Kvinna med naturligt leende

Det är inte alltid det lättaste att locka fram ett naturligt leende. Här får du ett par tips. 

© Shutterstock

Så lockar du fram det naturliga leendet i porträttbilder

När folk ler naturligt i ett porträtt är det ofta eftersom porträttfotografen är bra på att få dem att slappna av. Här avslöjar vi fem knep som porträttfotografer använder för att locka fram det vackra och naturliga leendet.

19 september 2017

– Se glad ut!

Den uppmaningen har du säkert själv fått flera gånger, och om du är som folk är mest reagerar du med att stelt dra på mungiporna snarare än att fyra av ditt naturliga leende.

Ett uppriktigt leende gör en jättestor skillnad i ett porträtt, och därför är porträttfotografer experter på att få folk att slappna av och känna sig väl till mods i deras sällskap.

Här avslöjar vi fem knep som porträttfotografer använder för att locka fram leendet.

1. Ge komplimanger

Berätta löpande för modellen att hen ser bra ut, har en snygg frisyr, häftiga glasögon eller något annat relevant. 

Ju mer specifik komplimangen är, desto större är sannolikheten att personen tar den till sig och känner sig gladare och mer avslappnad i ditt sällskap.

> Läs mer om porträttfoto här

2. Gör roliga ljud

Mor och dotter skrattar

Barn reagerar mycket bättre på underhållning än på att bli ombedda att le på kommando.

© Shutterstock

Kan du härma Kalle Anka eller låta som en gnu? Ett oväntat, märkligt läte kan bryta isen och få både barn och vuxna att le. 

3. Fortsätt att räkna

Om du börjar att räkna, förväntar sig de flesta att du slutar vid tre och trycker på utlösarknappen. På fyra blir de fundersamma, och när du kommer till sju börjar de sannolikt att skratta.

4. Falsk början

Man med naturligt leende

Skämt och roliga instruktioner kan bryta isen och få folk att slappna av i ditt sällskap.

© Shutterstock

“Och om du kan le riktigt stelt och falskt ... ja, precis, riktigt stela kinder. Och så skrattar du så oäkta och dumt som du bara kan.” 

En sådan förfrågan får många att le och skratta naturligt när grimaserna väl är överstökade. Då är det bara att vänta på rätt ögonblick och ta bilden när det galna ansiktsuttrycket ersätts av naturliga och glada leenden.

5. Använd omvänd psykologi

Om det falska leendet inte räcker kan en sur min säkert locka fram leendet. 

Säg att nu är det strängt förbjudet att le. Och att skratta kommer inte på frågan. Se hur länge folk kan hålla masken och var redo med fingret på utlösarknappen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av