Kvällsbild tagen vid högt ISO-värde

Med hjälp av ett högt ISO-värde kan du ta fina kvällsbilder på fri hand.

© Shutterstock/beboy

Så använder du ISO-inställningarna

Kamerans ljuskänslighet definieras av det valda ISO-värdet. Genom att öka ISO kan du bl.a. välja en kortare slutartid. Här kan du se hur du får mest nytta av ISO.

14 augusti 2017 av Poul Siersbæk

ISO-värdet indikerar kamerans ljuskänslighet. Ett lågt ISO-värde medför låg ljuskänslighet. Det går att öka ljuskänsligheten genom att förstärka signalen från bildsensorn. 

Det lägsta värdet är vanligtvis 100. I den andra änden är ISO 25 600 standard i många kameror. En del kommer till och med upp till ISO 3 280 000. Här får men emellertid väldigt korniga bilder.

Canon EOS 70D

Hos Canon sitter ISO-knappen oftast överst till höger.

© Canon

Här kan du använda ISO-inställningarna

Du använder jämt kamerans ISO-inställning. Förutom slutartid och bländare är nämligen det här den tredje parametern som kan påverka exponeringen. Om du har bestämt dig för att använda en bestämd kombination av slutartid och bländare kan du ta hjälp av ISO-inställningen.

Ett lågt värde är perfekt i starkt solsken, medan höga värden är till god hjälp i svagare ljus, särskilt om du inte kan använda stativ.

I starkt solsken är ISO 100 eller 200 fint. I mulet väder är ISO 400 ofta bra, men på t.ex. en konsert kan du lätt komma upp till ISO 6400. Fundera på om du föredrar korniga eller oskarpa bilder när ljuset är dåligt.

Auto-ISO är till god hjälp när du fotograferar under växlande ljusförhållanden. Här kan du ställa in det största tillåtna ISO-värdet och den längsta tillåtna slutartiden.

> Bli ett ess på bildbehandling genom att prenumerera på Bonnier Digital FOTO. Du får 2 nummer av tidningen tillsammans av med boken Photoshopskolan med 142 sidor av kurser och tips för Photoshop och Lightroom för bara 49 kronor. 

Nikon D810

På vissa Nikon-modeller sitter ISO-knappen på den vänstra inställningsratten. På andra sitter den på baksidan.

© Nikon

Kom i gång med ISO-inställningarna

De flesta kameror har en särskild ISO-knapp. Håll ner den och justera med inställningsratt eller pilknappar för att välja önskat ISO-värde. Auto ISO ställer du oftast in i menyn. Här väljer du högsta tillåtna känslighet och längsta tillåtna slutartid. En del kameror har en Fn-knapp som tar dig direkt till ISO-inställningarna.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av