Bli en bättre fotograf med nio enkla knep.

Bli en bättre fotograf med nio enkla knep.

© Shutterstock

9 tips som gör dig till en ännu bättre fotograf

Ofta är det små enkla detaljer som skiljer en suverän bild från en medioker. Här bidrar vi med nio tips som gör dig till en bättre fotograf.

Fotografi är en konstform, så tycke och smak spelar alltid in när man avgör om en bild är bra eller inte. 

Men det finns en rad punkter där yrkesfotografer i princip alltid lyckas, och som gör deras bilder bättre än andras. Oftast rör det sig om enkla saker som alla kan få ordning på om de bara tänker på det – och tar sig tid att göra det.

Med andra ord är det detaljerna som gör hela skillnaden. Här listar vi nio tips på sådant som kan lyfta dina bilder från standardnivå till oanade höjder.


Tips 1: Räta upp horisonten

En sned horisontlinje stjäl uppmärksamhet från det viktiga i bilden, nämligen motivet. Därför bör du alltid se till så att du står stadigt innan du trycker på utlösarknappen.

Det är inte alltid det enklaste om du är andfådd eller om ditt motiv är flyktigt, men lyckligtvis är det lätt att åtgärda i bildbehandlingen; nästan alla bildbehandlingsprogram har enkla och effektiva verktyg för att räta upp bilden.


Berglandskap med flera lager.

En rät horisontlinje ger en lugn bild

© Shutterstock

Tips 2: Fokusera rätt

Fokus och komposition är dina två viktigaste verktyg när du ska berätta en historia med din bild. Du väljer vad vi ska se och vilka bitar av din bild som ska vara i fokus.

Kompositionen som du väljer visar på samma sätt vad du tycker att vi ska lägga märke till.

Det är med andra ord när du väljer fokus och komposition som du väljer vilket uttryck som bilden ska ha, och det är precis innan du trycker på utlösarknappen som du har en stor kreativ frihet till att göra en originell tolkning av motivet.

Tips 3: Manuell fokus ger störst kreativ frihet

Din kamera har tre olika fokusinställningar. Manuell fokus ger dig störst kreativ frihet, i och med att du själv väljer var kameran ska fokusera. Detta kräver emellertid att du har tid till det och att ditt motiv står still medan du fokuserar.

> Läs också: Få koll på manuell fokus

Två svampar i fokus

Med manuell fokus bestämmer du själv var skärpan ska ligga. Det kan vara till hjälp när du, som här, vill fokusera på svamparna men ändå ha en med en förgrund för att få in flera lager i bilden.

© Shutterstock

Tips 4: Välj autofokus när det ska gå undan

Autofokusfunktionen är bra när det går undan och du inte har tid att fokusera manuellt. Autofokusen vet dock inte vilket motiv som du fotograferar, så du riskerar att t.ex. bara få skärpa på förgrunden när du fotograferar landskap, även om du vill att hela området från förgrund till bakgrund ska ligga i fokus.

> Läs också: Få koll på autofokus

Tips 5: Använd kontinuerlig fokus till sport och fåglar

Kontinuerlig fokus är till god hjälp när du ska fotografera motiv i rörelse. Här är det viktigt att kamerans autofokus kan hänga med. Det kan t.ex. vara när du fotograferar sport eller fåglar.

Inställningen heter vanligen AF-C eller AI Servo, och den justerar fokus efter det valda motivet, så länge som du håller ner kamerans utlösarknapp till hälften.

> Läs också: Få koll på kontinuerlig fokus

fotbollsspelare i fokus trots snabba rörelser

Med kontinuerlig autofokus går det att fånga snabba rörelser.

© Shutterstock

Tips 6: Skär inte itu människor

Undvik att skära av folk vid fotlederna eller handlederna så att det ser ut som att de har tappat kroppsdelar. Det är helt enkelt dåligt kompositionsarbete. Tänk också på detta när du beskär dina bilder.

Tips 7: Gör det mesta av ljuset

Det flesta motiv gör sig bäst i naturligt dagsljus. Men om du ändå behöver använda konstljus, se till att göra det på rätt sätt.

Tyvärr förstörs alltför många bilder, t.ex. bröllopsbilder av en felaktig ljussättning, så att de ser amatörmässiga ut. Så lägg tid på att lära dig använda ljuset rätt när du fotograferar.

> Läs också: Få ut mesta möjliga av blixten

Tips 8: Ha en tanke bakom dina bilder

I början fotar man bara loss för att lära sig tekniken, men med tiden bör du börja tänka på vad du vill säga med en bild och hur du vill säga det. 

Det får dig att tänka mer på bl.a. fokus och komposition, och det ger dig bättre bilder.

Tips 9: Kopiera inte andra fotografer

Originalitet är ingrediensen som kan göra att bilden blir enastående och något som vi aldrig har sett förut.

Även om ditt motiv är ett landskap som kanske har förevigats av flera tusen fotografer, bör du alltid fundera på hur just du vill tolka det.

Kan du fokusera annorlunda? Eller ändra på kompositionen, så att vi ser något nytt i bilden som inte har visats förut?

Låt dig gärna inspireras eller motiveras av andra, men kopiera aldrig någon rakt av. 

Ditt arbete kommer att utvecklas betydligt mer, och dina bilder kommer att ha mer personlighet och udd när de kommer från din egen kreativitet.

> Läs också: Fotografens 5 ovanor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av