Studiobelysning för porträttfoto i vardagsrummet med två blixtar
Hemmastudio

Du behöver inte en proffsstudio för att komma i gång - här har vi flyttat undan några möbler och fått plats i vardagsrummet.

© Martin Paldan

Så här fotograferar du porträtt med studioljus

Med studiobelysning får du nya möjligheter att ta iögonfallande och inbjudande porträtt, och ett litet studiopaket behöver inte kosta mer än några tusenlappar. Porträttfoto är inte så svårt som man kan tro, bara man känner till de viktigaste reglerna.

11 februari 2018 av Kathrine Anker

Med studiobelysning får du helt nya möjligheter att ta iögonfallande och inbjudande porträtt, och ett litet studiopaket behöver inte vara så dyrt. 

Det går att hitta paket med blixtlampor, softboxar och paraplyer för några tusenlappar, och de här överkomliga paketen passar bra för hobbyanvändare.

Många blir nog avskräckta av att studiofotopaketen innehåller delar som man inte har stött på tidigare, och kanske vet man inte hur studioblixten fungerar, men det är inte alls så svårt som de flesta tror. 

Det är bra att känna till följande tips.

1. Objektiv för studioporträtt
2. Ställ in kameran för din hemmastudio
3. Så ställer du in studioblixten
4. Så ansluter du studioblixten till kameran

1. Objektiv för studioporträtt

Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC USD G2 telezoom för porträtt

De bästa porträtten tar du med ett teleobjektiv eller en telezoom som detta Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC USD G2, som fick betyget 9,0 i vårt test.

© Tamron

Till porträtt är det bäst att använda ett tele- eller telezoomobjektiv på exempelvis 70-200 mm. 

Om du använder ett vidvinkelobjektiv riskerar du att förvränga ansiktet så att näsan blir stor och ansiktet ser ofrivilligt komiskt ut. Ett teleobjektiv ger ett naturligare perspektiv.

2. Ställ in kameran för din hemmastudio

Blixten ger dig massor av ljus, så du kan lugnt välja ISO 100 eller 200, så att du undviker bildbrus.

Din slutartid bör vara 1/200 sekund eller längre, eftersom detta ofta är den snabbaste slutartiden som de billiga studiopaketen kan hantera. Om din slutartid är snabbare kommer kamerans slutare att synas i bilden som ett svart streck på ena sidan.

När du har ställt in ISO och slutartid ska du välja en bländare som släpper in lagom mycket ljus med hänsyn till blixtinställningarna. Bländare F8.0 är en bra startpunkt. Om bilden blir för mörk går du ner till bländare F5.6.

Så en bra kamerainställning att utgå från i hemmastudion är ISO 200, bländare F8.0 och en slutartid på 1/160 sekund. 

3. Så ställer du in studioblixten

Knappar på studioblixt
Studioblixt

I Bonnier Digital FOTO nummer 3/2018 tittar vi närmare på blixtinställningarna och förklarar vad de olika knapparna på lampans baksida används till.

© Martin Paldan

Det finns ingen universalregel för hur du ska ställa in blixtstyrkan - det beror på vilket uttryck du vill ha i bilden - och på hur kameran är inställd. 

Ställ till exempel in bländaren på F11, och börja med att ha blixtstyrkan inställd på mittläget. Ta en testbild. Om den blir för ljus minskar du styrkan. Om den blir för mörk ökar du den.

En ljusmätare är ett bra hjälpmedel när du arbetar med studiofotografering. Den kan hjälpa dig att hitta rätt blixtstyrka och kamerainställningar snabbare.

4. Så ansluter du studioblixten till kameran

Kontakt på syncrokabel på Canon EOS iD X

Kameran och studioblixten kan kopplas ihop med en kabel som här, eller trådlöst med en radiotriggare. 

Om din kamera har ett uttag för syncrokabel, som brukar sitta bakom ett gummiskydd på sidan, kan du ansluta kabeln där och i blixtlampan. 

Om kameran inte har uttag för blixtkabel kan du använda en adapter som du sätter i kamerans blixtsko. 

Där kan du även placera en radiostyrd trigger som kan utlösa blixtlamporna utan kabel.

Läs mer om studioblixt i Bonnier Digital FOTO

För att undersöka hur snygga porträtt du kan ta även med billiga studiopaket har Bonnier Digital FOTO köpt detta paket för under 3000 kronor. Här finns ett annat billigt alternativ. 

I Bonnier Digital FOTO nummer 3/2018 visar vi hur du sätter ihop paketet, vad delarna används till och hur du själv kan ta proffsiga bilder med ett litet studiopaket hemma i vardagsrummet.

Fotostudio i vardagsrummet

I artikeln ser du hur lätt det är att använda blixtlampor och hur många olika möjligheter det ger dig.

I Fördelszonen kan du dessutom se en video som visar hur vi satte ihop studiopaketet. (Endast för prenumeranter)

Prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs tidningen med detsamma i mobilen eller surfplattan med Wype-appen. Där kan du dessutom läsa de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av