Vad är långa exponeringar?
Du har kanske råkat på uttrycket "long exposures" på nätet, och det kan utan problem översättas till långa exponeringar. Men vad är det egentligen?
Exponeringen är processen när kamerans sensor registrerar ljuset som faller in på den, och den bestäms i hög grad av slutartiden. Så en kort slutartid medför logiskt nog en kort exponering, medan en lång slutartid ger en lång exponering.
Men vad är egentligen en lång slutartid? Det beror lite på sammanhanget, men en tumregel är att när man inte längre kan fotografera på fri hand utan att få skakiga bilder, handlar det om en lång slutartid.
I normalfallet handlar det emellertid om att man använder slutartider på minst et par sekunder och ibland ända upp till 30 minuter för att åstadkomma långa exponeringar.
> Läs också: Så funkar exponeringen

Om du vill fånga vattnets rörelser, behöver du oftast använda en slutartid som är kortare än en sekund. Men om du vill att vattnet ska se ut som en dimma som smyger sig fram kring sina omgivningar, behöver du oftast använda en slutartid på minst en minut – gärna mer.
© ShutterstockVad använder man långa exponeringar till?
Långa exponeringar används ofta i landskapsbilder med vatten. Antingen för att visa rörelsen i ett vattenfall eller för att förvandla havet till en lätt dimma som smyger fram kring kustens klippor.
Du kan även använda långa exponeringar för att skapa ett lugnt och tidlöst uttryck i semesterbilderna. När man använder en slutartid på 1–2 minuter suddas de flesta förbipasserande ut till diffusa skuggor, medan molnen på himlen dras ut helt vilket ger en snygg effekt.
Men det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan använda långa exponeringar. Ett annat vanligt användningsområde är t.ex. att göra snygga panoreringar av cyklister, racerbilar eller andra motiv i rörelse.
> Läs också: 5 tips som ger perfekta panoreringar i actionbilder
Eller så kan du skapa kreativa, sinnliga porträtt där modellen vrider huvudet åt sidan eller dansar medan slutaren står öppen. Du kan även använda den långa exponeringen för att måla med ljus.
> Läs också: Så tar du magiska bilder genom att måla med ljus
Drömmer du om att ta bilder av Vintergatan behöver du också använda en lång exponering. Däremot ska den helst inte vara så lång att du får suddiga stjärnor. I Fördelszonen hittar du en guide till olika slutartider vid astrofotografering.

En lång exponering kan kan också användas för att skapa en mer harmonisk spegling av ett motiv. Ju fler krusningar som är på vattnet, desto längre slutartid krävs för att släta ut vattenytan.
© ShutterstockVilken utrustning krävs för långa exponeringar?
1. Kamerastativ
De allra flesta motiv som man fotograferar vid långa slutartider kräver ett rejält stativ. Här kan aluminium vara en fördel, eftersom det ger ett tyngre och stabilare stativ jämfört med kolfiber. Välj helst en modell med en krok längst ned på mittpelaren, där du kan hänga fotoväskan för extra stabilitet.
Börja alltid med att fälla ut de översta och tjockaste sektionerna, och gör inte stativet högre än vad som behövs. Ju lägre kameran är placerad och ju mer utspridda stativets en är, desto bättre. Tryck ner stativfötterna ordentligt i underlaget innan du sätter igång.
> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ
2. Filter
Ett neutralt gråfilter – även kallat ett ND-filter – är nödvändigt om du vill använda långa slutartider i dagsljus eller väldigt långa slutartider på kvällen. Filtren definieras vanligen efter hur många bländarsteg som de dämpar ljuset med. Detta kallas för stopp, och det finns filter med upp till tio stopp.
> Läs också: 4 filter som alla fotografer bör känna till
3. Fjärrutlösare
De långa slutartiderna gör att minsta skakning blir väldigt tydlig, så använd kamerans självutlösare, så att den hinner komma helt till ro innan den tar bilden. Du kan även använda en fjärrutlösare.
Det finns många olika typer av fjärrutlösare, men det är bäst att välja en där du kan låsa utlösaren, så att du slipper stå och hålla in en knapp.
Om du ska fotografera vid vattnet eller i fuktigt väder, är det bäst med en trådlös utlösare, för då behöver du inte öppna kamerans kontaktskydd.
> Läs också: Därför ska du använda kamerans självutlösare

Med en lång slutartid får du in tillräckligt med ljus till sensorn för att stjärnor och andra himlakroppar blir tydliga på himlen. Till skillnad från de flesta andra motiv bör du här blända upp så mycket som möjligt.
© ShutterstockVilka inställningar ska man använda vid långa exponeringar?
1. Råformat
Långa slutartider ger mer brus i bilden än korta. Därför bör du fotografera i råformat, så att du sedan kan avlägsna en del av bruset i råkonverteringen.
Vissa ND-filter – särskilt budgetvarianterna – ger dessutom färgstick, vilket är betydligt lättare att åtgärda i en råfil jämfört med en färdig jpeg-bild.
> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat
2. Program
Vi rekommenderar ofta det halvautomatiska programmet Av, men här är det bättre att köra helt manuellt. Välj en bländare mellan F8 och F16. Undvik att blända ned helt för att åstadkomma en längre slutartid. Det nämligen en sämre skärpa på grund av fenomenet diffraktion.
> Läs också: 4 anledningar till att inte använda auto-programmet
3. ISO
Välj ISO-värdet 100. Vissa kameror kan gå ner ända till ISO 85 eller 50, men till skillnad från vad man skulle kunna tro ger de här värdena inte någon bättre bildkvalitet – tvärtom.
Det som händer är nämligen att kameran tar en överexponerad bild vid ISO 100 och sedan sänker ljusheten för att simulera ISO 50. Det ger ett mindre dynamiskt omfång.
> Läs också: Så använder du ISO-inställningarna
4. Bulb
De flesta kameror har en längsta slutartid på 30 sekunder. Om du vill använda en längre slutartid, kan du använda läget som heter Bulb. När du har valt det, står slutartiden öppen så länge som du håller ner utlösarknappen.
Om du vill använda en slutartid på flera minuter, bör du naturligtvis inte hålla fingret på utlösarknappen. Då är det bättre med fjärrutlösaren.
> Läs också: Så använder du Bulb i kameran

Genom att fotografera cyklister kan man få fina bilder utan att använda vare sig stativ eller filter. Vi rekommenderar en slutartid på 1/20–1/30 sekund, vilket ger goda möjligheter att åstadkomma en oskarp bakgrund och ett skarpt huvudmotiv.
© ShutterstockHur kommer man igång med långa exponeringar?
Börja med att sätta kameran på stativ, komponera bilden och fokusera. Sätt sedan på ND-filtret och ställ in exponeringen.
I dagsljus behöver du oftast ett mörkt ND-filter på t.ex. tio stopp, men vid solnedgång kommer du i regel undan med ett filter på bara några få stopp.
> Läs också: Ta finare bilder av solnedgången
När du ska välja rätt exponering, kan du med fördel utgå ifrån inställningarna som kameran förslår i det bländarprioriterade programmet.
Välj en bländare mellan F8.0 och F11, och låt kameran välja slutartid. Gå sedan över till manuellt program, ta en testbild och kontrollera exponeringen.
Sedan är det bara att sätta igång! Om du saknar inspiration, kan du prova på en av våra tidigare utmaningar som går ut på att fotografera ljusstreck i mörkret.