I motljus kan man använda exponeringskompensation

I motljus kan man använda exponeringskompensation för att ta kontroll över ljuset.

© Sergey Causelove/Shutterstock

Så funkar exponeringskompensationen

Med hjälp av exponeringskompensationen kan du snabbt korrigera exponeringen när ljusmätaren får problem. Här kan du nämligen både öka och minska mängden ljus i bilden.

Kamerans exponeringskompensation ger dig full kontroll över exponeringen när du använder de halvautomatiska programmen med bländar- och slutartidsprioritet samt programmet P.

Med bländarprioritet väljer du vilken bländare som du vill använda, medan kameran ställer in slutartiden utifrån detta, och med slutartidsprioritet väljer kameran bländare efter att du har angett en slutartid.

Här kan du använda exponeringskompensation

Det är perfekt att använda exponeringskompensation om du fotograferar i motljus, eller om det är stor skillnad mellan mörka och ljusa områden i bilden. 

Om du till exempel fotograferar med centrumvägd ljusmätning kan ljusmätaren få problem i motljus och göra så att himlen blir för mörk eller för ljus. 

Då har du möjlighet att använda exponeringskompensationen för att kompensera för kamerans automatiska val av bländare eller slutartid – och därmed göre bilden något ljusare eller mörkare. Det är är både snabbt och enkelt.

Ljus himmel

Den ljusa himlen kan lura ljusmätaren och ge en alltför mörk förgrund. Exponeringskompensationen åtgärdar snabbt problemet.

© Vadim Georgiev/Shutterstock

Kom igång med exponeringskompensation

Ta en bild och kolla resultatet på kamerans skärm. Justera sedan om bilden är för mörk eller för ljus. Det enda som krävs är att man trycker på en knapp och justerar lite på en inställningsratt. 

Exponeringskompensationen finns som en egen knapp på kameran eller i menyn. 

Om den finns som knapp är den enkel att hitta eftersom den är märkt med symbolen +/-. Tryck ner knappen och ställ in exponeringskompensationen antingen med en ratt eller med pilknappar. Det vanligaste är att man har tre eller fem exponeringssteg åt båda hållen.

Exponeringskompensation i Nikon-kamera

Här har exponeringskompensationen satts till +0,3.

© Nikon

Ett negativt värde gör bilden mörkare, medan ett positivt värde gör bilden ljusare. På motivprogram och när du fotograferar med manuella inställningar kan du inte använda exponeringskompensationen.

Man kan i regel ställa in exponeringskompensationen i tredjedels bländarsteg, men ofta kan man ändra detta till halva steg.

Läs också: Så funkar kamerans gafflingsfunktion

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av