Bländarvärden på objektivet

Valet av bländare avgör hur mycket ljus som ska falla in till sensorn.

© Shutterstock | Lane V. Erickson

Det betyder bländarvärdena på objektivet

Objektivets bländare avgör hur mycket ljus som når in till bildsensorn. Bländarvärdet visar hur stor bländaröppningen är. Här går vi igenom hur det hänger samman.

29 maj 2017 av Poul Siersbæk

Många undrar över hur bländartalen egentligen hänger samman när man fotograferar. 

Kort sagt bländar du ned när du väljer ett högre värde och vice versa. Om du t.ex. har ett objektiv på 50 mm och F1.8 och vill välja full bländare ska du välja bländare F1.8.

Bländarvärden

Ett stort bländartal, t.ex. F16, är lika med en liten bländaröppning.

© Shutterstock // Pedro Nogueira

Anledningen till att en liten bländaröppning, t.ex. F22, har ett högre värde än en stor bländare, t.ex. F2.0, är att det rör sig om ett bråktal, eller exempelvis f/2.0. 

F står för Focal length, vilket är detsamma som objektivets brännvidd. F2.0 på t.ex. 50 mm ska alltså ses som 50 dividerat med 2,0, vilket ger förhållandet mellan objektivets brännvidd och bländaröppningens diameter, som här är 25. 

Bländare F8.0 på samma objektiv blir således 50 dividerat med 8,0 vilket blir 6,25 – vilket är en mindre öppning än vid F2.0.

Bländaren släpper in mer eller mindre ljus

Varje bländarsteg fördubblar eller halverar den yta som ljuset kan passera. Om du går upp ett bländarsteg t.ex. från F11 till F8.0 kommer det alltså in dubbelt så mycket ljus till sensorn.

Observera att halvering och dubblering sker på hela bländarsteg, men flertalet av dagens kameror jobbar i dag med 1/3 steg. Nedan ser du hur stor bländarens öppning blir vid de här bländarstegen. 

Bländarskala visar större eller mindre bländaröppningar

Ju mindre bländartal, desto större bländaröppning. Här visas det som hela bländarsteg. 

© Bonnier Digital FOTO

De allra ljusstarkaste objektiven på marknaden kan erbjuda en bländare på hela F0,95.

De här objektiven är sällsynta, men ljusstarka objektiv på F1.4 är betydligt vanligare. Ju lägre F-nummer, desto dyrare är objektiven i regel.

Frågan om upp- eller nedbländning kommer från vår frågelåda Fråga oss i tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 9/2017, där vi också svarar på frågor om bl.a. panorama i Lightroom och skillnaden mellan APS-C och fullformat. 

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, och läs genast tidningen på mobilen eller surfplattan med appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de fem senaste numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av