Ladskapsfoto med vidvinkel

Ett vidvinkelobjektiv ger dina landskapsbilder et ekstra pift. 

© Jasmine_K/Shutterstock

Vidvinkel: Så får du ut det mesta av objektivet

När du ska fotografera de vida vyerna klarar du dig inte utan ett bra vidvinkel- eller ultravidvinkelobjektiv. Det extrema perspektivet och de kraftiga missteckningarna ger nämligen väldigt effektfulla bilder. Här tipsar vi om hur du kan ta lyckade bilder med vidvinkel.

5 februari 2018 av Poul Siersbæk

I likhet med fisheyeobjektiv kan du med ett kraftigt vidvinkelobjektiv fotografera de riktigt vida vidderna med både en detaljerad förgrund och en dramatisk himmel, men du slipper de rundade missteckningarna i sidorna som är karakteristiska för fisheye. 

Raka linjer förblir raka med ett vidvinkelobjektiv – såvida det inte rör sig om objektivfel som tunn- eller kuddformig missteckning där raka linjer böjs på mitten.

vidvinkel Fujifilm XF10-24mm F4.0R OIS

Vidvinkelobjektiv till kameror med APS-C-sensor har vanligtvis ett brännviddsområde på omkring 10–24 mm. Med brännviddsförlängningen motsvarar detta cirka 15–36 mm på fullformat.

© Fujifilm

Vidvinkel med paketobjektivet

Om du kan nöja dig med måttligt vidvinkel, har du den säkert redan till hands. 

Brännviddsområdet mellan 24 och 35 mm ligger nämligen inom de 18 till 55 mm som man får hos flertalet paketobjektiv, när man räknar in brännviddsförlängningen på 1,5x eller 1,6x hos en APS-C-kamera. 

Här motsvarar 18 mm nämligen omkring 27 mm. Brännviddsområdet lämpar sig särskilt väl för landskap, arkitektur och gatufotografi. 

Se upp med ljuskällorna med vidvinkel

Den stora bildvinkeln innebär att det är lätt att få med flera olika ljuskällor som kan skapa reflexer och störa helhetsintrycket. Det gäller i synnerhet mitt på dagen när ljuset är starkt. 

Håll koll på det när du komponerar bilden, och fotografera gärna tidigt eller sent på dagen när solen står lågt.

vidvinkel objektiv Panasonic Lumix G Vario 7-14mm F4.0

En del ultravidvinkelobjektiv har inbyggt motljusskydd, vilket gör det besvärligt att sätta filter på objektivet.

© Panasonic

Lek med vidvinkeln i landskapsfotografi

När du fotograferar kan det vara en bra idé att rikta objektivet en aning nedåt. Då får du med mer förgrund och undviker att himlen tar alltför stor plats i bilden. 

Då får du stå ut med att horisontlinjen kan böjas en aning, men det kan också ge en fin effekt.

Vidvinkeltips till dig:

  • Om din supervidvinkel har ett inbyggt motljusskydd behöver du en särskild filterförsats.
  • I och med att en supervidvinkel flyttar motivet längre bort, kan detta innebära problem för autofokusen. I så fall kan du fokusera manuellt.
  • Fotografera bara porträtt med vidvinkel om du vill åstadkomma en karikatyreffekt. Proportionerna blir nämligen rätt speciella.
  • Om du vill få en rak horisontlinje på 24 mm ska du se till så att objektivet är riktat helt rakt framåt. Om kameran är riktad uppåt eller nedåt får du en böjd horisontlinje.
  • Undvik att få med personer längst ut i bildens ytterområden där man oftast får en kraftig missteckning med vidvinkel.

I tidningen Bonnier Digital FOTO kan du följa med i vår serie "Blickfång – Allt om gluggarna", där vi går igenom alla brännviddsområden från fisheye till långt tele samt specialobjektiv. Varje avsnitt handlar om ett begränsat område.

Redaktionen rekommenderar: Objektiv till mobiltelefonen

Du får ut mycket mer av mobilkameran om du sätter externa objektiv på den. Då kan du bl.a. få en fisheyeeffekt, extra vidvinkel och möjlighet att komma riktigt nära blommor och småkryp med makro. 

Det innebär att du förbättrar kameran som du alltid har med dig, så att den klarar nästan alla typer av motiv. Och då blir det helt enkelt lite roligare att fotografera med mobilen. 

Just nu kan du få ett 3-i-1-objektivpaket till mobilen tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Här kan du läsa mer om erbjudandet. 

objektiv till mobiltelefon
Mobilobjektiv

Med ett externt objektiv på mobiltelefonen kan du fotografera både vidvinkel, makro och med fisheyeeffekt. Här kan du läsa mer om objektivpaketet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av