Det kan vara bra att utmana dig själv som fotograf – det gör både att du blir bättre på kameratekniken och tvingar dig att tänka i nya, kreativa banor.
Men det är inte alltid helt lätt att hitta motivationen.
Därför kommer vi den här veckan med en utmaning som vi hoppas att du accepterar. Du får 3 enkla tips på hur du kan ta bra bilder, och så hoppas vi att du vill dela med dig av dina resultat – på Instagram, där du kan tagga diginordic, och i vår återkommande fototävling.
Kanske är det din konstnärliga nattbild som publiceras i tidningen eller på Bonnier Digital FOTOs Instagramkonto?
Veckans utmaning: Lysande streck i natten
När mörkret faller kan du med rätt kamerainställningar få billamporna att dra streck genom bilden. Effekten gör sig väldigt fint i både stadsbilder och öppna landskap. Det spelar ingen roll om det rör sig om bilar, bussar eller tåg, så länge objekten har ljuskällor som kan dra spår i mörkret.
Till att börja med behöver du hålla koll på vilken körriktning bilarna har, så att du har en uppfattning m vilket håll som strecken kommer att få i bilden.
Stå inte mitt i vägen eller på järnvägsspår när du fotograferar. Hitta en säker plats där du kan fotografera i lugn och ro.
> Läs också: Så fångar du himlafenomen utan ljusföroreningar

Om du står på en gångbro över en motorväg kan du på säkert avstånd få streck från bilarnas fram- och baklyktor.
© ShutterstockDu kan fotografera de lysande spåren både vid skymningen och i fullständigt mörker. Båda varianterna ger fina bilder med olika färgnyanser. Om du vill få riktigt tydliga ljusstreck är det emellertid bäst att vänta till omkring 30 minuter efter att solen har gått ner och det är riktigt mörkt.
Du kommer att behöva experimentera med de långa slutartiderna för att få ett önskat resultat med snygga ljusstreck och en välexponerad bild.
Det kan vara bra att leta upp lämpliga platser att fotografera ifrån medan det är ljust, så att du vet vad som väntar dig i kvällsmörkret.
> Läs också: Långa exponeringar: Därför är det roligt – och svårt
1. Glöm inte stativet
Du behöver använda långa slutartider för att fånga rörelsen i bilden, så ett stativ är ett oumbärligt redskap.
För att undvika skakiga bilder är det bra att använda en fjärrutlösare. Du kan även använda kamerans självutlösare, men då får du räkna med en viss fördröjning innan bilden tas.
> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ
2. Ta full kontroll över kameran
Välj kamerans manuella program.
Undvik bildbrus genom att välja ett så lågt ISO-värde som möjligt, t.ex. ISO 100. Det gör samtidigt att du kan välja en så lång slutartid som möjligt.
Det minskar också risken för att högdagrarna i ljuset från bilarna fräter ur.
3. Anpassa längden på strecken
Välj en bländare i mellanområdet, t.ex. för att få ett lagom stort skärpedjup. Om du vill ha ett mindre skärpedjup väljer du en större bländare, t.ex. F4.0, och om du vill ha ett större skärpedjup bländar du ned till t.ex. F16.
Utgå ifrån en slutartid på omkring 15 sekunder.
Ta några testbilder och se om ljusstrecken blir tillräckligt långa. Om de är för korta behöver du öka slutartiden. Försök sedan igen.
> Läs också: Skapa magiska bilder genom att måla med ljus

Du kan även ta vackra bilder i mörkret genom att stå på en tågstation och fotografera de förbipasserande tågen.
© ShutterstockNu är det din tur!
Du är nu redo att ge dig ut och ta effektfulla bilder i mörkret, så det är bara att plocka med dig kameran ut och sätta igång. Tänk på att dina bilder inte behöver likna dem i den här artikeln.
Vi hoppas att du vill dela med dig av dina bilder med oss. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.
Mycket nöje!