Stad fotograferad i kvällsljus

I den blå timmen strax efter solnedgången efter solnedgång finns det fortfarande en aning ljus kvar på himlen som ger fina detaljer, och de blå tonerna kontrasterar fint mot stadens varma ljus.

© Shutterstock

5 tips för finare kvällsbilder i staden

När dagsljuset försvinner ser staden fantastisk ut. Här hittar du fem tips som ger dig fina bilder när mörkret sänker sig över staden.

25 oktober 2018 av Kristoffer Engbo

1. Aktivera självutlösaren

Du bör alltid använda stativ för att undvika skakningar. 

Kameran kan dock också skaka lite när du trycker på utlösarknappen. Därför är det bra att aktivera kamerans självutlösare och sätta den på två sekunder.

Då går det två sekunder från att du har tryckt på knappen tills bilden tas, och då hinner eventuella skakningar avta.

> Här kan du läsa vår stora guide till att välja rätt kamerastativ.

2. Ta flera exponeringar

Kontrasterna mellan den mörka himlen och stadens artificiella ljus är stora. Det betyder att både de ljusa och de mörka delarna av bilden kan bli utan detaljer.

Du kan få fram alla detaljerna genom att använda funktionen gaffling där man ställer in kameran så att den tar t.ex. tre eller fem bilder med olika exponeringar.

De överexponerade bilderna fångar upp detaljerna i de mörka delarna och vice versa. Sedan kan du med hjälp av bildbehandlingsprogram som Lightroom eller Photoshop lägga samman bilderna till en så kallad HDR-bild med detaljer från alla de olika exponeringarna.

Om du prenumererar på tidningen kan du i Fördelszonen se hur du använder gaffling i kameran i den här videon. Och i den här videon kan du se hur du lägger samman bilderna till ett HDR-foto i Photoshop.

> Läs också: Så får du bättre HDR-bilder

3. Sänk ISO-värdet

Auto-ISO vill ofta öka ISO-värdet för att åstadkomma relativt korta slutartider, men det kan ge korn i bilderna.

Ställ därför manuellt in ISO till 100 eller 200, såvida du inte ska fånga snabba rörelser i bilden. Du använder ändå stativ, så det är sällan nödvändigt med korta slutartider.

> Läs också: 6 saker som du inte visste om ISO

4. Öka bländarvärdet

Med en liten bländaröppning får kraftigt lysande punkter i bilden en stjärneffekt som hos de här gatlyktorna.

© Shutterstock.com

Genom att blända ned till t.ex. F16 eller F22 kan du åstadkomma längre slutartider, så att bl.a. bilarnas lyktor drar streck genom bilden.

De små bländaröppningarna ger också en fin stjärneffekt i ljuset från t.ex. gatlyktor.

> Lär dig hur du gör fula motiv vackra med en stjärneffekt här.

5. Välj manuell fokusering

I mörkret kan det vara nödvändigt att fokusera manuellt för att vara säker på skärpan hamnar rätt i bilden.

Här är det en fördel att använda live view där du kan zooma in ordentligt i bilden och hålla koll på skärpan medan du vrider på objektivets fokusring.

På vissa kameror kan du också aktivera funktionen focus peaking där kameran markerar de skarpa delarna med en färg på skärmen.

Du som prenumererar kan i den här och den här videon se hur du använder manuell fokusering i kameran.

> Läs också: 6 snabba tips för fotografering i den blå timmen

Få fler tips och knep vid fotografering i mörkret 

I Bonnier Digital FOTO nummer 16/2018 kan du se mer om hur du kan ta fina bilder i mörkret. Vi visar bland annat hur du använder ljuset från månen och olika himlafenomen. 

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO så kan du genast läsa det senaste numret på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de tio senaste numren av Bonnier Digital FOTO.

Glöm inte att du som prenumererar får tillgång till videor om fototeknik och bildbehandling, testbilder, förinställningar, funktionsmakron och en massa annat i Fördelszonen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av