Avgränsat skärpedjup med program för bländarprioritet

Med bländarprioritet kan du välja hur avgränsat skärpedjupet ska vara.

© Shutterstock/kos1976

Så använder du bländarprioritet i kameran

Med det halvautomatiska programmet för bländarprioritet bestämmer du själv hur stor bländaröppningen ska vara, och därmed även skärpedjupet. Här går vi igenom hur bländarprioritet fungerar – och när du ska använda det.

31 maj 2017 av Poul Siersbæk

Bländarprioritet är ett halvautomatiskt program som gör det möjligt för dig att bestämma bländare, medan kameran väljer den slutartid som ger en optimal exponering.

Bländaren kontrollerar hur mycket ljus som kommer in genom bländarlamellerna som sitter i objektivet. 

En stor bländaröppning släpper in mycket ljus till sensorn, medan en liten bländaröppning bara ger lite ljus. En stor bländaröppning är t.ex. F/2.8, medan F/16 är en liten öppning.

Läs också: Det betyder bländarvärdena i kameran

Bländarprioriterat program hos Nikon

Det bländarprioriterade programmet heter antingen A eller Av efter det engelska ordet för bländare som är aperture. Du väljer programmet via programratten eller i menyn.

© Nikon

Här kan du använda bländarprioritet

En av de största fördelarna med bländarprioritet är att du får möjlighet att påverka skärpedjupet. Ju större bländaröppningen är (indikeras med ett litet F-nummer), desto mindre skärpedjup får du. 

Det är särskilt bra att använda en stor bländaröppning när du ska fotografera porträtt, för att åstadkomma en så oskarp bakgrund som möjligt.

När du fotograferar landskap är ett stort skärpedjup oftast att föredra, och då är en liten bländaröppning, t.ex. F13 bäst. 

Läs också: 5 saker som du behöver veta om landskapsfotografi

Om du ska fotografera under dåliga ljusförhållanden, t.ex. på en konsert eller eller vid julaftonsfirandet i vardagsrummet, behöver du välja en stor bländaröppning. Alternativt får du öka ISO rejält och leva med att det blir mer brus i bilden.

Porträtt med stor bländaröppning

Om du fotograferar porträtt med bländarprioriterat program och väljer en stor bländaröppning, t.ex. F2.8, får du en fin bakgrundsoskärpa medan kameran automatiskt justerar slutartiden för att åstadkomma en bra exponering.

© Shutterstock/Maria Sbytova

Så kommer du igång med bländarprioritet

Med bländarprioritet, som heter A eller Av på programratten eller skärmen, kan du själv välja bländaröppning och låta kameran välja slutartid utifrån ljusmätningen. Använd exponeringskompensation om bilderna blir för mörka eller ljusa.

När man använder en stor bländaröppning kan det uppstå vinjettering, d.v.s. mörka bildhörn. De kan vara effektfulla, men det är också enkelt att avlägsna dem i bildbehandlingen – eller så kan du låta kameran korrigera dem med en gång. 

Glöm inte heller att du på bländarprioriterat program själv ska ställa in ISO.

> Få en snygg och praktisk fotoväska till ett extraordinärt bra pris med Bonnier Digital FOTO. Få den samt 2 nummer av tidningen för bara 49 kronor HÄR.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av