Panasonic G9 sensor

Bilden visar bildsensorn hos Panasonic Lumix G9, som är av typen Micro Four Thirds.

© Panasonic

Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Storleken på kamerans bildsensor är avgörande för bildkvaliteten. Här förklarar vi varför, och så går vi igenom de olika sensorstorlekarna.

3 januari 2018 av Kristoffer Engbo

En av de allra säkraste indikationerna på kamerans bildkvalitet är sensorstorleken.

Mobiltelefoner och mindre kompaktkameror har oftast en så kallad 1/2.3”-sensor. Den är omkring 6,17 x 4,55 mm stor, och om man fyller den med t.ex. 20 megapixel blir varje enskild pixel extremt liten.

Om man i stället sprider ut samma 20 megapixel över en fullformatssensor på 24 x 36 mm, finns det betydligt större utrymme för varje enskild pixel. Fullformatssensorn är faktiskt omkring 30 gånger större än 1/2.3”-sensorn.

> Läs också: Så många pixlar kräver en A4-utskrift

Ju större pixlar, desto mindre brus

En större pixel har plats för mer ljus. Därmed är den betydligt bättre på att hantera brus, eftersom ljuset i stora drag kan sägas överrösta bruset.

Dessutom kan den större pixeln hantera ett större område mellan ljus och mörker. En mindre pixel "fylls" nämligen så att säga snabbare av ljus än en större – och när pixeln är fylld, fräter den punkten helt ur till vitt.

Entusiastkameror finns, med ett fåtal undantag, tillgängliga med fyra olika sensorstorlekar.

Entusiastkamerornas sensorstorlekar:

  • 1” på 13,2 x 8,8 mm
  • Micro Four Thirds på 17,4 x 13,0 mm
  • APS-C på cirka 23,5 x 15,7 mm
  • Full-frame på cirka 36 x 24 mm
Sensorstorlekar

Här kan du se storleksförhållandet hos fem vanligt förekommande sensorstorlekar. Från vänster till höger visas 1/2.3"-, 1"-, Micro Four Thirds-, APS-C- och fullformat.

© Bonnier Digital FOTO

Numera tillverkar många kameramärken kompaktkameror med de här sensortyperna, vilket innebär att du ofta kan få samma bildkvalitet med en relativt liten kompaktkamera som du får med en systemkamera, så länge som sensorstorleken är densamma.

Läs den stora kameraguiden 2017/2018

I tidningen får du en fullständig översikt över alla entusiastkameror på marknaden under 2017, och samtidigt har vi utsett årets bästa modeller inom fyra kategorier.

Kameraguide 2017/2018

I den stora guiden går vi igenom såväl kameratyp och sensortyp som prisläget för de enskilda kamerorna.

Du som prenumererar kan läsa tidningen med en gång på mobilen eller surfplattan via vår app Wype

Prenumeranter får även åtkomst till Fördelszonen, som förutom en massa videokurser även omfattar den stora objektivguiden med objektiv till både DSLR-kameror och kompakta systemkameror.

Just nu får du 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt vår stora bok Photoshopskolan direkt i brevlådan för bara 49 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av