Hur tar man ett bra porträttfoto?
Hur tar man ett bra porträttfoto?

Om kameran är felaktigt inställd kan det förstöra ett i övrigt fint porträtt. Här går vi igenom hur du som utgångspunkt bör ställa in kameran vid porträttfotografi.

© Shutterstock

De bästa kamerainställningarna för porträttfoto

Det finns ingen given formel för hur man tar perfekta porträtt, men det finns en del kamerainställningar som ger en bra utgångspunkt. Här hittar du våra rekommendationer.

10 december 2018 av Holger Svend Anderson

Det är mycket att hålla koll på när du ska fotografera porträtt

Stämningen mellan dig och modellen ska vara avslappnad, så att modellen inte spänner sig och får något stelt i blicken, och kameran ska vara korrekt inställd, så att du inte får felaktigt exponerade eller skakiga bilder. 

Det sista låter kanske banalt, men det är överraskande lätt att råka använda samma fokusinställning som man t.ex. använde vid förra helgens landskapsfotografering – och inte upptäcka det förrän när man granskar bilderna i efterhand och ser att skärpan ligger på helt fel punkt på porträttbilderna. 

Men hur tar man ett bra porträttfoto? 

Vi har sammanställt kamerainställningarna som i normalfallet ger bäst porträtt. De är inte huggna i sten, men de är en bra utgångspunkt.

1. En brännvidd på 75–135 mm
2. En stor bländaröppning på mellan F2.0 och F4.0
3. Dubbla brännvidden för att få fram slutartiden
4. Välj en enda fokuspunkt

1. En brännvidd på 75–135 mm

Porträtt kamerainställningar oskarp bakgrund bländaröppning

Ju längre brännvidd du använder, desto mer bakgrundsoskärpa får du vid samma bländarvärde. Därför lämpar sig ett teleobjektiv på t.ex. 100 mm ytterst väl för porträttfoton.

© Shutterstock

Vissa fotografer anser att 50 mm är en optimal brännvidd för porträtt, men när du går så nära motivet att du bara får med t.ex. överkroppen eller huvudet i bilden, ger faktiskt 50 mm-objektivet en aning missteckning (vid fullformat).

Det betyder att näsan framträder mer, vilket inte är särskilt smickrande enligt de flesta. Därför anser vi att 50 mm är bäst till gruppbilder eller porträtt i helfigur.

> Läs också: Så fotograferar du gruppbilder

Använd i stället ett teleobjektiv på mellan 75 och 135 mm för porträtten i närbild. Det ger i princip ingen missteckning, och den långa brännvidden gör det enklare att åstadkomma ett litet skärpedjup med snygg bakgrundsoskärpa.

2. En stor bländaröppning på mellan F2.0 och F4.0

Ditt val av bländare beror naturligtvis på vilket uttryck som du vill åstadkomma i ditt porträttfoto. Men om du är ute efter ett ta ett klassiskt porträtt med skärpa på modellen mot en oskarp bakgrund, är det bra att utgå ifrån en stor bländaröppning.

Exakt hur stor bländaröppningen ska vara beror på brännvidden, ditt avstånd till modellen och hor stort avståndet är mellan modellen och bakgrunden. Alla de här tre faktorerna påverkar nämligen skärpedjupet.

Vid större bländaröppningar och längre brännvidder får du ett mindre skärpedjup, och när du går närmare ditt motiv blir skärpedjupet ännu mindre. Och vice versa.

> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

Vid brännvidder under 50 mm bör du använda en bländare på minst F3.2 för att få en snyggt oskarp bakgrund, men om du väljer en längre brännvidd kan du använda en mindre bländaröppning.

Om du vill ha en ännu oskarpare bakgrund kan du öka ditt avstånd till modellen och modellens avstånd till bakgrunden.

Glöm inte att ett litet skärpedjup innebär att du behöver vara extra noggrann med att fokusera perfekt.

3. Dubbla brännvidden för att få fram slutartiden

Porträtt kamerainställningar kort slutartid bländaröppning

Om du vill fånga impulsiva rörelser i en skarp bild ska du välja en slutartid där nämnaren är minst dubbelt så stor som brännvidden. 

© Shutterstock

En tumregel inom fotografi är att slutartidens nämnare ska vara minst dubbelt så stor som brännvidden när du fotograferar utan stativ. 

Det innebär att om du t.ex. använder ett 100 mm-objektiv, ska slutartiden vara högst 1/200 sekund. 

Men när du fotar porträtt ska du tänka på att du fotograferar en levande varelse som rör sig mer eller mindre hela tiden. 

Om du t.ex. fotograferar på 50 mm är en slutartid på 1/100 sekund ofta för lång – särskilt om du fotograferar ett barn. Vi rekommenderar att du väljer slutartider på 1/200 sekund eller kortare när du fotograferar människor – och välj ännu kortare slutartider om du zoomar in.

Prova dig därför fram och håll koll på om bilderna blir skarpa genom att zooma in på ögonen. Tveka inte att öka ISO-värdet om du får rörelseoskärpa i bilderna. 

Din kamera är sannolikt bättre på att brusreducera än vad du tror. 

4. Välj en enda fokuspunkt

Ögonen är det viktigaste i ett porträtt. Det är dem man som betraktare ser först, och därför är det också dem som i första hand ska vara knivskarpa.

Den enklaste sättet att åstadkomma detta är genom att använda autofokus med en enda fokuspunkt och lägga den på ögat som är närmast kameran.

Ta ett par bilder och zooma sedan in på någon av dem och kontrollera att skärpan ligger exakt på ögonen.

> Läs här om hur du lockar fram det naturliga leendet i porträttet.

Den perfekta julklappen till fotoentusiasten

Känner du någon som är lika biten av fotografi som du är? 

Ge då bort en prenumeration på Bonnier Digital FOTO i julklapp. Det är en gåva som räcker långt in på det nya året – och du väljer själv hur länge. 

När du ger bort en prenumeration på Bonnier Digital FOTO får mottagaren också åtkomst till våra prenumeranters helt egna vrå av internet, Fördelszonen, samt de senaste 12 numren av Bonnier Digital FOTO via appen Wype och en rad andra prenumerationsförmåner. 

Ge Bonnier Digital FOTO i julklapp här.  

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av