Solnedgång över havet med fyrtorn och klippor

Solnedgångar är vackra i verkligheten, men de blir inte alltid så lyckade på bild. Här går vi igenom vad du ska tänka på vid tagningen.

© Shutterstock

3 tips som ger snyggare bilder av solnedgången

Den bästa tidpunkten att fotografera havet är när solen går upp eller ner, när färgerna är som intensivast. Men en bild av en solnedgång kan lätt bli tom och tråkig om du inte tänker dig för.

20 december 2018

En av de populäraste tidpunkterna för fotografering av landskap med vatten är timmarna omkring soluppgång och solnedgång – även kallade den gyllene och den blå timmen.

Färgerna på himlen kan bli fullständigt spektakulära, och den lågt stående solen ger fin textur åt omgivningarna. 

Samtidigt speglas himlens vackra färger i vattnet.

Undvik tråkiga bilder av solnedgången

Om du fotograferar havet vid soluppgång och solnedgång bör du däremot se upp så att du inte distraheras av det vackra färgerna och bara koncentrerar dig på att ta en bild av dem. 

Det kan nämligen ge tråkiga och intetsägande bilder.

Det beror på att bakgrunden i bilder där horisonten möter himlen oftast är i stort sett tom. Därför är det viktigt att du hittar en fin komposition, så att du inte tar en bild där solen är det enda elementet.

Men en bra komposition är bara en av ingredienserna som du kan använda för att ta snyggare bilder. Här hittar du våra tre bästa tips. 

Läs också: Så fotograferar du solnedgången. 

1. Hitta ett huvudmotiv som inte är solen

Solen bör aldrig vara ditt huvudmotiv, så om du vill ha med den i bilden, är det viktigt att du komponerar bilden så att den inte är i centrum. 

Leta efter objekt som sticker upp en bit ovanför horisonten och har en form som kan ge en intressant silhuett – t.ex. klippor, ­fyrtorn eller vindkraftverk.

Tänk på att du inte behöver ha med själva solen i bilden för att visa solnedgången. I bilden nedan ser du solnedgångens alla färger även om solen inte är med. 

Foto Solnedgång över havet med vindkraftverk

Solnedgången är vacker i sig själv, men kullarna och vindkraftverken bidrar med extra element i förgrunden och mellangrunden, som ger djup och gör bilden intressantare. 

© Shutterstock

2. Förvandla vattnet till dimma med långa slutartider

Ett extra element i bilden kan också bestå av vattnet. När du använder en längre slutartid kan du ändra vattnets struktur och därmed uttrycket i bilden.

En slutartid på 1,5 sekunder gör vattnet silkeslent, medan 5–10 sekunder förvandlar det till en mystisk dimma. För att kunna använda de långa slutartiderna behöver du ett ND-filter med hög styrka, t.ex. åtta bländarsteg samt ett kamerastativ.

Filter med hög styrka är så mörka att du behöver ställa in ­exponeringen och fokusera innan du skruvar på filtret.

> Läs också: 4 filter som varje fotograf bör känna till

3. Få horisonten rak vid tagningen

När du fotograferar vatten är det viktigt att horisonten är helt rak, eftersom en lutande horisont är distraherande. 

Många nyare kameror kan ställas in så att de visar ett elektroniskt vattenpass i live view.

Funktionen ligger oftast i inställningsmenyn och heter Elektroniskt vattenpass eller Virtuell horisont. Om du använder den slipper du räta upp bilden i bildbehandlingen, där du riskerar att behöva beskära bort en del av bilden.

Många stativ har också vattenpass inbyggt i huvudet. Du kan dessutom köpa ett vattenpass för cirka hundra kronor, som kan placeras ovanpå kamerans blixtsko.

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Bli bättre på att fotografera vattenmotiv i Bonnier Digital FOTO

Landskap med vatten är vackra vid soluppgång och solnedgång, men det finns faktiskt ingen anledning till att begränsa sig till att fotografera vatten vid två tidpunkter under dagen.

I Bonnier Digital FOTO nummer 1/2019 kan du läsa om hur du kan ta fantastiska bilder av vatten vid dygnets alla timmar.

Vi visar dig hur du drar nytta av både vildsinta vågor och en klar, blå himmel. Du får också massor av tekniska tips om hur du kan fotografera vatten och hur du gör bilderna ännu bättre i bildbehandlingen.

Om du börjar prenumerera nu kan du genast läsa tidningen på mobilen, surfplattan eller datorn via appen Wype.

> Just nu kan du få en snygg fotojacka i fin kvalitet till ett extraordinärt bra pris med Bonnier Digital FOTO. Jackan i sig har ett värde på 650 kronor, men nu kan du få den med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 kronor + porto och expeditionsavgifter. Här hittar du erbjudandet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av