Bild av stjärnor och Vintergatan på himlen

Stjärnorna och Vintergatan är tacksamma motiv; de flyttar sig inte i brådrasket och är vackra från alla håll. 

© Shutterstock

Så fotograferar du stjärnor

Under i princip hela året finns det goda möjligheter att fotografera stjärnor och andra himlafenomen. Och till skillnad från vad många tror krävs det inte någon avancerad utrustning för att ta vackra bilder av stjärnhimlen – ett ljusstarkt objektiv och lite tålamod räcker långt.

2 september 2020

Under nästan hela året finns det gott om möjligheter att fotografera månen samt stjärnorna och planeterna på himlavalvet. Och även om astrofotografi kanske verkar avancerat är dagens kameror så pass bra att du absolut kan ta lyckade bilder av stjärnorna och Vintergatan med din systemkamera.

Vi har sammanställt fem enkla tips som ger dig de allra bästa förutsättningarna för att fotografera stjärnor på natthimlen.

1. Datumen för speciella himlafenomen finns på webben
2. Kör (långt) bort från staden för att hitta mörkret
3. Ha tålamod när du fotograferar stjärnor
4. Värm upp objektivet nerifrån för stjärnfoton
5. Investera i utrustning för stjärnfoto

1. Datumen för speciella himlafenomen finns på webben

Du kan absolut fotografera stjärnor utan några större förberedelser, och stjärnhimlen i sig kan vara ett vackert motiv. Men om du vill fotografera blodröda supermånar, ett fyrverkeri av stjärnfall eller strålande grönt norrsken underlättar det om du känner till de rätta datumen.

Det finns massor av webbplatser där man kan få en detaljerad översikt över vad som blir synligt på himlavalvet, t.ex. meteorregn, kometer samt planeternas och månens position.

> Här hittar du ett urval av årets händelser på himlavalvet

Tips vid astrofotografi

Din kamera kan få med detaljer som inte syns för blotta ögat när du riktar kameran mot himlen.

© Shutterstock

2. Kör (långt) bort från staden för att hitta mörkret

Om du vill att stjärnorna ska synas tydligt på din bild är det viktigt att du hittar en bra plats där du kan stå och fotografera – det vill säga utanför bebyggda områden, där stjärnornas ljus överröstas av ljusföroreningar.

Om du bor ute på landsbygden behöver du förmodligen inte ta dig någon längre sträcka, men om du bor i staden behöver du packa ryggsäcken.

webbplatsen darksitefinder.com kan du se exakt hur stora ljusföroreningarna är där du befinner dig och hur långt du behöver bege dig för att hitta ett oförorenat område.


Tips vid astrofotografi

De bästa astrofotograferna använder en lampa för att lysa upp förgrunden, så att den inte försvinner in i mörkret.

© Shutterstock

3. Ha tålamod när du fotograferar stjärnor

Att fotografera stjärnor och andra himlafenomen kräver en rejäl portion tålamod. Dels eftersom du behöver använda relativt långa slutartiden för att få in tillräckligt med ljus från stjärnorna till sensorn, men även eftersom du sannolikt behöver ett flertal försök för att ta en bra bild.

I stället för att bli frustrerad kan du i stället se fram emot nästa stjärnklara kväll, när du är en erfarenhet rikare och därmed också ett steg närmare det perfekta stjärnfotot.

> Läs också: Så fotograferar du Vintergatan


Tips vid astrofotografi

Leta efter en plats med ett träd, en backe, en gammal byggnad eller något annat element som kan ge en intressant horisont när du fotograferar stjärnor. 

© Shutterstock

4. Värm upp objektivet nerifrån för stjärnfoton

Kyliga vinterkvällar kan det falla dagg på kameran och frontlinsen om du står och fotar stjärnor under en längre tid. Det är i princip omöjligt att avlägsna i bildbehandlingen, men kan förebyggas med ett billigt redskap som knappt tar upp någon plats i fotoväskan.

Fäst en handvärmare under objektivet med ett gummiband, så håller sig objektivet daggfritt så länge som du fotograferar.

Det kan vara bra att köpa en återanvändningsbar variant, så att du inte behöver köpa en ny varje gång.

> Läs också: Så tar du bäst bilder av stjärnfall och meteorregn


Tips vid astrofotografi

När du tar med något element i förgrunden blir storleksförhållandena tydligare.

© Shutterstock

5. Investera i utrustning för stjärnfoto

Om du ändå planerar att köpa ett nytt kamerahus kan du överväga att lägga lite extra pengar så att du får en nyare sensor med lägre brusnivåer. Då kan du nämligen öka ISO mer utan att det går ut över bildkvaliteten.

Det är en bra investering om du är sugen på att fotografera en massa stjärnor och andra himlafenomen.

Om du ska köpa ett nytt objektiv är det en fördel att välja en modell med en stor bländare, t.ex. 2.8 eller 3.5.

Ljuset från stjärnor, galaxer och planeter är svagt när set når oss här nere på jorden, så ett ljusstarkt objektiv i god kvalitet är optimalt när du ska fotografera de här motiven.

> Läs också: Det betyder siffrorna på ditt objektiv

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av