Bra bilder i blå timmen

Strax före soluppgången och strax efter solnedgången blir ljuset på himlen väldigt speciellt. Fenomenet kallas för blå timmen. En tidpunkt då den väl förberedda fotografen kan ta bilder med fantastiskt ljus.

14 april 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du tar bra bilder i blå timmen.

Bilder tagna i blå timmen får ofta alldeles förtrollande nyanser, om man lär sig att slå till vid rätt tid och plats.

Två gånger per dygn talar vi om den blå timmen – strax före solens uppgång respektive nedgång. Då sprids solljuset på ett sådant sätt att det mänskliga ögat uppfattar ljuset som blått. Bilder tagna vid den här tiden sprudlar ofta av mättade färger, och rent fototekniskt är det faktiskt överraskande enkelt att få bra bilder med sig hem.

Det viktigaste är att man som fotograf planerar sin fotoexpedition noggrant och har koll på utrustningen. Under den blå timmen växlar ljuset rätt snabbt, varför det är absolut nödvändigt att man redan på förhand har undersökt exakt när ljuset ser ut som man vill ha det, och man ska också ha valt ut sina motiv.

Blå timmen förskjuts varje dag, och man kan få hjälp med tiden från Internetsidor eller skaffa en app till telefonen som berättar exakt när timmen inträffar exakt där i världen där man befinner sig. Det kan du läsa mer om här i artikeln.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av