Stadsvy i den blå timmen

I den blå timmen får man fina resultat när man blandar stadens varma konstljus med himlens blå nyanser.

De bästa kamerainställningarna till den blå timmen

Många fotografer älskar att fotografera i det unika ljuset i den blå timmen. Här hjälper vi dig att välja rätt kamerainställningar som ger lyckade resultat i det speciella ljuset.

26 september 2020 av Kristoffer Engbo

Innan solen går upp och efter att den har gått ned, får man ett unikt ljus som ger fantastiska bilder. Men ljuset är svagt och dess intensitet ändras snabbt, så det gäller att ha koll på kamerainställningarna.

Kameran ska stå på stativ; ofta behöver du använda slutartider på flera sekunder i det svaga ljuset, och med ett stativ slipper du skakiga bilder. 

Här tipsar vi om de bästa kamerainställningarna.

>Se videon: Så lyckas du med bilderna i den blå timmen

Välj rätt program i den blå timmen

Använd bländarprioritet, där du väljer bländare medan kameran väljer en lämplig slutartid. I och med att ljusstyrkan ändras under loppet av den blå timmen, behöver inställningarna justeras efter hand, och med bländarprioritet gör kameran jobbet åt dig.

Granska bilderna på skärmen och använd eventuellt exponeringskompensation för att göra bilderna mörkare eller ljusare.

Bild från den blå timmen

Slutartiden är här på 2,5 sekunder. När solen har gått ner blir ljuset snabbt svagare, så bara omkring tio minuter senare krävdes en dubbelt så lång slutartid.

Så justerar du fokus i den blå timmen

Autofokusen i moderna kameror kan nu ställa in skärpan i väldigt svagt ljus, så den kan man dra sätt stor nytta av.

Välj en enkel fokuspunkt och placera den där det finns hög kontrast, t.ex. vid en gatlykta eller i övergången mellan jord och himmel. Om ljuset blir för svagt får du fokusera manuellt.

>Läs också: 4 filter som varje fotograf bör känna till

Andra inställningar till den blå timmen

Välj en bländare på omkring F8.0, såvida du inte vill åstadkomma en stjärneffekt i lampor. Då ska du använda en mindre bländaröppning, t.ex. F16. Använd stativ och ett lågt ISO-värde – gärna ISO 100. 

Ställ som utgångspunkt in vitbalansen till Dagsljus. Fotografera i råformat, så är det lätt att korrigera vitbalansen i efterhand om det skulle behövas.

I Bonnier Digital FOTO nummer 15/2020 hittar du ännu fler tips för fotografering i den blå timmen. Bland annat kan du se hur du väljer rätt tidpunkt, och så visar vi hur du tar bilderna till en ny nivå i bildbehandlingen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av