Med programmen bländarprioritet, A eller Av, eller program P kan du med Auto-ISO bestämma hur lång slutartiden får bli innan kameran väljer ett högre ISO-värde.
Auto-ISO gör så att kameran justerar ISO utifrån dina övriga inställningar och de aktuella ljusförhållandena så att du alltid får perfekt exponerade bilder.
Om du fotograferar i starkt solljus prioriterar kameran ett lågt ISO-värde (som ger en högre bildkvalitet), och inomhus i dämpad belysning väljer kameran automatiskt ett högre ISO-värde.
Kameran kan blixtsnabbt välja inställningar, men det är inte säkert att valet blir det rätta. Om du t.ex. fotograferar ett motiv i rörelse är det bäst att öka ISO-värdet för att kunna ha en kort slutartid även om solen går i moln.
Det kan Auto-ISO hjälpa dig med.
Högt eller lågt ISO?
Generellt får du en bättre bildkvalitet vid låga ISO-värden.
Vid landskap kan du även vid svagt ljus använda ett lågt ISO-värde genom att kompensera med en lång slutartid och eventuellt sätta kameran på stativ.
Med motiv i rörelse är det en användbar teknik att berätta för kameran att den ska gå över till ett högre ISO-värde i stället för att välja en slutartid som är längre än t.ex. 1/1000 sekund.
Det gör du genom att fotografera med Auto-ISO och ställa in den längsta tillåtna slutartiden. Då ökar kameran i stället ISO-värdet när det krävs snarare än att ändra slutartid.
Funktionen finns i många DSLR- och kompakta systemkameror.
Här kan du se hur du använder funktionen.

Med Auto ISO kan du bestämma den högsta slutartiden som kameran får använda. Du kan också begränsa hur högt ISO-värdet får gå.
© Bonnier Digital FOTOSå fungerar Auto-ISO
På bilden ovan har man ställt in Auto-ISO så att ISO-värdet ökas om ljusförhållandena innebär att kameran annars skulle välja en längre slutartid än 1/1000 sekund. Med andra ord har du sagt till kameran att den aldrig får välja slutartider som är längre än 1/1000 sekund.
På snabbrörliga motiv får du leva med den något lägre bildkvaliteten som du får med ett högre ISO-värde.
På många kameror kan du välja vilket ISO-värde som är det högsta tillåtna. Ofta har kameror ISO-värden som går så högt att bildkvaliteten blir oacceptabelt kornig.
Tänk på att ändra inställningarna igen om ljusförhållandena ändras markant. Då får du en så hög bildkvalitet som möjligt.
Ett par snabba tips om ISO
- Om du fotograferar under skiftande ljusförhållanden kan du ställa in Auto-ISO så att funktionen byter ISO-värde redan vid 1/1000 sekund.
- Om du fotograferar i svagt ljus och behöver fånga lugna rörelser ställer du in Auto-ISO så att funktionen inte ökar ISO-värdet förrän slutartiden kommer upp i mer än t.ex. 1/100 sekund.
Läs fler frågor och svar i tidningen
Frågan om vad slutartid har med ISO att göra kommer från vår frågelåda Fråga oss i Bonnier Digital FOTO nummer 7/2018.
Här svarar vi också på hur du åstadkommer de bästa HDR-bilderna, hur du kan låsa kameran och hur du skapar en stjärneffekt.
Du får även svaret på hur du räddar raderade bilder på ett SD-kort.
Om du inte har läst tidningen ännu (och om du vill ha svar på ovanstående frågor), kan du börja prenumerera. Då får du genast åtkomst till det aktuella numret av tidningen samt de senaste nio numren via vår tidningsapp Wype.