Fotograf plåtar grupp vid bröllop
Dirigera gruppen

Det är du som ska ta kontroll över gruppbilden och bestämma vad som ska hända.

© Shutterstock

Så fotograferar du gruppbilder

De längsta personerna längst bak, upp med hakan, titta mot kameran. En del knep har du säkert koll på , men inte alla. Här får du 11 användbara tips som garanterar en perfekt gruppbild.

5 april 2017 av Louise Hagemann

1. Håll bakgrunden ren

Hitta en ren bakgrund utan alltför många störande element, t.ex. en enfärgad vägg eller vacker natur.

2. Se upp med skärpedjupet

Om du fotograferar många människor blir uppställningen oftast rätt djup. Se till att åstadkomma ett lämpligt skärpedjup så att både de som står längst fram och längst bak blir helt skarpa. 

35 mm är en bra utgångspunkt, där du kan få med alla utan förvrängning. Använd gärna bländare F/8.0 eller mindre och slutartider kortare än 1/160 sekund för att undvika oskärpa.

3. Fotografera i höjd med gruppen

Om du placerar folk så att de kommer upp på t.ex. en trappa är det viktigt att du själv också kommer upp en bit, så att inte alla förevigas nerifrån. I så fall får du nämligen ett förvrängt perspektiv.

4. Tänk på personernas längd

Undvik helst att ställa folk på en lång rad så att de står sida vid sida. Placera dem i stället med viss förskjutning och utnyttja att olika människor är olika långa för att åstadkomma en mer dynamisk uppställning. I regel fungerar det dock bäst att ställa de längsta personerna längst bak.

Läs också: 3 tips på poser i porträttbilder

Bild av folk i två rader som är nästan lika långa.
Undvik räta linjer

Se till så att folk inte står uppradade på samma höjd. Då får du en statisk och tråkig bild.

© Shutterstock

5. Se till så att alla syns

Se till så att alla kommer med på bilden. Tänk på att låta blicken svepa över var och en av personerna i gruppen. Om de ser kameran kan den i regel också se dem. 

6. Skapa en tät trekant

Komponera efter en trekant, särskilt vid små grupper. Basen ska vara bredast, det vill säga med flest personer, och längst upp i toppen har du en enda person.

Gruppbilden blir också bäst om personerna står nära intill varandra.

Bild av grupp placerad efter trekant.
Använd trekantskomposition

Basen ska vara bredast, och så ska kompositionen gå upp mot en spets. 

© Shutterstock

7. Variera uttrycket

Om det t.ex. handlar om en gruppbild vid ett bröllop med ett brudpar i mitten, kan du både ta en bild när alla tittar på dig och en bild när alla tittar på brudparet. 

Men undvik att bli alltför kreativ så att det inte blir pannkaka av allting.

8. Använd humor

Särskilt vid mindre grupper, t.ex. vid familjebilder blir resultatet bättre med interaktion snarare än ett stelt pokeransikte. Dra till med dina roligaste vitsar och ditt trevligaste småprat, så att personerna slappnar av framför kameran.

Läs också: Så får du bättre ljus i porträttet

9. Använd serietagning

Tänk på att ta många bilder och gärna på stativ, så att du kan fuska lite i bildbehandlingen om det är någon som blundar på den bästa bilden.

10. Ta kommandot

Ta kommando över situationen. Det blir lätt kaotiskt om du inte dirigerar hur folk ska stå och liknande. Men glöm inte att du också ska le. Det smittar.

11. Tänk kreativt

Din gruppbild behöver inte se ut som alla andra. Om du har en kul idé, bör du planera så att du kan verkställa den. 

Det kan dock vara en fördel att först ta en "vanlig" gruppbild om idén skulle falla platt till marken. Och tänk på att tiden ofta är en bristvara om gruppen även består av små barn.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av