Det finns de som kan ta bilder, och sedan finns det de som kan skaka om hela vår världsbild med ett enda foto.
Dessa är de verkliga mästerfotograferna, och bland dem finns det en handfull som är oumbärliga. Vi har samlat dem här, så att du har något att utgå från när du utforskar fotografins fascinerande historia.
1. Ansel Adams (1902–1984)
Ända sedan Ansel Adams höll i en kamera för första gången vid 14 års ålder, var hans passion att fotografera Amerikas orörda och vilda natur. Särskilt bergen i Sierra Nevada blev viktiga motiv i hans arbete, men Adams tog även vackra svartvita bilder av flera andra naturområden som numera är nationalparker i USA.
Ett annat av hans mest betydelsefulla verk är en på den tiden kontroversiell fotoessä om USA:s behandling av japanska invandrare under andra världskriget (Born Free and Equal: Photographs of the loyal Japanese-Americans at Manzanar Relocation Center, Inyo County, California).
Ansel skrev också läroböcker om fotografi och var en av skaparna av zonsystemet, som gav fotografen större kontroll över exponeringen under hela den analoga fotoprocessen.
Tillsammans med flera andra av dåtidens framstående fotografer grundade han organisationen Group f/64, som eftersträvade bilder med optimal skärpa i hela motivet.

Ansel Adams i färd med att ta en av sina välkända bilder med dåtidens mest moderna utrustning.
2. Annie Leibovtz (1949–)
Du är inte kändis på riktigt om du inte har blivit fotograferad av Annie Leibovitz, skaparen av några av historiens mest kända porträtt.
Musiker som John Lennon, Bruce Springsteen och Michael Jackson, filmstjärnor som Demi Moore, Johnny Depp och Whoopi Goldberg, politiker som paret Obama – och nu senast Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – har alla blivit fotograferade av Leibovitz.
Hon har arbetat för tidskrifter som Rolling Stone och Vanity Fair och var den första kvinnliga fotografen som fick en egen utställning på National Portrait Gallery i Washington.

De största personligheterna inom musik, film och konst har fotograferats av Annie Leibovitz.
© Shutterstock.3. Steve McCurry (1950–)
Denna amerikanska fotojournalist är mest känd för bilden "Afghan Girl", som prydde omslaget till National Geographic i juni 1985. McCurry har fått mycket beröm och många utmärkelser för sina bilder av krig och konflikter, försvinnande kulturer och uråldriga ritualer.
Bland hans största verk finns porträtt av människor från sex kontinenter.

Bilden av den afghanska flickan är Steve McCurrys mest berömda.
4. Dorothea Lange (1895–1965)
Amerikansk dokumentärfotograf och fotojournalist, mest känd för sina bilder av det fattiga USA under lågkonjunkturen på 1930-talet (den stora depressionen). Hon arbetade för tidskrifter som Life och Aperture och ställde ut på Art Institute of Chicago.
Hennes mest kända bild är "Migrant Mother", tagen 1936, som föreställer en fattig kvinna med sina barn i ett läger för jordbruksarbetare.
Läs även: Här är de största milstolparna i kamerans historia

Dorothea Langes mest berömda bild.
5. Yann Arthus-Bertrand (1946–)
Det är inte många fotografer som kan skryta med att de har visat oss världen på ett helt nytt sätt – men Yann Arthus-Bertrand från Frankrike har gjort det. I över 30 år har han flugit jorden runt och fotograferat över 113 länder från helikoptrar och luftballonger.
De vackra och dramatiska bilderna har visats på utställningar runt om i världen och förevigats i boken "Jorden sedd från himlen", som har sålts i tre miljoner exemplar.
År 2015 gjorde han den gripande dokumentärfilmen "Human". I filmen intervjuade han människor från hela världen och visade att det finns mycket mer som förenar oss människor än som skiljer oss åt.

Yann Arthus-Betrand har fotograferat en stor del av världen sedd från ovan.
6. Sebastiäo Salgado (1944–)
Oavsett om han har fotograferat svält i Etiopien, inbördeskrig i Rwanda eller fattiga industriarbetare i Brasilien, präglas hans bilder alltid av medkänsla och respekt för individen.
Bilderna är dessutom alltid mycket vackra.
Salgado har givit ut flera utmärkta fotoböcker. Senast kom "Genesis" 2013, där han överraskade alla genom att plötsligt fotografera djur och landskap. Han kallade boken "Ett brev till världen".

Salgados fotoböcker är alltid fantastiska att fördjupa sig i.
7. Man Ray (1890–1976)
Man Ray var en amerikansk bildkonstnär som främst var verksam i Paris, där han var löst knuten till dadaisterna och den surrealistiska rörelsen.
Han såg sig själv som målare i första hand, men arbetade med många visuella medier, inte minst fotografi, och han var en framgångsrik porträtt- och modefotograf.
Han räknas som en betydande pionjär inom mediet, särskilt på grund av sina fotogram, som han kallade rayogram eller rayografier.

Den mångsidige konstnären blev fotopionjär med sina abstrakta bilder.
8. William Eggleston (1939–)
Hans betydelse för färgfotografins utveckling kan inte överskattas. Han var den första konstnären som hade en egen utställning med enbart färgfotografier. Det var 1979 på Museum of Modern Art i New York.
Här använde han färgbilder och en anekdotisk stil för att beskriva de kulturella förändringarna i Tennessee och det lantliga södern under 1960-talet.
Hans bilder föreställer ofta vardagliga scener med familj och vänner, bensinstationer, bilar och affärer. Visualiseringen av USA:s löfte om ett bättre liv genom konsumism kopplade honom till popkonsten.

Eggleston blev känd för sin förmåga att göra vardagen till konst.
© Shutterstock.9. Joe McNally (1952–)
McNally har tänjt på gränserna för hur mycket du kan få ut av blixtljuset och hur många externa blixtar du kan använda för en bild.
Hans motto är: "Ljus är ett språk. Lär dig att se det och lär dig att använda det. Det är det enda sättet att bli en bättre fotograf."
Han kan göra allt – och bättre än de flesta. McNally har fotograferat allt från kraftfulla porträtt av hjältemodiga brandmän i New York till fängslande reportage och actionfyllda sportporträtt.

Få behärskar konstljuset lika bra som Joe MacNally.
© Shutterstock.10. Jan Grarup (1968–)
Det finns även plats för en nordisk fotograf på den här listan. Dansken Jan Grarups nyfikenhet, djärvhet och skarpa fotografiska blick har tagit honom till världens brännpunkter.
Jan Grarup lyckas alltid ta dramatiska och välkomponerade svartvita bilder av krigets fasor – bilder som har givit honom en mängd internationella utmärkelser.

Grarup har tagit otroliga bilder i världens mest utsatta områden.
© Jan Grarup.