En av de allra bästa indikationerna på bildkvaliteten från en kamera är storleken på bildsensorn, eller sensorn som den ofta kallas.
Mobiltelefoner och mindre kompaktkameror har vanligtvis en så kallad 1/2,3"-sensor. Den är ungefär 6,17 x 4,55 mm stor, och om man klämmer in till exempel 20 megapixel på denna yta måste varje pixel vara extremt liten. 20 megapixel är ju 20 miljoner pixlar.
Om man istället sprider ut de 20 miljoner pixlarna över en fullformatssensor på 24 x 36 mm får varje pixel mycket mer utrymme. Faktum är att fullformatssensorn är ungefär 30 gånger så stor som 1/2,3"-sensorn.
- Större pixlar ger mindre brus
- 1"-sensor
- Four Thirds-sensor
- APS-C-sensor
- Fullformatssensor
- Mellanformatssensor
> Läs även: Så många pixlar kräver en A4-utskrift.
Större pixlar ger mindre brus
Det innebär att varje pixel kan ta emot mer ljus. Därmed är fullformatssensorn mycket bättre på att hantera brus, eftersom man lite förenklat kan säga att den större ljusmängden dränker bruset.
Dessutom kan den större pixeln registrera ett större omfång på skalan från mörkt till ljust. Utan att gå in på detaljer kan man säga att den lilla pixeln fylls med ljus mycket snabbare än den stora – och en fylld pixel innebär att området i bilden fräter ur och blir helt vitt.
Kameror för entusiaster har, med få undantag, någon av fem dominerande sensorstorlekar.
Sensorstorlekar i entusiastkameror:
- 1” på 13,2 x 8,8 mm
- Four Thirds på 17,4 x 13,0 mm
- APS-C på cirka 23,5 x 15,7 mm
- Fullformat på cirka 36 x 24 mm
- Mellanformat på cirka 43,8 x 32,9 mm

Här kan du se det inbördes förhållandet mellan de fem sensorstorlekar som vi beskriver nedan, samt den lilla 1/2,3"-sensorn.
© Shutterstock.com1"-sensor
Denna typ används framför allt i kompaktkameror för entusiaster. Storleken ger en mycket bättre bildkvalitet än de mindre sensorerna, utan att kamerorna behöver bli särskilt stora.
Sensortypen sitter bland annat i Sonys fickkameror i RX100-serien och i kompaktkameran Panasonic Lumix DC-TZ200.

I den stora guiden går vi igenom såväl kameratyp och sensortyp som prisläget för de enskilda kamerorna.
Four Thirds-sensor
Four Thirds-sensorn används i stort sett endast av Olympus, som numera heter OM System, och av Panasonic, och den är omkring 1,6 gånger större än 1"-sensorn.
I sina spegellösa systemkameror använder OM System och Panasonic sensorer av Micro Four Thirds-typ.
Brännviddsförlängningen är 2x, så ett objektiv på 14–40 mm till en Four Thirds-kamera motsvarar ett 28–80 mm-objektiv på en fullformatskamera. Bilderna från en Four Thirds-sensor har proportionerna 4:3.
Du som prenumererar kan läsa tidningen med en gång på mobilen eller surfplattan via vår app Wype.
Prenumeranter får även åtkomst till Fördelszonen, som förutom en massa videokurser även omfattar den stora objektivguiden med objektiv till både DSLR-kameror och kompakta systemkameror.

Panasonics Micro Four Thirds-kameror i G-serien, bland annat denna Panasonic Lumix DC-GH6, har Four Thirds-sensorer.
APS-C-sensor
Storleken och namnet på denna sensortyp kommer från Advanced Photo System, som var ett analogt filmformat från slutet av 1990-talet. Filmen var lite smalare än traditionell film, och man kunde välja olika format i kameran, däribland C som stod för Classic och gav en bild med storleken 25,1 × 16,7 mm på filmen.
>Läs även: Därför bör du känna till de här fem brännvidderna
Många tillverkare, däribland Canon, Fujifilm, Nikon och Sony, har systemkameror (med och utan spegel) utrustade med APS-C-sensor, som dock inte har exakt samma storlek som det analoga formatet och som därför kan variera något.
De flesta tillverkare ligger runt 23,5 x 15,6 mm, vilket ger en brännviddsförlängning på 1,5x. Canons APS-C-sensorer är på 22,3 × 14,8 mm och ger en brännviddsförlängning på 1,6x. Sidförhållandet är 3:2 precis som vid fullformat.
Fullformatssensor
Här är storleken ungefär densamma som det traditionella analoga filmformatet på 36 x 24 mm. Canon, Nikon, Panasonic, Pentax och Sony är bara några av de tillverkare som tillverkar fullformatskameror.
Bilderna har proportionen 3:2 och sensorn har en yta som är nästan fyra gånger större än Four Thirds.
>Läs även: Så använder du ISO-inställningarna

På denna Nikon Z 7II kan man se den stora fullformatssensorn
© NikonMellanformatssensor
Analog fotografisk film som var större än 36 x 24 mm kallades mellanformat, och om storleken överskred 130 × 100 mm användes beteckningen storformat.
Det finns alltså ett ganska stort spann för vad man kan kalla mellanformat. Fujifilm och Hasselblad tillverkar modeller med sensorer på 43,8 x 32,9 mm, men bland annat Hasselblad gör även bakstycken med mellanformatssensorer på 53,4 x 40,0 mm. Sidförhållandet är vanligtvis 4:3.

Fujifilms kameror i GFX-serien, som denna Fujifilm GFX 100S, har enorma mellanformatssensorer.
© Fujifilm