De flesta fotografer har någon gång tagit en bild med antingen lite för gula eller för blå färger. Det beror på att vitbalansen inte är är korrekt inställd i kameran.
När våra ögon tar upp ljus från olika ljuskällor kompenserar de för de olika färgerna som ljuset kan ha. Därför uppfattar vi t.ex. en vit tröja som vit oavsett om den träffas av blått eller gult ljus.
En kamera är emellertid inte lika smart, så det händer att kamerans automatiska vitbalans misslyckas. Det sker särskilt vid blandljus, t.ex. när naturligt ljus blandas med en lågenergilampa.
Om du fotar i råformat kan du justera vitbalansen i den efterföljande bildbehandlingen, men även här kan det vara svårt att hitta exakt rätt färgtemperatur. Då kan det vara till god hjälp att använda ett gråkort.
- Vad är ett gråkort?
- Använd gråkort vid tagningstillfället
- Använd gråkort vid bildbehandlingen
- Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling
> Läs också: Så använder du vitbalansen
Vad är ett gråkort?
Ett gråkort är, som namnet antyder, ett grått kort.
Men den grå färgen på kortet är inte vilken grå nyans som helst – den är nämligen 100 % neutral, vilket betyder att värdena på de röda, gröna och blå kanalerna är desamma.
Därför kan det användas för att neutralisera ljusets färger.
Ett gråkort är dessutom inte alltid grått; det kan även vara svart eller vitt. De svarta och vita korten används vid bildbehandlingen för att visa vad på bilden är rent vitt och vad som är rent svart.
Gråkortet kommer ursprungligen från den analoga eran, när man var tvungen att göra alla kamerainställningar på manuell väg.
Men gråkort används även i dag, särskilt inom modeindustrin där det är viktigt att färgerna på t.ex. kläder, smycken och makeup återges helt exakt.
Du kan köpa ett gråkort för en relativt liten slant i en fysisk butik eller på internet, men du kan också tillverka ett själv – det enda du behöver är en bit matt papp i en neutral grå färg.
Använd gråkort vid tagningstillfället
Ett gråkort ät ett enkelt och effektivt sätt att åstadkomma en helt korrekt vitbalans, eftersom det är enkelt att ha med sig i fickan eller kameraväskan när man är ute och fotograferar. Det kan användas både vid exponeringen och vid den efterföljande bildbehandlingen.
Ta en bild av gråkortet i samma ljus som du ska fotografera i. Gråkortet ska ta upp hela bildytan. Se till så att kortet är jämnt belyst utan högdagrar eller skuggor och fokusera manuellt. Bilden behöver inte vara skarp.
När du har tagit bilden kan du i fotograferingsmenyn, vanligen under vitbalans, välja att kameran ska använda en bild på minneskortet som referens för vitbalansen.
Välj bilden av gråkortet och fotografera sedan som vanligt.
> Läs också: Så fotograferar du porträtt med studioljus
Använd gråkort vid bildbehandlingen
Om du fotograferar i råformat kan du även använda gråkortet för att korrigera vitbalansen vid bildbehandlingen.
Öppna dina bilder i råkonverteraren. Markera alla bilderna från samma fototillfälle och öppna dem i t.ex. Photoshop.
Markera den första bilden med gråkortet på och klicka på Markera alla. Välj Vitbalansverktyg och klicka på gråkortet.
Nu korrigeras färgerna på alla de markerade bilderna. Sedan kan du finjustera de individuella bildernas ljushet efter hand.
Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling
Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?
Annars är det kanske nu du ska passa på att lära dig. Bonnier Digital FOTO har precis gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.
Boken är skriven så att det finns något för alla nivåer. Det betyder att du får glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och redigerar alla dina bilder.
Med boken till hands kan du lätt ta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig fram genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.
> Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.
