Så fotograferar du Vintergatan

Vintergatan är ett vackert motiv som kan ge förtrollande landskapsbilder. Här visar vi hur du kan fotografera fenomenet.

© Shutterstock

Så fotograferar du Vintergatan

Det krävs inte någon särskild utrustning för att fotografera Vintergatan, men det är viktigt att du befinner dig på rätt plats och använder en rad speciella inställningar. Här visar vi hur du kan föreviga det här vackra fenomenet.

2 maj 2019 av Sarah Marie Winter

Din kamera kan fånga detaljer som ditt öga alls inte kan uppfatta när du riktar frontlinsen mot himlen. En molnfri natt utan allt för starkt månsken kan du med en lång slutartid t.ex. ta fantastiska bilder av Vintergatan som visar sig som ett tjockt glittrande band av stjärnor över himlen.

Vintergatan är vår egen galax, sedd inifrån. Det betyder att det vi ser bara är en mindre del av den enorma galaxstrukturen, och att vi aldrig kan se hela galaxen på en och samma gång.

Vintergatan finns alltid på plats på himlen, men ljuset från solen, månen eller artificiella ljuskällor kan lätt dränka Vintergatans svaga sken som kommer från stjärnor näst intill oänligt långt bort från oss.

1. Hitta en mörk plats
2. Använd vidvinkel och kamerastativ
3. Använd själv- eller fjärrutlösare

Läs också: Det kan du fotografera på himlen under 2019

1. Hitta en mörk plats

Det viktigaste när du ska fotografera Vintergatan är att det är en kväll med klart väder. Dessutom ska det helst vara nymåne, så att månskenet inte blir alltför starkt.

Det näst viktigaste är att du väljer en plats långt borta från städer, t.ex. i ett större naturreservat, där kameran inte nås av ljus från byggnader eller vägar. Ljusföroreningar kan nämligen skapa en kupol över horisonten och dränka Vintergatan. 

Leta gärna efter en plats med träd, en kulle, en gammal byggnad eller något annat element som kan ge en intressant horisont. Genom att ta med ett sådant objekt i bilden blir också storleksförhållandena tydligare.

Läs också: Så fotograferar du stjärnspår

Så fotograferar du Vintergatan

Välj gärna en plats där det händer något i horisonten. Det ger en intressantare bild. 

© Shutterstock

2. Använd vidvinkel och kamerastativ

Ju kraftigare vidvinkelobjektiv du har, desto mer av himlen får du med i bilden. 14 mm är oftast ett bra val, eftersom det ger en bred vidvinkel utan alltför mycket förvrängning.

Sätt kameran på stativ och välj det manuella programmet. Börja med att välja en slutartid på 20 sekunder, och välj sedan objektivets största bländare, t.ex. F2.8, och ISO 3200.

Välj manuell fokusering och live view, och zooma in ordentligt på natthimlen medan du håller koll på skärmen. Ställ nu in skärpan på en stjärna eller en samling av stjärnor på natthimlen.

Läs också: Ta fina bilder av månen

Så fotograferar du Vintergatan

Det finns flera olika sätt att fotografera Vintergatan. Vissa fotografer väljer att ta med sig själv eller någon annan person i bilden för att ge en känsla av storleksförhållandena 

© Shutterstock

3. Använd själv- eller fjärrutlösare

På grund av risken för skakningar under den långa exponeringen, bör du mins använda kamerans självutlösare. En fjärrutlösare är snäppet bättre, eftersom den ger ännu större kontroll över exponeringen.

Med en fjärrutlösare kan du både välja slutartider som är längre än 30 sekunder, samt programmera utlösaren så att den tar bilden vid en viss tidpunkt. När du har tagit en bild kontrollerar du exponeringen på skärmen. Då ser du om du behöver justera slutartiden eller ISO-värdet.

Om du använder en DSLR-kamera riskerar du att det kommer in lite ljus bakifrån via sökaren under de långa exponeringarna. Därför är det bra att täcka för den.

Canon-kameror har en bit gummi på remmen, som du kan använda. Avlägsna först okularet genom att skjuta det uppåt, och fäst sedan gummibiten på sökaren. Om din kamera inte har en sådant här gummistycke kan du i stället hålla för sökaren med handen. 

Läs också: 5 tips för att fotografera Mars med standardobjektivet

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av