Bli en bättre fotograf med nio enkla knep.

Nio regler som gör dig till en bättre fotograf. 

© Shutterstock

9 tips för att bli en ännu bättre fotograf

Ofta är det de små, enkla sakerna som gör skillnaden mellan en fantastisk bild och en helt vanlig. Här är nio tips som gör dig till en bättre fotograf.

24 oktober 2022 av LH

Att ta bilder är en konst, och konst bedöms som bekant subjektivt. Det finns dock ett antal punkter som oftast gör dina bilder bättre. 

Och det handlar om punkter som yrkesfotografer i stort sett alltid lyckas med, och som ger deras bilder något extra. De flesta av de här reglerna är ganska enkla, men de är definitivt värda att lägga på minnet.

Med andra ord: Det är detaljerna som gör skillnad. Och här listar vi nio tips som kan lyfta dina bilder från standardnivå till suverän nivå:

Tips 1: Rätta till horisonten
Tips 2: Ha koll på fokus
Tips 3: Manuell fokusering ger störst kreativ frihet
Tips 4: Välj autofokus när det är ont om tid
Tips 5: Använd kontinuerlig fokusering för sport och fåglar
Tips 6: Klipp inte av människor
Tips 7: Använd rätt ljus
Tips 8: Fotografera med ett syfte
Tips 9: Kopiera inte andra fotografer

Tips 1: Rätta till horisonten

En sned horisontlinje tar bort fokus från det viktiga i bilden, nämligen motivet. Därför ska du alltid se till att stå stadigt innan du trycker på avtryckaren. 

Det kan vara svårt om du är andfådd eller om ditt motiv är flyktigt, men du kan ta hjälp av kameran och stativet, och du kan redigera bilden i efterhand.

Nästan alla systemkameror kan visa ett digitalt vattenpass som hjälper dig med horisonten, så att den ligger helt plant. 

För bästa precision rekommenderar vi att du använder ett stativ med inbyggt vattenpass. Allt du behöver göra är att vänta på att bubblan ska stabiliseras och sedan justera stativet efter den. 

Om horisonten ändå skulle hamna på snedden, har de flesta bildbehandlingsprogram en funktion som gör det enkelt att rätta till horisonten.
Lightroom har till exempel en auto-knapp som löser problemet åt dig. 

Bergslandskap med många lager.

En helt horisontell horisontlinje skapar lugn i bilden.

© Shutterstock

Tips 2: Ha koll på fokus

Fokus och komposition är dina två viktigaste verktyg när du ska berätta en historia med din bild. Du väljer vad vi ska se och vilka områden i din bild som ska vara i fokus.

Kompositionen som du väljer visar på samma sätt vad du tycker att vi ska lägga märke till. 

När du väljer fokus och komposition väljer du med andra ord vilket uttryck din bild ska ha, och precis innan du trycker på avtryckaren har du stor kreativ frihet att vara originell i din tolkning av motivet.

Tips 3: Manuell fokusering ger störst kreativ frihet

Din kamera har tre olika inställningar för fokuseringen. Manuell fokusering ger störst kreativ frihet, eftersom du själv väljer var skärpan ska ligga. Detta kräver dock att du har tid och att ditt motiv står stilla medan du fokuserar.

Det kan även krävas lite träning för att fokusera med vissa typer av objektiv, eftersom de kan ha elektronisk fokusering istället för mekanisk. 

Det finns flera hjälpmedel för att fokusera mer exakt, till exempel peaking-funktionen som visar var motivet är skarpt genom färgmarkeringar i sökaren. 

Två svampar i fokus

Med manuell fokusering bestämmer du själv var du lägger skärpan. Det kan vara till hjälp när du till exempel vill ha svamparna i fokus, men arbetar med flera lager i bilden.

© Shutterstock

Tips 4: Välj autofokus när det är bråttom

Autofokus är bra när det måste gå snabbt och du inte har tid att ställa in skärpan manuellt.

Även om autofokussystemen i nya spegellösa systemkameror ständigt blir bättre, kan de inte alltid räkna ut vad fotografen vill fokusera på.

Autofokusen kan alltså ge dig en skarp förgrund när du fotograferar landskap, även om du vill att hela området från förgrund till bakgrund ska vara i fokus.

En annan situation som ofta kan förvirra autofokusen är när man fotograferar folksamlingar i rörelse, till exempel ett karnevalståg, motionslopp eller liknande. Lösningen är att ställa in kameran på autofokus med en enda punkt.

> Läs även: Få koll på autofokusen

Tips 5: Använd kontinuerlig fokusering för sport och fåglar

Kontinuerlig fokusering hjälper dig att ta bilder av rörliga motiv. Här är det viktigt att kamerans autofokus hänger med. Det kan till exempel vara när du tar bilder av sport och fåglar.

Metoden heter vanligtvis AF-C eller AI Servo, och den justerar fokus efter det valda motivet så länge du håller kamerans avtryckare halvvägs nedtryckt.

> Läs även: Få koll på kontinuerlig fokusering

fotbollsspelare i fokus trots snabba rörelser

Med kontinuerlig autofokus kan du fånga snabba rörelser.

© Shutterstock

Tips 6: Skär inte itu människor

Porträtt som inte fungerar lider ofta av dålig beskärning. Undvik att skära av folk vid fotlederna eller handlederna så att det ser ut som att de har tappat kroppsdelar. Det är helt enkelt dåligt kompositionsarbete. 

Lägg istället beskärningen mitt på armen, låret eller pannan. Tänk också på detta när du beskär dina bilder i ett bildbehandlingsprogram.

Tips 7: Gör det mesta av ljuset

Det flesta motiv gör sig bäst i naturligt dagsljus. Men om du ändå behöver använda konstljus, se till att göra det på rätt sätt.

Tyvärr förstörs alltför många bilder, t.ex. bröllopsbilder av en felaktig ljussättning, så att de ser amatörmässiga ut. Så lägg tid på att lära dig använda ljuset rätt när du fotograferar.

> Läs också: Få ut mesta möjliga av blixten

Tips 8: Ha en tanke bakom dina bilder

I början tar man bara bild efter bild för att lära sig behärska kameran, men med tiden bör du tänka på vad du vill säga med bilden som du tar och hur du uttrycker det på bästa sätt.

Hitta det viktigaste i ditt motiv och komponera bilden så att just detta framhävs tydligt. 

Ett ensamt träd på ett fält kan till exempel vara ett bra motiv, men om man ser en stad eller något annat i bakgrunden som stör motivet, kan det ofta vara bättre att välja en annan vinkel. 

Om man till exempel kan placera kameran på marken kan man låta fältet fylla ut mer av förgrunden, och samtidigt får man en snyggare bakgrund eftersom man kan använda himlen istället. 

Det är ett bra exempel på att du bör tänka igenom vad du vill visa eller berätta med din bild innan du trycker på avtryckaren.

Tips 9: Kopiera inte andra fotografer

Originalitet är ingrediensen som kan göra att bilden blir enastående och något som vi aldrig har sett förut.

Även om ditt motiv är ett landskap som kanske har förevigats av flera tusen fotografer, bör du alltid fundera på hur just du vill tolka det.

Kan du fokusera annorlunda? Eller ändra på kompositionen, så att vi ser något nytt i bilden som inte har visats förut?

Låt dig gärna inspireras eller motiveras av andra, men kopiera aldrig någon rakt av. 

Ditt arbete kommer att utvecklas betydligt mer, och dina bilder kommer att ha mer personlighet och udd när de kommer från din egen kreativitet.

> Läs också: Fotografens 5 ovanor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av