© Shutterstuck

5 saker som du behöver känna till om landskapsfotografi

Du kan ta fantastiska landskapsbilder om du använder rätt teknik, och om du drar nytta av de här fem goda råden om komposition, ljus, utrustning och inställningar kan du ta ännu bättre bilder.

30 maj 2017 av Louise Hagemann

1. Fotografera i ditt närområde

Du behöver inte beställa en biljett till Island för att ta fina fina landskapsbilder. Testa först olika tekniker och idéer i din närmiljö innan du letar upp de allra mest storslagna landskapsmotiven.

2. Lek med ljusmätningen

Ofta använder de flesta matris- eller evaluerande mätning, men spotmätning i motivets mellantoner kan hjälpa dig i svåra ljussituationer, t.ex. solnedgångar.

Testa de olika metoderna för att få full koll på exponering och ljusförhållanden.

Läs också: Så väljer du rätt ljusmätning i kameran

3. Använd inte alltid den kraftigaste vidvinkeln

I landskapsfotografi är det vanligt att man väljer en väldigt liten brännvidd för att få med så mycket som möjligt. Men det är långt ifrån alla motiv som lämpar sig för detta. 

24 mm är ofta ett bra val, så du behöver inte ha väskan full av objektiv – du klarar faktiskt det mesta med din normalzoom. 

4. Fokusera rätt för bättre skärpedjup

Många lägger fokus på det som är längst bort i bilden för att åstadkomma oändlig skärpa. Men det skarpa området i bilden ligger 1/3 framför och 2/3 bakom punkten som du fokuserar på. 

Avståndets effekt på skärpedjupet

Avståndet har stor inverkan på skärpedjupet. Om du fotograferar långt inne i bilden får du mer skärpa genom bilden, men tänk på att skärpeområdet går från 1/3 framför till 2/3 bakom punkten där du lägger fokus. 

© Bonnier Digital FOTO

Tänk också på att skärpedjupet dels beror på bländaren, men även på brännvidden och avståndet till punkten som du fokuserar på. Använd t.ex. en DOF-beräknare för att få rätsida på begreppen.

5. Använd filter för bättre bilder

Ett polfilter fungerar bra när man ska åstadkomma en vackert blå himmel på en molnfri dag, medan ett graduerat ND-filter med en mörkare övre halva kan innebära att himlen inte blir överexponerad under dagar med skarpt solsken.

Visserligen kan en hel del av det här ordnas i datorn, men ge dig nu i stället ut i naturen och dra nytta av all din utrustning för att åstadkomma ett finfint resultat redan på plats. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av