© Jamison McAndie / Unsplash

Långa exponeringar: Därför är det roligt - och svårt

De flesta som har försökt sig på att arbeta med långa exponeringstider vet att det är svårt att få perfekta resultat när man ska plåta sagoliknande landskap med drivande moln och silkeslent vatten. Här tipsar vi om hur du kommer i gång med långa exponeringar.

24 februari 2017

För att lyckas med långa exponeringar behöver du beväpna dig med en rejäl portion tålamod. Dels eftersom en enda exponering kan ta flera minuter, och dels eftersom många av dina bilder kommer att bli misslyckade i början.

Det kan vara svårt att ställa in fokus, en del bilder blir för mörka och andra för ljusa. Men misströsta inte - vi har samlat ihop en rad tips som gör det lättare för dig att komma i gång.

Det är till stor hjälp om du har med dig en grundläggande idé hemifrån. Om det finns vatten i motivet vill du gärna att ytan ska ha en silkeslen effekt. Om det är moln på himlen vill du gärna att deras rörelse ska synas på bilden. Och om det förekommer bilar vill du ha ljusspår efter deras lyktor.

Dis och dimma ger en mycket snygg effekt vid långa exponeringar.

Dis och dimma ger en mycket snygg effekt vid långa exponeringar. 

© Rikke Hass Christensen

Det här behöver du:

 • Kamera - vissa föredrar en spegellös kamera, där du kan se den slutliga exponeringen på skärmen.

 • Stativ - gärna ett riktigt stabilt med kulhuvud, så att det står stadigt och är lätt att justera åt alla håll.

 • ND-filter - finns i flera varianter. Lär mer om filter.

 • Fjärrutlösare.

 • Lock eller tejp för att täcka över sökaren.

 • Eventuellt en app som beräknar exponeringstider vid filter osv. Du kan t.ex. prova LE Calculator till iOS.

> Få full koll på Photoshop och Lightroom med vår kursbok Photoshopskolan. Just nu får du boken samt två nummer av tidningen Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor.

Prova dig fram

Börja med att montera kameran på stativet. Sedan väljer du beskärning av motivet och ställer in skärpan innan du sätter på filtret.

Därefter monterar du filtret och börjar arbeta med exponeringen. Ibland kan du behöva ett kraftigt ND-filter, exempelvis i dagsljus, och ibland krävs det bara ett lätt filter. I vissa situationer får du bäst resultat med ett graderat filter, om du t.ex. vill ha en mer dramatisk himmel.

När du ställer in rätt exponering kan du ha hjälp av att se vilka inställningar kameran föreslår i programmet för bländarprioritet. Välj en bländare på F8 eller F11 och låt kameran hitta rätt exponering. Det ger dig ett riktmärke för exponeringstiden som du kan utgå från i det manuella programmet.

Du kommer ofta att vilja använda en exponeringstid på över 30 sekunder, och då måste du välja programmet Bulb. För att använda Bulb på bästa sätt behöver du en fjärrutlösare eller en infraröd fjärrkontroll till kameran.

Och sedan är det bara att sätta i gång och experimentera.

Tips för nybörjare:

 • Exponera efter högdagrarna. Du kan alltid lyfta skuggiga partier i efterbehandlingen, men om du får urfrätta högdagrar så går de inte att rädda. En metod kan vara att göra flera exponeringar, som du sedan lägger samman i Photoshop.

 • Se upp med ljusläckage. Vid långa exponeringar kan det komma in ljus genom sökaren, vilket kan resultera i ett rödtonat streck genom bilden. Det är ett vanligt problem med spegelreflexkameror, medan spegellösa kameror brukar klara det bättre. Du undviker problemet genom att täcka över sökaren under exponeringen. Ibland medföljer ett litet skydd för sökaren när du köper kameran, i annat fall kan du använda mörk tejp eller liknande för att stänga ute ljuset.

 • Många ND-filter återger färgerna felaktigt och gör bilderna kallare än önskat. Detta motverkar du genom att ställa in en varmare vitbalans antingen i kameran eller i bildbehandlingsprogrammet.

 • Håll ISO-värdet så lågt som möjligt. Långa exponeringstider kan ge mycket brus i bilderna, och ju lägre ISO, desto mindre brus får du.

 • Använd fjärrutlösare. Då undviker du att skaka kameran när du trycker på utlösaren, och du får möjlighet att arbeta effektivt i bulb-läget när du gör exponeringar över 30 sekunder.

 • Granska bilderna löpande på kamerans skärm, så att du ser att skärpa, exponering med mera blir bra.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av