas mycket mer som fotograf och ta mer intressanta och personliga bilder om de kommer från din egen kreativitet.

Läs också: Fotografens 5 ovanor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av