En man håller en gimbal med en systemkamera.

En gimbal ger stabila och flytande rörelser, vilket har många fördelar när man filmar eller fotograferar.

© Shutterstock

Då ger en gimbal kanonbilder

En gimbal är mycket mer än ett verktyg för att skapa snygga filmklipp. En gimbal är faktiskt ett fantastiskt hjälpmedel även när du tar stillbilder. Här följer tre bra skäl till att köpa en gimbal.

22 juni 2022 av Jeppe Vestergaard

En gimbal är kort sagt ett stativ där tre motorer håller kameran stilla även om du själv rör dig medan du spelar in video eller tar stillbilder.

Den ena motorn håller kameran vågrät. En annan gör så att kameran riktas rakt fram och inte vippar uppåt eller nedåt. Och den sista motorn ser slutligen till så att kameran inte vrids åt höger eller vänster.

Här går vi igenom tre situationer när vi använder en gimbal för att lyckas med bilderna.

Vad är egentligen en gimbal?

En gimbal är kort sagt ett stativ där tre motorer håller din kamera stabil, även om du rör dig samtidigt som du filmar eller tar bilder.

Den ena motorn håller kameran i vågrät position. En annan riktar kameran rakt fram så att den inte lutar uppåt och nedåt på en lodrät axel.

Slutligen ser den sista motorn till att kameran inte roterar i förhållande till de två axlarna.

Här går vi igenom tre situationer där vi använder en gimbal för att ta fantastiska och spännande bilder.

Kvinna med gimbal och kamera.

En gimbal ger stabila filmklipp och skarpa stillbilder med hjälp av gyroskopteknik, som via motorer dämpar skakningar i flera plan.

© Shutterstock

1. Använd en gimbal när du filmar

En gimbals huvudsyfte är att skapa stabila filmklipp. Det viktigaste skälet till att köpa en gimbal bör därför vara att du vill ta massor av snygga filmklipp.

En gimbal är särskilt användbar när du rör dig medan du filmar. Då kan du ta snygga och stabila filmklipp, till exempel när du går närmare ett motiv eller kretsar runt det.

Handhållna gimbals introducerades på allvar av DJI 2014. Sedan dess har marknaden exploderat med gimbals till mobiltelefoner och systemkameror.

> Se vår video i Fördelszonen, där vi visar vilken effekt en gimbal har på våra filmklipp.

En telefon på en gimbal.

En gimbal till mobilen kostar runt 1 300 kronor. Det är ett bra val för nybörjare som vill testa att filma.

2. Gimbal är perfekt för panoraman

En gimbal är inte bara bra när man filmar. Den kan även vara användbar för stillbilder.

Med en gimbal är det lätt att ta ett antal bilder som du sedan sätter ihop till ett stort panorama. 

De flesta gimbals har en liten joystick som gör att du kan panorera med kameran i en glidande rörelse.

På så sätt blir det extra lätt att ta panoramabilder med mobilen, där panoramat sätts ihop i telefonen.

Just nu kan du få Bonnier Digital FOTOs egen gimbal-stabilisator, som är utmärkt för att hålla mobilen stabil när du filmar. Stabilisatorn är enkel att använda och balanserar automatiskt din telefon och ser till att den alltid håller sig stabil när du rör dig.

En panoramabild av en sjö med skog och berg i bakgrunden.

Mjuka och stabila panoreringar är lätta att göra tack vare de kraftfulla motorerna, och via en app kan du ofta få ett färdigt panorama när du har tagit bilderna.

© Shutterstock

3. En gimbal är suverän för timelapse

Med många moderna gimbals kan du göra suveräna timelapse-tagningar. 

Här ställer du ofta in tidsperioden för tagningen och intervallet mellan bilderna – och eventuellt även en rörelse som gimbalen ska göra under tiden.

Sedan kan du sätta ihop bilderna till ett litet filmklipp. Fördelen är att klippet komprimerar ett längre händelseförlopp till en kort scen.

Med en gimbal kan du även ta speciella hyperlapse-klipp. 

Här rör du dig till exempel framåt medan kameran tar bilder under en förinställd period. 

Du kan sätta ihop bilderna till ett filmklipp där allt runt kameran rör sig väldigt snabbt medan kameran rör sig långsamt i bilden.

> Läs även: Så skapar du en timelapse-video.

Hitta din nya gimbal i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 6/2020 tipsar vi om vilken gimbal som passar för dina behov. Vi har letat fram gimbaler i alla prisklasser och går också igenom vad du kan åstadkomma med din nya gimbal.

Om du inte redan prenumererar på tidningen, kan du just nu få ett par trådlösa in-ear-hörlurar samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 118 kronor inklusive porto. Du slipper alltså irriterande sladdar, och hörlurarna levereras även med ett smart och fickvänligt etui som automatiskt laddar hörlurarna när du inte använder dem.

En gimbal med mobiltelefon spelar in timelapse.

Med lite tålamod och en gimbal kan du sätta ihop dina bilder till en snygg timelapse-video.

© Shutterstock

4 bra gimbals för nybörjare

Bonnier Digital FOTOs egen gimbal för mobiler

Just nu kan du få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO och en Bluetooth-gimbal till mobilen. Nu kan du äntligen glömma alla skakiga och oskarpa bilder och filmklipp som du brukar få med mobilen. Lösningen är denna smarta gimbal-stabilisator, som är suverän på att hålla din mobil stabil när du filmar. Du får snygga bilder med mjuka rörelser och helt utan skakningar.

Zhiyun Crane M3

Denna gimbal passar bäst till lättare systemkameror och objektiv under ett kilo – eller till actionkameror och mobiltelefoner. 

Läs hela vår recension av Zhiyun Crane M3 här.

DJI OM 5

Den här gimbalen är avsedd för mobilfotografer. I appen DJI Mimo kan man bland annat skapa panoraman eller timelapse, där OM 5 placeras på den medföljande stativfoten och roterar mobilen under tiden.

Läs hela vår recension av DJI OM 5 här.

Feiyu Tech AK4500

Med AK4500 får du inte bara en proffsig gimbal som ger stabila filmklipp. Den är nämligen även fylld med överraskande finesser. Det gäller inte minst det extra greppet, som bland annat hjälper dig att stabilisera kameran i markhöjd.

Läs hela vår recension av Feiyu Tech AK4500 här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av