Under flera tusen år har vi skådat upp mot stjärnhimlen. Den har väglett oss över världshaven, inspirerat stor konst, och på sistone har den gett oss fantastiska bilder.
Men det blir allt svårare att fotografera natthimlen. Om du ska fotografera stjärnhimlen gör du dig själv och dina bilder en tjänst om du hittar en plats med så lite ljusförorening som möjligt.
Här går vi igenom hur du undviker ljusförorening. Det är nämligen inte fullt så enkelt som du kanske skulle kunna tro.
Vad är ljusförorening?
Ljusförorening består av ljus som är skapat av människor. Det kommer från våra hus, gatlyktor, bilar med mera.
Ljusförorening sätter rejält med käppar i hjulet om du vill fotografera stjärnor eller Vintergatan, men det är inte bara fotografer som störs. Djurlivet påverkas också av ljusföroreningarna, och den kan bl.a. störa fåglars normala dygnsrytm.
Ljusförorening är ett problem som flera organisationer försöker åtgärda. Med lite tur kan detta medföra att fotograferna får bättre möjligheter att ta nattbilder i framtiden.

Los Angeles sänder nattetid ut enorma mängder konstljus. Här är det mer eller mindre omöjligt att fotografera Vintergatan.
© ShutterstockSå undviker du ljusföroreningarna
Det kan vara svårt att helt slippa ifrån ljusföroreningar i och med att de är så utbredda. Vi tipsar om hur du kommer så långt bort ifrån ljuset som möjligt.
Ju längre bort du kommer från allt konstljus, desto bättre möjligheter får du för att fotografera t.ex. Vintergatan.
> Läs om hur du tar den perfekta bilden av Vintergatan här.
Placera dig på en mörk plats
Även om du hittar den mörkaste platsen i staden är det fortfarande inte tillräckligt mörkt. Om du vill ha en bra bild av natthimlen behöver du ta dig till en mörkare plats, vilket ofta kräver en längre bilresa.
Om du är osäker på vart du ska åka, rekommenderar vi att du använder en karta över ljusföroreningar.
På den här sidan hittar du en världskarta där förekomsten av ljusföroreningar anges.
Om du planerar en resa för att fotografera norrsken eller Vintergatan, kan det vara bra att på förhand hitta de mörkaste platserna i närheten av din destination.
> Läs mer om hur du tar de bästa bilderna av stjärnor här.

Använd en karta eller en onlinetjänst när du ska hitta en plats utan ljusföroreningar.
Fotografera bort från ljuset
Du kan få problem om du har hittat en mörk plats, men så har du råkat placera dig så att du har en stor, ljusstark stad mellan dig och ditt motiv på stjärnhimlen.
Ett större samhälle, även om du inte kan se det med blotta ögat, gör dina bilder ljusare, och ljuset gör det svårare att fotografera motiv på natthimlen.
Om olyckan är framme kan du dock använda samhället till din fördel, så att den lyser upp eller ger konturer åt något motiv i förgrunden. Berg kan t.ex. synas bättre i bilden när det faller ljus på dem.
När du ska ge dig ut efter mörkret rekommenderar vi att du på förhand undersöker var de största samhällena ligger i förhållande till vad du tänker fotografera. Sedan kan du placera dig så att du har ljuset från samhället i ryggen.
> Se vår nya videoserie där landskapsfotografen Mads Peter Iversen fotograferar de 10 vackraste naturfenomenen. I det här avsnittet fotograferar han stjärnor och Vintergatan.

Även om du inte ser ljuset från samhället med blotta ögat syns det ändå på bilden.
© ShutterstockSkärma av ljuset
Om du inte kan resa långt bort från ljuset behöver du ta till andra knep för att hantera det.
En lampa eller en lykta som lyser rakt in i kameran påverkar naturligtvis din bild i hög grad, även om det är från långt håll.
Visserligen kan du naturligtvis försöka att vända ryggen till ljuset.
Men om det inte går kan du försöka skärma av ljuset genom att placera något framför ljuskällan.
Det kan vara ett träd, en blomma eller en sten som blockerar ljusets väg direkt in i din kamera.
> Läs om appen PhotoPills som hjälper dig att ta bättre bilder av stjärnhimlen.
Täck över kameran
Om du vill ta en så skarp bild som möjligt av natthimlen, kan du minimera mängden av ljus som kommer in i kameran. Det är nämligen viktigt att det är "rätt" ljus som kommer in till sensorn.
En kamera kan även ha tendenser att släppa in ljus till sensorn från andra håll än genom objektivet. Då kan ljuset t.ex. komma in från kamerans baksida, från sökaren och liknande.
Därmed kan du hjälpa dina bilder av natthimlen på traven genom att täcka över kameran så att ljuset bara har möjlighet att komma in genom objektivet. Det enklaste sättet att skärma av ljuset är att lägga ett stycke tyg över kameran när du tar bilden.
Det är också en stor fördel att använda stativ när du fotograferar natthimlen. Använd också gärna en extern utlösare så att du inte råkar skaka till kameran när du trycker på utlösaren.
> Se våra test av de olika stativen på marknaden här.

Använd en karta över ljusföroreningar om du vill undvika stadens gula ljus.
© ShutterstockAnvänd ett filter
Om du av en eller annan anledning inte kan resa bort från ljusföroreningarna finns det hjälpmedel.
Du kan köpa ett ljusföroreningsfilter. Det fungerar så att det filtrerar bort en särskild typ av ljus så att det inte når kamerans sensor.
Det är särskilt det gula ljuset från natriumlampor som ofta används som gatlyktor. Det är dock något oklart i vilken utsträckning de här filtren egentligen fungerar.
Om du är intresserad av att köpa ett ljusföroreningsfilter kan det vara bra att se det här testet.
> Lär dig mer om olika filter som du kan köpa till kameran här.
Exponera åt höger
Jag kan inte resa bort, och jag bor på en plats med ljus överallt. Vad gör jag då?
Först behöver du inse att du aldrig kommer att få en helt ren bild som om det vore helt mörkt. Det innebär däremot inte att du inte kan ta en fin bild av stjärnhimlen.
Det första steget är att du trots allt försöker att minimera förekomsten av ljusföroreningar. Hitta en så mörk plats som möjligt och försök placera dig så att ljuset inte skiner rakt in i kameran. Gör det t.ex. genom att placera dig högt upp, så att gatlyktorna inte lyser in i kameran.
När du tar din bild finns det ett enkelt knep som hjälper dig att fotografera t.ex. Vintergatan.
Man kallar det att exponera åt höger.
Knepet går ut på att du ska exponera bilden så att ljuset håller sig till den högra sidan av kamerans histogram. Detta ökar dina chanser för att ta en fin bild. Det kräver dock aggressiv bildbehandling där du ska öka kontrasten och dämpa exponeringen.
Det är viktigt att komma ihåg att ljuset inte får bli så ljust att det fräter ur. Du kan inte rädda detaljer ur urfrätta delar av bilden.
> Lär dig mer om din kamera och bildbehandling här.

I bilden överst till vänster visar histogrammet att du har exponerat åt höger. Det är så din exponering ska se ut om du fotograferar stjärnhimlen från en ljusförorenad plats.
© Shutterstock // Bonnier Digital FOTO