HDR-landskap

När du ska ta HDR-bilder är det bra att känna till gaffling.

© Shutterstock

Så funkar kamerans gafflingsfunktion

Funktionen gaffling, eller bracketing som det också heter, i spegelreflex- och systemkameror gör det möjligt för dig att bland annat ta en rad bilder med olika exponering, så att du sedan kan välja den bästa exponeringen. Här visar vi hur det fungerar.

Med exponeringsgaffling kan du ställa in kameran så att den tar en rad bilder vid olika exponeringar, så att du till exempel förutom en normalt exponerad bild, även får en under- och en överexponerad. 

Exponeringsgaffling heter vanligen BKT eller AEB i menyn, beroende på kameramärke.

Gaffling – BKT – på Nikon-kamera

På Nikon-kameror heter funktionen BKT. Vissa kameror har en BKT-knapp, som här. 

Här kan du använda gaffling

Med hjälp av gaffling kan du välja den bäst exponerade bilden i en serie, om du till exempel använder ett ND-filter för att åstadkomma silkesmjukt vatten. 

Men tekniken kan också användas på vanliga landskapsbilder och vid porträttfotografering.

Gaffling kan med fördel även användas till HDR. Här kan du lägga samman serien av bilder till en enda bild i Elements, Photoshop eller Lightroom med funktionen Photomerge. Då får du in fler detaljer i både högdagrar och skuggor. 

Bild tagen med lång slutartid

Det är bra att känna till gaffling när man arbetar med HDR.

© Shutterstock

Kom igång med gaffling

En del kameror har en speciell knapp för gaffling, eller bracketing som det också heter. I andra kameror behöver du gå in i menyn eller programmera en funktionsknapp för gaffling.

Med en inställningsratt väljer du sedan hur många bilder du vill ta och hur stora intervallen mellan exponeringarna ska vara – t.ex. tre eller nio bilder med halva eller tredjedels bländarsteg mellan varje bild. 

I normalfallet tar man både över- och underexponerade bilder samt den exponering som ljusmätaren väljer, men man kan också ställa in så att alla bilder blir över- eller underexponerade i olika grad.

Om du använder långa slutartider ska kameran stå på stativ. Om du använder en kort slutartid, till exempel 1/1000 sekund, kan du absolut fotografera serier på fri hand.

Gafflingsmeny i Canon-kamera

Här är kameran inställd på gaffling, så att du får tre bilder i en serie. En av bilderna är exponerad utifrån kamerans ljusmätning i mitten, och de övriga två är över- respektive underexponerade med 1 2/3 steg. 

© Canon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av