Timelapse-klipp är små filmer som är sammansatta av ett stort antal enskilda foton.
Genom att ta bilderna i bestämda intervaller kan du sedan sätta ihop dem till en timelapse-video där saker och ting rör sig blixtsnabbt.
I denna artikel kan du läsa om:

En timelapse-video är det perfekta sättet att visa ett längre förlopp. Här har vi ökat tempot på båttrafiken i Venedig.
© GiphySkapa timelapse oavsett kameratyp
De flesta mobilkameror och actionkameror har en inbyggd timelapse-funktion som tar bilderna och till och med sätter ihop dem till en timelapse-video.
Funktionen finns även i en del systemkameror.
Om din kamera inte kan göra timelapse-tagningar med fotosekvenser kan du använda en fjärrutlösare med inbyggd timer.
Det du alltid bör tänka på vid timelapse-tagningar är att kameran måste stå på stativ, eftersom den ska ta bilder under lång tid.
Utsnittet bör vara exakt detsamma i alla bilder – annars förstörs kronologin i dina timelapse-videor.
Läs även: Så väljer du rätt kamerastativ

Många nya mobiler har inbyggda timelapse-program.
© Shutterstock1. Fokusera rätt i timelapse-tagningarna
Fokusera på motivet och ställ in fokus på manuell, annars kommer kameran att försöka fokusera för varje bild, och det kan lätt bli fel om t.ex. ljuset ändrar sig.Fokus ska ligga på samma punkt.
2. Koll på exponeringen med manuellt program
Välj manuellt program, annars blir det för stor variation mellan varje exponering. Bilder som är olika exponerade ger en blinkande effekt på den färdiga timelapse-filmen.Stäng av Auto ISO.
3. Få konsekventa färger med fast vitbalans
Ställ in färgtemperaturen (vitbalansen) på ett fast värde t.ex. omkring 5600 Kelvin i dagsljus – eller kamerans inställning "dagsljus"Ljuset ändras mycket vid t.ex. solnedgångar, och den gradvisa förändringen vill vi få med på timelapse-filmen.Läs också: Så använder du vitbalansen
4. Sätt igång timelapse-tagningen
Om kameran har en inbyggd timelapse-funktion, kan du ställa in den så att den t.ex. tar en bild var fjärde sekund. Välj sedan antal bilder, t.ex. 500.
Fotografera i jpeg, såvida du inte är beredd på att lägga lång tid på att bildbehandla råfiler innan du kan använda dem till timelapse-videoen.
Kom igång med timelapse
Här får du fyra bra steg att följa när du ställer in kameran för timelapse-tagningar.
Slutligen förklarar vi hur du sätter samman bilderna i Photoshop eller Lightroom.
1. Lägg fokus rätt i timelapse-tagningen
Ställ in skärpan på motivet och växla sedan till manuell fokusering. I annat fall kommer kameran att försöka fokusera inför varje foto och det kan lätt bli fel om ljuset ändras och du till exempel får motljus.
2. Få ordning på exponeringen med M-programmet
Välj kamerans manuella program eftersom det annars blir för stor variation mellan exponeringarna.
Om bilderna inte har samma exponering får du en blinkande effekt i den färdiga timelapse-filmen.
Av samma skäl ska du även stänga av Auto ISO.
3. Få enhetliga färger med fast vitbalans
Färgtemperaturen (vitbalansen) ska ställas in på ett fast värde, t.ex. runt 5600 kelvin i dagsljus – alternativt används kamerans inställning Dagsljus.
Ljuset ändras mycket, särskilt under en solnedgång, och denna gradvisa förändring vill vi förstås få med i timelapse-filmen.
Läs även: Så använder du vitbalansen
4. Sätt igång din timelapse-tagning
Om kameran har en inbyggd timelapse-funktion, ställer du in den på att exempelvis ta en bild var fjärde sekund. Välj antal bilder, t.ex. 500.
Välj jpeg, såvida du inte är beredd att lägga en hel del tid på bildbehandling av råfiler innan du sätter samman dem till en timelapse-video.

Ett sätt att göra en snygg timelapse-video är att välja ett motiv som ändrar sig mycket under förloppet.
© GiphySätt ihop bilderna i ett bildbehandlingsprogram
Om din kamera inte själv kan sätta samman timelapse-videon behöver du ett program på datorn.
Det kan till exempel vara Lightroom eller Photoshop.
Här kan du se hur du gör i de två programmen.
Timelapse i Lightroom:
- Importera bilderna till Lightroom i modulen Bibliotek och markera alla genom att trycka på Ctrl + A. Gå sedan över till modulen Framkalla. Justera eventuellt färger och ljus så att alla bilderna får samma uttryck.
- Beskär: Klicka på Beskärningsövertäckning. Vid Proportioner väljer du 16 x 9. Flytta eventuellt markeringen på bilden för att välja rätt utsnitt. Tryck på Retur-tangenten.
- Exportera: Välj sedan Arkiv och Exportera ... för att spara kopior av alla bilderna samtidigt. Vid Exportplats väljer du en tom mapp där bilderna ska sparas. Under Filinställningar väljer du Jpeg, sRGB och hög kvalitet, till exempel 90.
- Namnge: Under Ange storlek på bild markerar du Anpassa. Vi vill spara i 4K och välja pixlar i listrutan och skriver därför 3840 vid B och 2160 vid H. Se till att filerna får löpande numrering, t.ex. timelapse_001 och timelapse_002 och så vidare.
Timelapse i Photoshop:
- Öppna Photoshop. Välj Arkiv och Öppna. Välj mappen med dina redigerade timelapse-tagningar. Markera den översta filen i mappen. Markera rutan Bildsekvens. Klicka på Öppna.
- I dialogrutan väljer du 24 som bildhastighet och klickar på OK. Nu öppnar Photoshop filerna som en timelapse-fil som kan redigeras som ett filmklipp. Välj Fönster och Tidslinje. Nu kan du se hela filmklippet som en tidslinje.
- Välj Arkiv, Exportera och Återge video. I dialogrutan kan du ge din timelapse-video ett namn, och du kan välja var du vill spara den samt välja format och storlek. Formatet H264 är en bra utgångspunkt. Ställ även in bildhastigheten på 24. Klicka på Återge för att slutföra timelapse-videon.
Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling
Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer i bildbehandlingen? Annars är det kanske nu som du ska lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en ny bok med 100 tips och kurser för Photoshop, Lightroom och Elements.
Boken är skriven så att det finns något för alla nivåer. Med andra ord får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och redigerar alla dina bilder. Med boken till hands kan du lätt lyfta dina bilder till nya höjder med hjälp av de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsalternativen och effekterna.
Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.