Landskap vid solnedgång.


© Shutterstock

5 tips för bättre landskapsbilder

Landskapsbilder blir lätt tråkiga, men här kan du ta del av våra bästa tips som ger dig intressantare och skarpare landskapsbilder.

Med ett vidvinkelobjektiv, ett stativ och relativt små bländaröppningar kommer du rätt långt när du ska fotografera landskap, men de tre parametrarna ger inte nödvändigtvis en bra bild. 

Vi har sammanställt våra bästa tips för att lyfta dina landskapsbilder till nya höjder.

1. Skapa djup med tre bra grunder

Landskap med solnedgång och hav
Komposition

Du får bättre landskapsbilder om du lägger lite tid på kompositionen och prioriterar att ha med en förgrund, mellangrund och bakgrund.

© Shutterstock

En landskapsbild blir lätt platt och tråkig, men du kan skapa djup genom att komponera bilden så att den får både en förgrund, en mellangrund och en bakgrund. 

Förgrunden kan utgöras av stenar, grästuvor eller liknande, mellangrunden kan t.ex. vara en sjö och bakgrunden kan vara berg eller bara en vacker himmel.

2. Prydligare bilder med teleobjektiv

Gröna kullar landskapsfoto
Teleobjektiv

Landskapsfoto är inte nödvändigtvis lika med vidvinkelobjektiv. Med ett tele får du nämligen helt nya möjligheter. 

© Shutterstock

Vi förknippar ofta landskapsbilder med vidvinkelobjektiv, men de längre brännvidderna har också sina fördelar. Med teleobjektivet kan du nämligen åstadkomma ett så pass litet utsnitt att du kan komponera bort elledningar och annat som kan förfula ett vackert landskap. 

Vid mulet väder kan du även zooma in på själva landskapet och undvika att få med en jämngrå himmel som ändå bara visas som en vit yta i en bild tagen med vidvinkel.

3. Människor ger perspektiv

Man på en klippa i bergigt lanskapsfoto
Storlek

En människa i din landskapsbild gör gör det enklare att inse hur storslaget landskapet är. 

© Shutterstock

Ibland kan det vara svårt att få en känsla av storleksförhållandena i en landskapsbild, men om man placerar ut en person i bilden är det mycket lättare att uppfatta hur storslagen utsikten var. 

Vi vet nämligen ungefär hur stor en person är, och därmed jämför vi personens storlek med naturen utan att reflektera över det.

4. ND-Filter räddar den långa slutartiden

ND-filter för landskapsfotografering
ND-Filter

Om du vill fotografera silkeslena vattenfall och forsar i dagsljus, behöver man använda ett ND-filter. 

© Shutterstock

Ett gråfilter, även kallat ND-filter, är ett mörkt filter som monteras på objektivet, så att mindre ljus släpps in till kameran. Det gör att man kan använda längre slutartider utan att bilderna blir överexponerade. 

Med kameran på stativ kan du därmed ta bilder med slutartider på flera sekunder, så att molnen blir till streck på himlen eller vattnet blir silkeslent.

5. Självutlösare på två sekunder förhindrar skakningar

Självutlösare för landskapsfotografering
Självutlösare

Med en fjärrutlösare eller kamerans självutlösare kan du undvika skakiga bilder.

© Shutterstock

Med kameran på stativ riskerar du att skaka kameran när du trycker på kamerans utlösarknapp. 

Det kan du förhindra genom att använda kamerans självutlösare med två sekunders fördröjning. Under de två sekunderna som passerar från att du trycker på utlösaren tills bilden tas, hinner skakningarna försvinna. Landskapet springer ändå ingenstans medan du väntar.

I Bonnier Digital FOTO nummer 5/2018 guidar vi dig genom tre nivåer som gör dig till expert på landskap. Under resans gång får du testa dina kunskaper om landskapsfotografi.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa artikeln på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste tio numren av Bonnier Digital FOTO.

Om du fotograferar landskap är en kikare ett oumbärligt redskap. 

Få din egen kikare från Mitilux med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor – du sparar 969 kronor. Läs mer om kikaren här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av