Gula maskrosor i grönt gräs med väg i bakgrunden

Bilden har ett väldigt litet skärpedjup, vilket betyder att fokusområdet bara är på några få millimeter. Det medför att både förgrunden och bakgrunden blir oskarpa. 

Förstå skärpedjupet på 5 minuter

Skärpedjup är ett begrepp som kan verka förvirrande, särskilt när det kopplas samman med bländaröppningen. Här får du en kort introduktion till tekniken.

27 februari 2018

Du har säkert hör talas om begreppet skärpedjup eller depth of field. Men vad betyder det egentligen?

Skärpedjup beskriver det området i en bild som är relativt skarpt. I varje bild finns det ett skarpt område framför och bakom fokuspunkten. Det kallas också för fokusfältet. Ju större fokusfältet är, desto större är skärpedjupet. 

En del bilder har ett väldigt litet skarpt område, och det innebär att skärpedjupet är litet. När skärpedjupet är extremt litet, t.ex. vid makrofotografi, kan skärpedjupet vara så litet som ett par millimeter. 

Den andra extremen är landskapsfotografi, där allt i bilden är knivskarpt, både sådant som befinner sig alldeles framför kameran och sådant som är flera kilometer bort. Här är skärpedjupet extremt stort.

De tre faktorerna som påverkar skärpedjupet i dina bilder är bländaröppningen, brännvidden samt avståndet mellan kameran och ditt motiv. 

Stor bländaröppning, litet skärpedjup

Det enklaste sättet att styra skärpedjupet är att justera bländaröppningen. Det kan du nämligen göra direkt på kameran, så du behöver inte byta objektiv eller flytta på vare sig dig själv eller motivet.

Ju större bländaröppning du väljer, desto mer ljus släpps in till kamerans sensor – och då får du ett mindre skärpedjup. Det kan låta lite förvirrande, men en lättare regel är att ett litet bländartal ger ett litet skärpedjup.

Bländartalet är nämligen egentligen ett bråktal, så ett litet bländartal ger en stor bländaröppning, och vice versa. Det betyder att om du vill ha en oskarp bakgrund till dit motiv ska du välja ett lågt bländartal som exempelvis F2.8. Om bakgrunden däremot ska vara helt skarp väljer du ett högt bländartal som F11. 

Här kan du se hur bländaröppningen styr skärpedjupet:

Läs mer om bländaröppningen här.

Bländarprioritet för nybörjaren

Om du är nybörjare inom fotografi, eller bara har vant dig vid att använda de automatiska programmen kan du absolut fortsätta med det och ändå ta kontroll över skärpedjupet.

När du väljer programmet Bländarprioritet, som oftast heter Av eller A på programratten, kan du öka eller minska bländaröppningen på kameran, och så ställer kameran själv in slutartiden så att bilden blir korrekt exponerad. 

Bli en bättre fotograf med Bonnier Digital FOTO – Nordens största och bästa fototidning

Förutom en informativ och inspirerande tidning får Bonnier Digital FOTOs läsare åtkomst till ett helt universum på internet med kurser, videor, e-böcker och mycket mer, så att du med all säkerhet kan få ut mesta möjliga av din hobby. Här kan du köpa en prenumeration.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av