Bild av stjärnor och Vintergatan på himlen

Stjärnorna och Vintergatan är tacksamma motiv; de flyttar sig inte i brådrasket och är vackra från alla håll. 

© Shutterstock

Så fotograferar du stjärnor

Under i princip hela året finns det goda möjligheter att fotografera stjärnor och andra himlafenomen. Och till skillnad från vad många tror krävs det inte någon avancerad utrustning för att ta vackra bilder av stjärnhimlen – ett ljusstarkt objektiv och lite tålamod räcker långt.

19 december 2012

Under nästan hela året finns det gott om möjligheter att fotografera månen samt stjärnorna och planeterna på himlavalvet. Och även om astrofotografi kanske verkar avancerat är dagens kameror så pass bra att du absolut kan ta lyckade bilder av stjärnorna och Vintergatan med din DSLR-kamera.

Vi har sammanställt fem enkla tips som ger dig de allra bästa förutsättningarna för att fotografera stjärnor på natthimlen.

1. Datumen för speciella himlafenomen finns på webben

Du kan absolut fotografera stjärnor utan några större förberedelser, och stjärnhimlen i sig kan vara ett vackert motiv. Men om du vill fotografera blodröda supermånar, ett fyrverkeri av stjärnfall eller strålande grönt norrsken underlättar det om du känner till de rätta datumen.

Det finns massor av webbplatser där man kan få en detaljerad översikt över vad som blir synligt på himlavalvet, t.ex. meteorregn, kometer samt planeternas och månens position.

> Här hittar du ett urval av årets händelser på himlavalvet

2. Kör (långt) bort från staden för att hitta mörkret

Om du vill att stjärnorna ska synas tydligt på din bild är det viktigt att du hittar en bra plats där du kan stå och fotografera – det vill säga utanför bebyggda områden, där stjärnornas ljus överröstas av ljusföroreningar.

Om du bor ute på landsbygden behöver du förmodligen inte ta dig någon längre sträcka, men om du bor i staden behöver du packa ryggsäcken.

webbplatsen darksitefinder.com kan du se exakt hur stora ljusföroreningarna är där du befinner dig och hur långt du behöver bege dig för att hitta ett oförorenat område.

3. Ha tålamod när du fotar stjärnor

Att fotografera stjärnor och andra himlafenomen kräver en rejäl portion tålamod. Dels eftersom du behöver använda relativt långa slutartiden för att få in tillräckligt med ljus från stjärnorna till sensorn, men även eftersom du sannolikt behöver ett flertal försök för att ta en bra bild.

I stället för att bli frustrerad kan du i stället se fram emot nästa stjärnklara kväll, när du är en erfarenhet rikare och därmed också ett steg närmare det perfekta stjärnfotot.

4. Värm upp objektivet nerifrån för stjärnfoton

Kyliga vinterkvällar kan det falla dagg på kameran och frontlinsen om du står och fotar stjärnor under en längre tid. Det är i princip omöjligt att avlägsna i bildbehandlingen, men kan förebyggas med ett billigt redskap som knappt tar upp någon plats i fotoväskan.

Fäst en handvärmare under objektivet med ett gummiband, så håller sig objektivet daggfritt så länge som du fotograferar.

Det kan vara bra att köpa en återanvändningsbar variant, så att du inte behöver köpa en ny varje gång.

> Här kan du läsa mer om fotografering av stjärnor och meteorregn

5. Investera i utrustning för stjärnfoto

Om du ändå planerar att köpa ett nytt kamerahus kan du överväga att lägga lite extra pengar så att du får en nyare sensor med lägre brusnivåer. Då kan du nämligen öka ISO mer utan att det går ut över bildkvaliteten.

Det är en bra investering om du är sugen på att fotografera en massa stjärnor och andra himlafenomen.

Om du ska köpa ett nytt objektiv är det en fördel att välja en modell med en stor bländare, t.ex. 2.8 eller 3.5.

Ljuset från stjärnor, galaxer och planeter är svagt när set når oss här nere på jorden, så ett ljusstarkt objektiv i god kvalitet är optimalt när du ska fotografera de här motiven.

> Läs här om du inte riktigt förstår alla siffrorna på ditt objektiv

Redaktionen rekommenderar:
Stark kikare för fotografen

Med en bra kikare blir det enklare att hitta motiv som t.ex. fåglar på långt avstånd, och den är oumbärlig när du fotograferar stjärnor.

Just nu kan du få en bra och praktisk kikare med Bonnier Digital FOTO. Kikaren ger en förstoring på 8x, så du kan upptäcka djur och andra motiv på avstånd som dina ögon aldrig skulle klara utan hjälp.

Kikaren har en gänga som du kan använda för att sätta den på kamerastativet och få hjälp med att hålla den stilla. Mitilux 8X40 är en robust följeslagare i kompakt design som lätt får plats i kameraväskan.

> Just nu får du kikaren med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 976 kronor. Läs mer här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av