Motorcyklar och action fotograferas lämpligen med slutartidsprioritet – shutter priority

Med slutartidsprioritet kan du bl.a. välja den slutartid som ger bäst fartkänsla i bilden.

© Racefotos08/Shutterstock.com

Så använder du slutartidsprioritet

Slutartidsprioritet är ett halvautomatiskt program som du kan använda för att bestämma slutartiden, medan kameran väljer en lämplig bländaröppning för att åstadkomma en välexponerad bild. Här tipsar vi om när det är bäst att använda det här programmet.

21 augusti 2017 av Poul Siersbæk

Med slutartidsprioritet kan du välja vilken slutartid som kameran ska använda medan kameran kontrollerar bländaren. 

En slutartid på 1/8000 sekund är i dag inga konstigheter, men vissa kameror kan använda slutartider ner till 1/32 000 sekund. 

Åt det andra hållet ligger gränsen för slutartidsprioritet vid 30 eller 60 sekunder.

Här kan du använda slutartidsprioritet

En av de största fördelarna med att ta kontroll över slutartiderna med hjälp av slutartidsprioritet är att du själv kan bestämma hur stor rörelseoskärpa som du ska ge actionbilderna för att åstadkomma den rätta fartkänslan, t.ex. vid panorering, eller så kan du välja att frysa fast rörelser med korta slutartider.

Om du ska fotografera en bil som kör förbi i hög fart bör du inte använda en alltför kort slutartid. Då stelnar hela motivet och fartkänslan försvinner helt. 

Om slutartiden är för lång blir hela bilden suddig. Om du vill ta bilder av ett vattenfall eller hav och ge intrycket av att vattnet är silkeslent, ska du välja en lång slutartid.

Här kan du läsa hur du gör när du fotograferar med långa slutartider.

Nikon D750 slutartidsprioritet, d.v.s. shutter priority

Slutartidsprioritet – eller shutter priority – väljs oftast på programratten genom att man väljer inställningen S eller Tv.

© Nikon

Kom igång med slutartidsprioritet

När du har ställt in kameran på slutartidsprioritet och väljer en kortare slutartid, ska du tänka på att kameran ökar bländarstorleken, vilket minskar skärpedjupet.

Om du behöver använda en kort slutartid och ett stort skärpedjup får du öka ISO-värdet. Om objektivet inte är vidare ljusstarkt riskerar du att få underexponerade bilder om du väljer en alltför kort slutartid. Symbolerna i sökaren blinkar om bilden blir underexponerad.

Välj slutartidsprioritet genom att ställa in programratten på S eller TV. Om kameran inte har någon programratt ska du välja program i menyn.

I menyn hittar du även punkten som handlar om exponeringssteg, t.ex. EV eller Bländarsteg. Här kan du oftast välja mellan 1/3, 1/2 och 1 steg. Om du väljer 1/2 steg blir intervallet t.ex. 1/90, 1/125 och 1/180 sekund. Om du väljer 1 steg blir intervallet 1/60, 1/125 och 1/250 sekund.

Glöm inte att du kan finjustera exponeringen med exponeringskompensationen.

> Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto, totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av