Bild av parkeringsplats lagen med lång slutartid

En tråkig parkeringsplats kan bli ett spännande motiv med rätt inställningar.

Så ger du dina bilder en fin stjärneffekt

En tom parkeringsplats är oftast inte världens mest intressanta motiv – men med rätt inställningar blir den betydligt roligare. Här kan du läsa om hur du livar upp en tråkig bild med en snygg stjärneffekt.

4 oktober 2018

Du ser dem varje dag – alla de saker som skapades endast för att fylla en funktion och inte för att vara vackra att se på. 

T.ex. den stora parkeringsplatsen framför köpladan i stadens utkant, som är helt öde efter stängningsdags. Den har du nog aldrig funderat på att fotografera. 

Men faktum är att det finns ett fiffigt litet knep som kan trolla fram små stjärnor i de många gatlyktorna som man ofta hittar på den typen av parkeringsplatser – vilket förvandlar den från en anskrämlig syn till ett vackert motiv.

Blända ned till max och använd stativ

För att få fram stjärneffekten ska du välja en bländare mellan F8.0 och 16. Stjärnornas uddar blir längre och därmed tydligare vid små bländaröppningar, så ju högre bländartalet är, desto bättre. 

När du fotograferar med en så liten bländaröppning när det inte är vidare ljust behöver du använda relativt långa slutartider. 

Därför behöver du använda stativ om du vill ha knivskarpa bilder. 

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Använd även en fjärrutlösare eller ställ in kamerans självutlösare på t.ex. två sekunder. På så vis undviker du skakningar när du tar bilden. 

Det gör ingenting om det kör förbi en bil som på bilden ovan. Den långa slutartiden gör att bilen reduceras till ett ljusspår som ger extra liv i bilden. 

Från fult till vackert i nya Bonnier Digital FOTO

I det aktuella numret av Bonnier Digital FOTO, 16/2018, får du en stor guide till hur du kan ta vackra bilder av sådant som vid första anblicken bara är fult. 

Det handlar bl.a. om att dra nytta av färger och linjer, vrida lite på zoomringen och jobba med färgerna.

Du får också en karta över Sveriges intressantaste industriella motiv, så det är bara att plocka med sig tidningen och ge sig ut på fotojakt. 

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera och få någon av våra fina premier tillsammans med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor. Här hittar du urvalet.

Som prenumerant får du genast möjlighet att läsa de senaste numren av tidningen i vår tidningsapp Wype, samt åtkomst till Fördelszonen med över 500 videokurser om fotografi och bildbehandling.

Bonnier Digital FOTO 15/2018

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av