Fotografera den blå timmen

Fotografera den blå timmen

© Pierre Rindsig // Unsplash

6 snabba tips för fotografering i den blå timmen

Den blå timmen är en mycket speciell tidpunkt för fotografer. Himlen går över i en vackert blå nyans, samtidigt som ljuset är mjukt och snyggt så att du inte behöver bekymra dig om skarpt ljus och hårda skuggor.

1 september 2017

Två gånger om dagen, precis före soluppgång och strax efter solnedgång, inträffar den blå timmen. Den varar i 20–40 minuter beroende på vädret och var i världen du befinner dig.

Kolla när solen går upp och ner där du befinner dig och planera att vara på plats i god tid. På den här webbplatsen kan du kolla upp det på förhand.

1. Fotografera slutartidsprioriterat S/tV

Solen är under horisonten, och även om det inte är helt mörkt behöver du en lång slutartid för att få in tillräckligt med ljus i kameran. Med slutartidsprioritet ställer du in slutartider på manuell väg – en till sex sekunder ger bra resultat. Sedan väljer kameran en lämplig bländaröppning (och ISO om du väljer auto ISO). Det underlättar jobbet en hel del.

2. Använd fjärrstyrning eller självutlösare

När du trycker på utlösarknappen skakas kameran, och bilden blir oskarp. Använd en fjärrutlösare eller ställ in kamerans skälvutlösare på två sekunder.

Läs mer: Bra bilder i blå timmen

3. Använd stativ

När du använder en lång slutartid är det enklare att få skarpa bilder med hjälp av ett stativ.

4. Fotografera i råformat

Med en råfil får du de bästa förutsättningarna för att redigera bilden i efterhand ifall du inte får till en helt perfekt exponering direkt i kameran. Men om din kamera bara kan ta bilder i jpg kan du mycket väl få fina bilder ändå.

5. Fånga ljuset

Välj ett motiv med elektrisk belysning, så får du in lite liv och dramatik i bilderna på ett enkelt sätt. Men se upp så att du inte står för nära ljuskällan; då riskerar du linsöverstrålning.

6. Fånga reflexerna

Motiv med vatten och ljus blir vackra i den blå timmen. Då kommer reflexionerna verkligen till sin rätt.

Läs också: 5 tips på att skapa bra bilder med reflexioner

Vad ska du fotografera i den blå timmen?

  • Stadsmotiv
  • Trafikerade gator
  • Stränder
  • Hamnar och marinor
  • Broar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av