Få ut mer av blixten

Få ut mer av blixten

En extern blixt är inte bara en räddningsplanka i svagt ljus. Oavsett om du fotograferar porträtt inomhus eller utomhus öppnar den för ett flertal möjligheter.

18 november 2016

De flesta av oss har säkert märkt att ljuset inte räcker till när vi fotograferar inomhus.

Här kan en extern blixt vara till stor hjälp. Särskilt om du lär dig att använda den kreativt.

Du kan naturligtvis rikta blixten direkt mot personen, men det ger oftast ett dåligt resultat med hårt ljus och fula skuggor.

Reflektera ljuset och gör det mjukare

Om du däremot reflekterar, eller studsar, blixtljuset mot en vit vägg eller ett vitt innertak kan du få ett mjukt och fint ljus som belyser ditt motiv utan att man ser att du har använt blixtljus.

Och om du använder flera externa blixtar kan du använda ljuset kreativt på många fler sätt, som att rikta en av blixtarna mot bakgrunden för att lysa upp den.

Om du inte är så van vid att använda extern blixt rekommenderar vi att du använder programmet P på kameran; då väljer kameran själv rätt inställningar.

Däremot kan du behöva gå in och justera blixtens ljusstyrka, och det gör du med blixtkompensationsinställningen på själva blixten.

Den inbyggda blixten i nödfall

När du blir mer van kan du välja det manuella programmet, där du får större möjlighet att använda det naturliga ljuset, så att blixtljuset inte blir alltför dominerande.

Du kan naturligtvis även använda kamerans inbyggda blixt, men den ger ett hårt och direkt ljus i och med att du inte kan ändra riktning på den.

Samtidigt ska du tänka på att den inbyggda blixten har en låg effekt, så ljuset når inte längre än till en och en halv till två meter. Det innebär att du inte kan använda den på motiv som är längre bort än så.

Med det här lilla knepet kan du emellertid sprida ljuset från den inbyggda blixten, så att den blir lite mer användbar. Däremot kan du inte få ljuset att nå längre.

I Bonnier Digital FOTO nummer 17/2016 har vi testat ett flertal olika arrangemang som du kan använda dig av om du vill använda externt blixtljus för att ge dina bilder en ny dimension. Du som prenumererar kan läsa artikeln gratis via länken överst på sidan eller via appen Wype.

I samma nummer av tidningen kan du dessutom läsa ett stort test av 20 olika blixtar, som du kan ha nytta av om du går i köptankar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av