Venedig i den blå timmen

I den blå timmen kan man bl.a. förstärka blå nyanser genom att välja vitbalansinställningen Dagsljus i stället för Auto.

© Shutterstock/Cristian Balate

Så använder du vitbalansen

Med hjälp av kamerans inbyggda vitbalans kan du åstadkomma en korrekt färgåtergivning under alla ljusförhållanden. Vitbalansfunktionen kan dock få problem ibland, så här får du våra bästa tips på hur du kan åstadkomma bilder med tjusiga färger i.

Kamerans vitbalans kan automatiskt korrigera färgstick under olika ljusförhållanden, så att det som är vitt i verkligheten också ser helt vitt ut på bilden. Vitbalansen anpassar sig nämligen efter omgivningarnas färgtemperatur. Färgtemperaturer anges i kelvin, och dagsljus ligger exempelvis omkring 5500 K.

Här kan du använda vitbalansinställningarna

Det är särskilt viktigt att vitbalansen blir rätt när du fotograferar i jpeg. Om du använder råformat kan du justera vitbalansen exakt i råkonverteringen. Däremot är det enklare att se på kameraskärmen om bilden blev lyckad när man använder rätt vitbalans i exponeringen.

Autoinställningen fungerar ofta bra, men i blandljus eller m du vill framhäva stämningen i t.ex. den blå timmen är det bra att justera vitbalansen själv – antingen med någon av de fasta inställningarna eller ett specifikt kelvinvärde.

Handbollsspelare på väg att göra mål

En sporthall är med sina lysrör och underdimensionerade belysning en stor utmaning för både ljusmätaren och vitbalansen.

© Shutterstock/Carme Balcells

Kom i gång med vitbalansen

Du justerar vitbalansen genom att trycka på en knapp och vrida på en inställningsratt. De flesta kameror har upp till åtta olika vitbalansinställningar plus kelvinvärden. p>

Ofta kan man ta en referensbild av ett vitt pappersark som man ställer in vitbalansen efter. Om du har ändrat vitbalansen ska du inte glömma att växla tillbaka till Auto när du är klar.

Vitbalansinställningar

I kameramenyn kan du välja mellan flera olika vitbalansinställningar som passar till det omgivande ljuset.

© Nikon

De flesta kameror har en WB-knapp för att ställa in vitbalansen. Tryck på knappen och justera med inställningsratt eller pilknappar. Alternativt behöver du gå in i kameramenyn. På vissa kameror kan du också programmera en Fn-knapp för direkt val av vitbalansen. Om du ska ta en referensbild behöver du också gå in i menyn.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av