Objektiv med stor bländare

Bländaren justerar hur stort hål ljuset ska passera genom i objektivet.

Vad är stor bländare?

Se varför en stor bländare ger små F-värden och vad den stora bländaröppningen betyder för bilden.

17 september 2021 av Kristoffer Engbo

Objektivets bländare reglerar hur mycket ljus som släpps in till bildsensorn när du tar en bild.

Bländaren sitter i objektivet och består vanligtvis av ett antal lameller som kan öppnas så att bländaren blir ett stort hål, eller slutas till så att bländaren blir ett mycket litet hål.

När man säger "stor bländare" menar man en stor bländaröppning, alltså ett stort hål som släpper igenom mycket ljus.

>Läs även: 10 tips för att bli en bättre fotograf

Bländaren anges med ett F-värde, och lite ologiskt representerar ett lågt F-värde, till exempel F2.0, en stor bländaröppning medan ett högt värde, till exempel F22, anger en liten bländaröppning.

Det beror på att F-värdet i själva verket är ett bråk som teoretiskt anger bländaröppningen i förhållande till objektivets brännvidd. På F2.0 är bländaröppningen i teorin hälften så stor som brännvidden, medan den på F22 är 1/22 av brännvidden. Med ett 50 mm-objektiv blir bländaröppningen på F2.0 alltså 25 mm stor.

I Fördelszonen lär du dig att använda rätt kamerainställningar i e-boken ”Få ut det bästa av din kamera”. Hämta e-boken här. 

Så påverkar en stor bländare bilden

Foto taget på F22

Den här bilden är tagen på F22, vilket är en mycket liten bländaröppning. Fokus ligger på blomman, men bakgrunden är också tydlig.

Foto taget på F2.0

Här har vi valt en mycket stor bländaröppning på F2.0. Med en stor bländaröppning blir skärpedjupet mycket mindre och därför är bakgrunden oskarp.

Tillsammans med slutartiden och ISO reglerar bländaren hur exponeringen blir – alltså hur ljus eller mörk bilden blir.

En stor bländaröppning släpper in mycket ljus i kameran, och då kan du använda kortare slutartider och lägre ISO än med en liten bländaröppning.

Den stora bländaröppningen påverkar dessutom bilden genom att skärpedjupet blir mindre, så att du till exempel kan få en oskarp bakgrund.

>Läs även: 5 tips för bra porträtt

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av