Man med kamerastativ, kamera och ryggsäck på kulle eller berg framför en stad vid solnedgång

Ett kamerastativ är särskilt användbart om du ska fotografera i solnedgång när ljuset är svagt.

© Shutterstock

Så väljer du rätt kamerastativ

I många situationer är kamerastativet helt oumbärligt – men vilket bör du välja om ditt enda egentliga krav är att den ska kunna hålla uppe kameran? Vi hjälper dig på traven.

21 augusti 2018 av Sarah Marie Winther

Ett kamerastativ är ett fantastiskt redskap, och utan ett sådant blir det svårt eller omöjligt att fotografera vissa motiv – bl.a. i princip allt som kräver slutartider på minst en sekund. 

Men precis som när du ska välja en kamera, ett objektiv, en blixt eller en kameraväska finns det oändliga valmöjligheter bland kamerastativen.

Om du inte vet exakt vad du är ute efter kan det vara överväldigande att ge sig ut i jakten på det perfekta kamerastativet. Och det kan uppstå många frågor utmed vägen. 

Vi har gjort det lite lättare och komprimerat beslutsprocessen till de sex viktigaste faktorerna som du bär ha i åtanke när du köper ett kamerastativ. 

1. Kamerastativets maximala belastning

Något av det första som du behöver kolla upp när du köper ett kamerastativ är vilken belastning som stativet klarar.

Om du har en DSLR-kamera med objektiv är det viktigt att välja ett stativ som klarar mer än bara ett par kilo.

Det bästa sättet att kontrollera att kamerastativet klarar att bära din utrustning är helt enkelt att väga den – och sedan välja ett stativ som håller för minst dubbelt så mycket som utrustningens vikt.

Det låter kanske överdrivet försiktigt, men kom ihåg att du lägger till ytterligare vikt på kamerastativet när du hanterar kameran, och om du skaffar ett större objektiv, en ny blixt eller ett batterigrepp behöver stativet klara den nya vikten.

Du hittar i regel stativets maximala belastning under kamerastativets specifikationer.

2. Kamerastativets höjd

Om du tänker använda kamerastativet ofta, rekommenderar vi att du köper ett stativ som kan anpassas efter din höjd. Då slipper du böja dig ner för att se in i sökaren.

Kamerans sökare bör vara i ögonhöjd när kameran sitter på stativet och kamerastativets mittpelare inte har dragits ut.

Stativet får dock gärna kunna bli högre eller lägre, så att det kan användas i fler situationer.

Kamerastativ

Om du ska använda kamerastativet mycket rekommenderar vi att du hittar ett stativ som passar för din längd. Du får lätt ont i ryggen om du måste stå framåtböjd som här i längre perioder. 

Du bör också titta på hur stor plats stativet tar när det är helt hopfällt. 

Får du plats med det i fotoväskan? Och om du planerar att resa med det, får det plats i ditt handbagage eller i din resväska? 

Vissa kamerastativ har ben som kan plockas av, och med dessa stativ är den hopfällda längden inte lika kritisk. 

3. Kamerastativets vikt

Generellt sett lönar det sig ofta att betala lite mer och få ett lättare kamerastativ. 

Du behöver oftast bära runt på stativet, och om det är för tungt slutar det med att du lämnar kvar det därhemma.

Stativets vikt beror på vilket material som det är tillverkat av. 

De populäraste materialen är aluminium, basalt och kolfiber. 

Fördelen med kamerastativ i aluminium är att de är tillräckligt robusta för att bära till och med väldigt tunga filmkameror, och de är ofta relativt billiga. Å andra sidan är de något tyngre än liknande modeller i basalt och kolfiber.

Fördelen med stativ i basalt, som är ett relativt nytt material, är att de är betydligt billigare än stativ i kolfiber. Å andra sidan är materialet inte på långa vägar lika stabilt som aluminium och kulfiber. 

Kamerastativ i kolfiber har blivit väldigt populära under de senare åren, och det finns det skäl till. Materialet är upp till 30 procent lättare än aluminium, det fäster inte vid händerna i extrem kyla, och det utvidgar sig inte i värme. 

Kolfiber är ett väldigt starkt material, men å andra sidan är det också det dyraste materialet på marknaden. 

Om du planerar att investera i ett bra och stabilt kamerastativ som du vill använda i många år, rekommenderar vi ett stativ i kolfiber. 

Läs recensioner av kamerastativ och jämför dem innan du köper. Du hittar tester och recensioner bland våra tester i Prylguiden.

4. Kamerastativets huvud

En av de viktigaste delarna av kamerastativet är huvudet. Det är här som du monterar kameran och anpassar dess läge. 

Det finns både kamerastativ där huvudet ingår i köpet och sådana där du behöver köpa huvudet separat. Om du väljer ett stativ där man köper huvudet separat är det enkelt att växla mellan olika sorters huvuden.

De vanligaste stativhuvudena är trevägshuvud, kulhuvud och gimbalhuvud:

Trevägshuvudet är det enklaste av de tre. Det har ett eller två handtag som man kan använda för att styra kameran lodrätt och vågrätt. Det är enkelt att hantera och väldigt stabilt även med en tung kamera.

Kulhuvudet har bara ett handtag som lossar eller spänner greppet. Det är ett väldigt flexibelt huvud som kan vridas åt alla tänkbara håll med jämna rörelser. 

Gimbalhuvudet är ett specialiserat huvud som oftast används till tunga objektiv på 300 mm och mer. De är perfekta för actionfotografi och videoinspelning eftersom de håller kameran stilla. Och de är lätta att använda.

Vi rekommenderar att du väljer ett stativ där kameran monteras på stativet med en kameraplatta. Plattan skruvas fast på kamerans undersida och klickas enkelt fast på kamerastativet (det kallas även för Quick release). Då kan du lätt och snabbt montera och ta bort kameran.

Kamerastativ

Det bästa sättet att montera kameran kameran på stativ är med en platta (höger) som skruvas fast undertill på kameran och sedan klickas fast på stativets huvud (vänster). 

© Shutterstock

5. Låsmekanismen

Det finns två sätt att låsa fast ett kamerastativs ben: Med vridlås eller klicklås.

Vridlåsen är oftast robustare, medan klicklåsen är snabbare och behagligare att använda, särskilt när det är kallt eller när man använder handskar.

Men i slutänden är det en smaksak vad man föredrar.

Mafrotto kamerastativ

Det här kamerastativet från Manfrotto har ett utbytbart huvud. Här visas det med ett trevägshuvud, varpå du enkelt kan montera kameran med en kameraplatta. Det här stativet har dessutom klicklås på benen, så att det går snabbt enkelt att fälla upp. Mittpelaren gör det möjligt att justera stativet ytterligare på höjden efter att du har fällt ut benen. 

© Manfrotto

6. Stabilitet

Du kanske utgår ifrån att ju tyngre ett kamerastativ är, desto stabilare är det. Men det är inte alltid fallet.

Många stativ är tunga och hållbara, men blir väldigt instabila vid bestämda väderförhållanden.

När du har ställt upp kamerastativet och monterat kameran ska det kunna stå emot både hårda vindstötar och plötsliga stötar som du kan råka ge det när du t.ex. vänder dig om för att ta något ur väskan.

En del stativ har en krok i mittpelaren där du kan hänga din väska eller en sandsäck om du behöver extra stabilitet, t.ex. när det blåser.

Så vilket kamerastativ ska jag köpa?

Fundera först på vilka behov du har, bl.a.: 

  • Ska du använda kamerastativet ofta eller bara någon gång emellanåt?
  • Hur tung utrustning ska stativet klara av att bära upp?
  • Behöver du någon specialfunktion, ska stativet t.ex. kunna bli väldigt högt eller väldigt lågt?
  • Vilket stativhuvud föredrar du?
  • Vad har du för budget?

Många fotografer gör misstaget att de börjar med det billigaste stativet som de kan hitta. När de sedan tröttnar på den dåliga kvaliteten efter ett par månader (eller år om de inte använder stativet så ofta), bestämmer de sig för att investera i ett bättre stativ.

Såvida du inte är på jakt efter ett bordsstativ eller ett smartphonestativ, rekommenderar vi att du undviker stativ som kostar mindre än 1000 kronor. 

Det finns många olika märken att välja mellan, men stativ från Manfrotto, Gitzo och Cullmann håller generellt bra kvalitet. Även Sirui och Kingjue tillverkar stabila och tillförlitliga stativ till överkomliga priser.  

I Prylguiden kan du läsa alla recensioner och tester av kamerastativ som vi har haft i Bonnier Digital FOTO.  

Tillverka ditt eget smartphone-stativ

Om du för övrigt är på jakt efter ett stativ till mobilen kan du enkelt tillverka ett nästan gratis. Se hur du bär dig åt i vår guide

Redaktionen rekommenderar: Kraftfull kikare för fotografen 

Med en bra kikare kan du snabbt hitta dina motiv, t.ex. fåglar, på långt håll. 

Kikaren från Mitilux har precis kommit i en ny och starkt förbättrad version. Den har en förstoringsgrad på 8x, så du kan upptäcka djur och andra motiv på avstånd som dina ögon aldrig skulle klara utan hjälp. 

Kikaren har en linsdiameter på 40 mm, så den är tillräckligt ljusstark för att användas i skymningsljus. Den är gummiarmerad, har inbyggt skydd för frontlinserna, och den kan justeras så att du kan använda den både med och utan glasögon. 

Den har en gänga som du kan använda för att montera kikaren på kamerastativet om du vill ha en stabil utsikt. Med Mitilux 8X40 får du en robust följeslagare med fokusknapp och ett synfält på inte mindre än 149 meter på 1000 meters avstånd. 

Tack vare den kompakta designen får kikaren lätt plats i kameraväskan. Väska, rem och linsskydd ingår. 

> Just nu får du kikaren med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 996 kronor. Se mer här. 

Kikaren har en gänga som kan användas för enkel montering på kamerastativet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av