Bländarvärden på objektivet

Valet av bländare reglerar hur mycket ljus som ska träffa bildsensorn.

© Shutterstock | Lane V. Erickson

Så tolkar du bländarvärdena på objektivet

Objektivets bländare reglerar hur mycket ljus som når fram till bildsensorn. Bländarvärdet avslöjar om det är en stor eller liten bländaröppning. Här kan du läsa om hur det hänger ihop.

Det är lätt att bli förvirrad när man försöker förstå begreppen bländare, F-tal och bländaröppningar. 

Du får hjälp i den här artikeln, där vi förklarar vad bländare är och hur det fungerar.

I denna artikel kan du läsa om:

Bländarvärden

Ett stort bländarvärde, t.ex. F16, innebär en liten bländaröppning.

© Shutterstock // Pedro Nogueira

Bländaren släpper in mer eller mindre ljus

Anledningen till att en liten bländaröppning, t.ex. F22, anges med ett högre värde än en stor bländare, t.ex. F2.0, är att det egentligen handlar om bråktal, t.ex. f/2.0. 

F står för Focal length, alltså objektivets brännvidd

F2.0 på t.ex. 50 mm ska alltså ses som 50 delat med 2,0. Det anger förhållandet mellan objektivets brännvidd och bländaröppningens diameter, som här är 25 mm. 

Bländare F8.0 på samma objektiv kommer således att vara 50 delat med 8,0, som blir 6,25 – och därmed en mindre öppning än vid F2.0.

Varje bländarsteg fördubblar eller halverar den yta som ljuset kan passera. Går du upp en bländare, till exempel från F11 till F8.0, kommer det alltså in dubbelt så mycket ljus till sensorn.

Tänk på att halvering och fördubbling sker med hela bländarsteg, men idag arbetar de flesta kameror i 1/3 steg. Nedan ser du bländaröppningens storlek vid dessa bländarsteg. 

> Läs även: Vad innebär stor bländare? 

Bländarskala visar större eller mindre bländaröppningar

Ju mindre bländarvärde, desto större bländaröppning. Här visas hela bländarsteg. 

© Bonnier Digital FOTO

Ljusstarka objektiv 

Marknadens ljusstarkaste objektiv har en största bländare på hela F0.95.

Dessa objektiv är sällsynta, medan ljusstarka objektiv på F1.4 är betydligt vanligare. Ju lägre F-värde, desto dyrare är oftast objektiven.

Det finns flera fördelar med hög ljusstyrka. Några av de största är att du kan använda objektiven i svagt ljus utan att öka ISO-värdet alltför mycket, och du kan använda kortare slutartider. 

Dessutom kan du få ett mycket litet skärpedjup, så att bakgrunden blir oskarp.

>Läs även: 10 tips för att bli en bättre fotograf

Porträtt av kvinna taget med stor bländaröppning.

Ditt val av bländare har till exempel stor betydelse för hur dina porträtt blir. Här kan du skapa en suddig bakgrund med stora bokeh-cirklar med hjälp av en stor bländaröppning.

© Shutterstock

Val av bländare med hänsyn till motivet 

För porträtt:

Om du vill ta ett klassiskt porträtt där modellen framträder tydligt mot en mjuk bakgrund, ska du utgå från en stor bländaröppning.

Börja därför med att sänka F-värdet till lägsta möjliga värde när du tar porträttbilder.

Det kan resultera i att skärpan hamnar inom ett alltför litet område, och då får du prova med ett högre F-värde – men det är alltid bra att börja med det lägsta bländarvärdet.

Exakt hur stor bländaröppningen ska vara beror på brännvidden, avståndet till modellen och modellens avstånd till bakgrunden.

Om du till exempel tar dina porträtt med en brännvidd på under 50 mm, bör du använda en bländare på minst F3.2 för att få en bra oskärpa på bakgrunden – men ju längre brännvidd, desto mindre bländaröppning kan du använda.

> Läs även: Här är de bästa kamerainställningarna för porträttfoto

För landskap:

Ett bra tips till dig som tar landskapsbilder och är osäker på valet av bländare, är att de flesta objektiv ger maximal skärpa runt bländare F8.0. 

Därför rekommenderar vi att du använder bländarprioritet (Av) och ställer in bländaren på F8.0 om hela landskapet är ditt motiv.

> Läs även: De bästa kamerainställningarna för landskapsfoto

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av