Så får du perfekta stjärnbilder

Vintertid är stjärntid. Det är nu man kan fånga himlavalvets månar, stjärnor och planeter på bild. Och även om astrofoto spontant verkar avancerat, är dagens kameror så bra att du absolut kan börja med din egen fotoutrustning.

19 december 2012

När objektivets fokusring ställs på oändligt, slutartiden sätts till minuter och bländaren i de ljusstarka objektiven öppnas på vid gavel, då blir det möjligt för kamerans bildsensor at fånga universums fantastiska färger och former när Solen byter plats med Vintergatan.

Expertens 5 bästa tips

  1. Tänk på vad som händer på himlen. Via Internet kan du förbereda dig på händelser som meteorskurar, norrsken och kometer samt månens och planeternas ställning.
  2. Hitta ett bra ställe att fotografera himlen. Om du inte bor på lanet får du packa ryggsäcken och köra ut där stadens ljus inte längre dränker Vintergatan i ljusföroreningar. 
  3. Förlika dig med att den planerade fotograferingen kanske inte lyckas första gången. Gläd dig i stället över att det kommer nya klara kvällar, då du kommer att få lyckade bilder.
  4. Ljusstark kvalitetsoptik är en fördel för ljussvaga motiv. Kamerahus med en ny, brussvag processor klarar högre ISO. Båda kostar pengar, men optiken är viktigast. 
  5. Kalla vinterkvällar kan det bli dagg på kameran och frontlinsen under långa exponeringar. En laddningsbar eller en Zippo-handvärmare sätts på objektivet med gummiband och håller daggen borta.

Här kan du läsa om utrustning och tekniker som passar till astrofoto. Du får se exempel på de olika objekt i universum som du själv kan plåta, och du får skribentens bästa tips.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av