Slutartidsratt på kamera

Så väljer du rätt slutartid i kameran

Slutartiden är avgörande för ljus och skärpa, och den kan även skapa särskilda effekter i dina foton. Vi går igenom hur du väljer rätt slutartid.

Det kan ta allt från 1/32 000 sekund till flera timmar att ta en bild, beroende på slutartiden du väljer – och exponeringstiden har en enorm inverkan på hur dina bilder blir.

Med slutartiden kan du nämligen skapa speciella effekter genom att frysa motiv i hög hastighet eller skapa oskärpa i rörelser, och genom att välja rätt slutartid kan du dessutom undvika oskarpa foton.

Förutom att använda slutartiden för att få fram särskilda effekter, kan du även reglera exponeringen med hjälp av slutartiden genom att välja en slutartid som till exempel passar till bländarvärdet. Om du fotar en person på bländare F2.8 och ISO 100 kan du använda slutartiden för att anpassa exponeringen till det befintliga ljuset.

>Läs även: Därför ska du inte alltid använda Auto ISO

Vid mulet väder bör slutartiden kanske vara 1/250 sekund, medan den i solsken kan vara 1/2 000 sekund.

Så undviker du suddiga foton med slutartiden

Medan slutaren står öppen fångar kameran alla rörelser – även dem du själv gör när du fotograferar utan stativ. Och ju mer tele du använder, desto tydligare syns dina skakningar.

Om du vill vara säker på att slippa oskärpa som uppstår när du skakar lite på kameran, kan du använda tumregeln som säger att slutartiden högst får vara så lång att nämnaren i slutartiden är lika med brännvidden. På 100 mm ska du alltså välja en slutartid på 1/100 sekund eller kortare.

Fotograf med kraftigt tele

De riktigt stora teleobjektiven är tunga att använda utan stativ, där slutartiderna måste vara mycket korta för att man ska undvika skakiga foton. Därför används de oftast på stativ.

Slutartiden används alltså för att säkerställa skärpa och rätt exponering, men det finns även många situationer där den är avgörande för effekten i bilden. Nedan kan du se vad olika slutartider lämpar sig för. Tänk dock på att både det enskilda motivet och ljusförhållandena spelar roll för vilken slutartid du bör välja.

>Läs även: 3 tips för att fotografera sällskapsdjur

Slutartider på över en sekund

Detta område med långa slutartider öppnar många möjligheter, och du måste använda stativ för att undvika att kameraskakningar fortplantar sig till bilderna.

Med slutartider på drygt en sekund kan du få rörelseoskärpa i vågor vid kusten, och med slutartider på flera sekunder kan du skapa en sammetsmjuk yta på till exempel vattenfall. I dagsljus behöver du använda ett ND-filter för att absorbera en del av ljuset, så att bilderna inte blir överexponerade vid de långa slutartiderna.

Vattendrag

Med en slutartid på fem sekunder får vattnet i det lilla vattendraget en sammetsmjuk yta.

© Kristoffer Engbo

Om du fotar stjärnhimlen och vill ha skarpa stjärnor måste du normalt gå upp på slutartider runt 20 sekunder. Med slutartider på en halv eller en hel timme kan du fånga stjärnspår.

>Läs även: Så fotograferar du stjärnspår

Du kan även använda slutartider på 20–30 sekunder för att fånga blixtar. Här får du pröva lyckan och se om det kommer blixtar inom slutartiden, och du måste sannolikt försöka många gånger. 

Slutartider på 1 till 1/30 sekund

I svagt ljus på kvällen behöver du ofta använda slutartider i detta område om du samtidigt vill fotografera med lågt ISO. Glöm inte stativet.

Kvällsbild under blå timmen

Under den blå timmen krävdes en slutartid på 0,6 sekunder, så att vi kunde hålla ISO-värdet nere och undvika brus.

© Kristoffer Engbo

Slutartiderna kan också användas för att skapa dynamik i bilder av människor som går eller springer, eftersom de får rörelseoskärpa.

Slutartider på 1/30 till 1/250 sekund

Här kan du ofta arbeta utan stativ. De längsta slutartiderna i denna kategori används vanligtvis i ljus som är lite svagare än dagsljus, eller om du vill panorera efter en bil eller cykel för att få bakgrundsoskärpa med fartränder samtidigt som huvudmotivet blir skarpt.

Flygplan i luften

Här har vi panorerat efter flygplanet med en slutartid på 1/60 sekund. Eftersom vi följde flygplanet i sökaren blev det skarpt, medan bakgrunden har fått oskärpa i rörelseriktningen.

© Kristoffer Engbo

I den lite snabbare änden av denna kategori hittar vi slutartider på 1/125 till 1/250 sekund som även ofta används till exempelvis landskap i dagsljus, där de funkar bra tillsammans med bländare F8.0, som ger bra skärpedjup.

Slutartider på 1/250 till 1/1 000 sekund

Med dessa slutartider kan du frysa ganska långsamma rörelser hos bland annat gående människor. Om du fotograferar med teleobjektiv måste du dessutom vanligtvisv använda slutartider i det här området för att undvika oskärpa på grund av skakningar i kameran.

>Läs även: Välj rätt bländare i kameran

Slutartider på 1/1 000 till 1/4 000 sekund

När du vill frysa bilar eller motorcyklar i snabb rörelse måste slutartiden vara kortare än 1/1 000 sekund. Med en slutartid på exempelvis 1/2 000 sekund kan du även frysa personer som rör sig snabbt, till exempel tennisspelare, friidrottare och fotbollsspelare.

Dessa korta slutartider används också för djur i naturen, där du kan fånga fåglar i flykten och frysa djur som gör snabba rörelser.

Fågel i flykten

Den här flygande kornsparven fångades med en slutartid på 1/4 000 sekund och bländare F2.8.

Slutartider kortare än 1/4 000 sekund

Med mycket korta slutartider kan du frysa ytterst snabba motiv, till exempel ett framrusande tåg, men annars används de oftast för att säkerställa rätt exponering i starkt ljus när du samtidigt vill använda en stor bländaröppning.

I solsken, där du använder F1.4 för att få en suddig bakgrund och ISO 100, behöver du använda de kortaste slutartiderna på exempelvis 1/8 000 sekund för att undvika överexponering.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av