3 gratistips för bättre belysning i porträttbilder

Med ett par enkla knep kan du förbättra belysningen i dina porträtt så att du får färre fula skuggor och fler detaljer.

17 maj 2016

Det är inte alltid som man har med sig hela fotoutrustningen eller vill investera i dyr extrautrustning – om man ens har möjlighet till det. Här presenterar vi tre tjuvknep som du kan använda när du fotograferar porträtt och vill lätta upp skuggorna så att det kommer in fler detaljer i ansiktet.

1. Använd aluminiumfolie som reflektor

En rejäl bit grillfolie eller en frigolitskiva fungerar bra som billiga reflektorer som kan lätta upp skuggor i ansiktet när du fotograferar utomhus.

Placera den hemmagjorda reflektorn mittemot ljuskällan så att den reflekterar in ljuset mot personen. Knepet kan också användas inomhus om du placerar en person vid ett fönster och reflektorn mittemot fönstret.

2. Skapa din egen skugga

I skarpt solsken får man sällan en bra belysning av porträtt i och med att delar av ansiktet ligger i skugga. Du kan använda en reflektor som vi precis har beskrivit, men ofta är det bättre att skärma av solen.

Då behöver du en eller två medhjälpare som håller upp ett stycke vitt tyg, till exempel ett gammalt lakan, så att skuggan från det täcker personen. Då får man en jämn belysning av ansiktet.

3. Använd den inbyggda blixten

Med en extern blixt får man mycket snyggare ljus när man riktar blixthuvudet upp i taket så att ljuset sprids och därmed blir mycket jämnare och naturligare. Du kan åstadkomma samma sak med en inbyggd blixt.

På vissa kameramodeller kan du vinkla blixten bakåt med ett finger som du ser på bilden nedan, så att den pekar upp i taket.

Om blixten inte kan vinklas bakåt kan du sätta en bit vitt papper framför blixten så att en del av ljuset riktas upp mot taket.

> Prenumerera på Bonnier Digital FOTO och få vår bok om Photoshop med knep och tips på 142 sidor samt 2 nummer av tidningen direkt i brevlådan för bara 49 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av