Auto ISO Nikon Z7

Med Auto-ISO behöver du inte bekymra dig över ljuskänsligheten. Det är inte alltid en fördel.

© Nikon

Därför ska du inte alltid använda Auto-ISO

Även om Auto-ISO på många sätt är ett fantastiskt hjälpmedel till att få skarpa bilder oavsett ljusförhållandena, finns det situationer när du klarar dig bättre utan. Här går vi igenom när det är bättre att själv välja ISO.

I de flesta fall använder vi gärna Auto-ISO i kameran. Då slipper vi nämligen att fundera över vilken ISO inställning vi ska välja vid skiftande ljusförhållanden. 

Men det finns situationer där funktionen är något av en hämsko. Här går vi igenom när det faktiskt är bättre att avaktivera funktionen och själv välja ISO-värde.

New York by night

När du själv väljer ISO kan du fånga den mörka nattens stämning.

© Shutterstock

Skildra stadens ljus

Ett bra exempel på när det är bättre att själv välja ISO, är när du vill skildra stämningen hos en mörk kväll eller natt i storstaden. Med Auto-ISO försöker kameran åstadkomma en jämn exponering, vilket ger en betydligt ljusare bild än vad du faktiskt ser.

Genom att välja ett lägre ISO-värde än vad kameran föreslår, kan du åstadkomma en mörkare och mer stämningsfylld exponering. Om det innebär att du behöver välja en något längre slutartid, är detta numera inte hela världen; många nya kameror och objektiv har väldigt effektiva funktioner för bildstabilisering.

> Läs också: 5 tips som ger finare kvällsbilder i staden

Konsertfoto

Om du vill åstadkomma en helt svart bakgrund, behöver du själv välja ISO-värde.

© Shutterstock

Ta konsertbilder med hög kontrast

Ett annat bra exempel är konsertbilder. När Auto-ISO är aktiverat försöker kameran även här att jämna ut exponeringen, för att få med så många detaljer som möjligt. Det ger en tråkig och ofokuserad bild.

Här väljer du i stället manuellt program och ett fast ISO-värde på t.ex. ISO 3200. Välj en stor bländaröppning, t.ex. F3.5, och justera slutartiden tills bakgrunden blir helt svart, samtidigt som bilden blir skarp.

> Läs också: Så använder du ISO-inställningarna

landskap

Du får med fler detaljer i bilden genom att själv välja ett lågt ISO-värde.

© Shutterstock

Få fler detaljer i bilden

Auto-ISO är perfekt vid växlande ljusförhållanden eller behöver fånga snabba motiv vid en kort slutartid. Lugna motiv som landskap och porträtt är däremot en helt annan femma. Här väljer du kamerans lägsta ISO-värde för att få så många detaljer som möjligt. 

För landskap behöver du en liten bländare, t.ex. F11, vilket kräver användning av stativ vid svagt ljus. För porträtt går det däremot att fotografera på fri hand med en stor bländaröppning som F2.8.

> Läs också: Få rätt slutartid med Auto-ISO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av