Solnedgång över havet med fyrtorn och klippor

Solnedgångar är vackra i verkligheten, men de blir inte alltid så lyckade på bild. Här går vi igenom vad du ska tänka på vid tagningen.

© Shutterstock

5 tips som ger snyggare bilder av solnedgången

Den bästa tidpunkten att fotografera havet är när solen går upp eller ner, när färgerna är som intensivast. Men en bild av en solnedgång kan lätt bli tom och tråkig om du inte tänker dig för.

17 september 2019 av Sarah Marie Winter

En av de populäraste tidpunkterna för fotografering av landskap med vatten är timmarna omkring soluppgång och solnedgång – även kallade den gyllene och den blå timmen.

Färgerna på himlen kan bli fullständigt spektakulära, och den lågt stående solen ger fin textur åt omgivningarna. 

Samtidigt speglas himlens vackra färger i vattnet.

Undvik tråkiga bilder av soluppgången och solnedgången

Om du fotograferar havet vid soluppgång och solnedgång bör du däremot se upp så att du inte distraheras av det vackra färgerna och bara koncentrerar dig på att ta en bild av dem. 

Det kan nämligen ge tråkiga och intetsägande bilder.

Det beror på att bakgrunden i bilder där horisonten möter himlen oftast är i stort sett tom. Därför är det viktigt att du hittar en fin komposition, så att du inte tar en bild där solen är det enda elementet.

Men en bra komposition är bara en av ingredienserna som du kan använda för att ta snyggare bilder. Här hittar du våra fem bästa tips.

1. Solnedgången handlar inte bara om solen
2. Gör solnedgången mer dramatisk med långa slutartider
3. Vågräta horisonter
4. Använd ett graduerat filter
5. Välj en liten bländaröppning

Läs också: Så fotograferar du solnedgången. 

1. Solnedgången handlar inte bara om solen

Solen bör aldrig vara ditt huvudmotiv, så om du vill ha med den i bilden, är det viktigt att du komponerar bilden så att den inte är i centrum.

Leta efter objekt som sticker upp en bit ovanför horisonten och har en form som kan ge en intressant silhuett – t.ex. klippor, ­fyrtorn eller vindkraftverk.

Tänk på att du inte behöver ha med själva solen i bilden för att visa solnedgången. I bilden nedan ser du solnedgångens alla färger även om solen inte är med. 

Foto Solnedgång över havet med vindkraftverk

Solnedgången är vacker i sig själv, men kullarna och vindkraftverken bidrar med extra element i förgrunden och mellangrunden, som ger djup och gör bilden intressantare. 

© Shutterstock

2. Gör solnedgången mer dramatisk med långa slutartider

Om du fotograferar solnedgången vid havet, är vattnet ett perfekt extra element till dina bilder.

När du använder en längre slutartid kan du ändra vattnets struktur och därmed uttrycket i bilden.

En slutartid på 1,5 sekunder gör vattnet silkeslent, medan 5–10 sekunder förvandlar det till en mystisk dimma. För att kunna använda de långa slutartiderna behöver du ett ND-filter med hög styrka, t.ex. åtta bländarsteg samt ett kamerastativ.

Filter med hög styrka är så mörka att du behöver ställa in ­exponeringen och fokusera innan du skruvar på filtret.

Den extra ansträngningen kommer att göra din bild av solnedgången helt annorlunda än bilderna som andra fotografer tar.

> Läs också: 4 filter som varje fotograf bör känna till

Solnedgång fotograferad med lång slutartid.

En lång slutartid kan ge en mer dramatisk bild av solnedgången. I den här bilden ser man tydligt att rörelserna i molnen och vattnet slätas ut med hjälp av den långa slutartiden.

3. Vågräta horisonter

När du fotograferar vatten är det viktigt att horisonten är helt rak, eftersom en lutande horisont är distraherande. 

Många nyare kameror kan ställas in så att de visar ett elektroniskt vattenpass i live view.

Funktionen ligger oftast i inställningsmenyn och heter Elektroniskt vattenpass eller Virtuell horisont. Om du använder den slipper du räta upp bilden i bildbehandlingen, där du riskerar att behöva beskära bort en del av bilden.

Många stativ har också vattenpass inbyggt i huvudet. Du kan dessutom köpa ett vattenpass för cirka hundra kronor, som kan placeras ovanpå kamerans blixtsko.

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

4. Använd ett graduerat filter

Ett filter med blå toning används vid solnedgång

Här visar fotografen effekten av ett blåtonat graduerat filter. Det finns även graduerade filter i rött, orange och grönt. Vi rekommenderar däremot att du använder ett graduerat ND-filter.

© Shutterstock

Om du vill få in fler detaljer i himlen utan att förgrunden nödvändigtvis blir mörkare, kan det vara bra att sätta ett tonat filter framför objektivet när du ska föreviga solnedgången.

Filtret kan t.ex. vara ett graduerat ND-filter som tonar ned ljuset i den ena delen av filtret, medan den andra inte ger någon effekt.

Filtret är särskilt användbart om du vill jämna ut skillnaden mellan en ljus himmel och en mörk förgrund. Då kan du få fina detaljer i både högdagrarna och skuggorna, vilket kan lyfta din bild av solnedgången till nya höjder.

> Läs också: Gå från nybörjare till expert med fotoskolan.

5. Välj en liten bländaröppning

En bild av en solnedgång eller soluppgång är i regel en landskapsbild, och i en sådan är det bra om så mycket som möjligt i bilden är skarpt.

Därför bör du välja en bländaröppning mellan F11 och F16. Det gör att området som är i fokus i solnedgångsbilden blir mycket större.

Vid väldigt små bländaröppningar, som har stora bländarvärden, kan du oftast få hygglig skärpa på både för- och bakgrund så att du får fina detaljer i dina bilder av solnedgången eller soluppgången.

> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av