Stjärnfall över en sjö
Stjärnfall


© Shutterstock

Det här kan du fota på himlen 2023

2023 har massor att erbjuda för dig som tycker det är roligt att fotografera världsrymden. Här får du en översikt över meteorregn och supermånar samt tips på hur du fotograferar dessa fenomen på himlen.

4 januari 2023 av Christian Trant

Under 2023 kan du se fram emot massor av aktivitet på natthimlen, och oavsett om du är en erfaren astrofotograf eller ännu inte har kastat dig in i denna spännande genre, så har du goda möjligheter att ta fina bilder.

Alla kan nämligen ta astrofoton – och även med ett paketobjektiv kan du få bra resultat – så länge du sätter kameran på stativ.

Nedan kan du läsa om när du har särskilt goda möjligheter att fotografera himlafenomen som stjärnfall och supermånar. 

Meteorsvärm.

Om du vill testa att plåta en av årets meteorsvärmar, ska du välja största möjliga bländaröppning, t.ex. bländare F2.8 eller F3.5. Ställ in ISO på 3 200 och välj en slutartid på 30 sekunder. Se till att slutartiden inte är för lång. Det kan nämligen leda till att stjärnorna dras ut till små spår av ljus på himlen.

© Shutterstock

Fotografera supermånen under sommarmånaderna

Några gånger om året är månen extra stor när den visar sig på natthimlen. 

Fenomenet kallas supermåne.

När det är supermåne lyser månen cirka 33 procent starkare och den är 17 procent större än när månen är som minst, vilket ger möjlighet att ta fantastiska bilder.

Upplev de två supermånarna 2023 – den 1 och 31 augusti

Med slutartidsprioritet får du utmärkta resultat med en punktmätning, där du mäter ljuset direkt på månen. Se bara till att punktmätningen (eller spotmätningen) täcker hela månen.

Alternativt använder du manuellt program och styr själv exponeringen genom att justera bländare och slutartid.

Månen kretsar runt jorden som roterar, så den rör sig förhållandevis snabbt över himlen.

Samtidigt finns det en del luftoro som ger upphov till brus. Med tele bör du därför använda ganska korta slutartider – gärna på 1/250 till 1/1 000 sekund.

> Läs även: Så tar du fina bilder av månen.

Så fotograferar du stjärnfall

Under året finns perioder då du kan se riktigt många stjärnfall på natthimlen. 

Det kallas meteorsvärmar eller meteorregn och ibland kan du uppleva upp till 120 stjärnfall i timmen om du står på en bra och mörk plats när du fotograferar.

Följande dagar är dina chanser störst att fotografera stjärnfall under 2023:

  • 3–4 januariMeteorsvärmen Kvadrantiderna når sin kulmen.
  • 22–23 aprilMeteorsvärmen Lyriderna når sin kulmen.
  • 7–8 majMeteorsvärmen Eta-Aquariderna når sin kulmen.
  • 30–31 juliMeteorsvärmen Delta-Aquariderna når sin kulmen.
  • 12–13 augustiMeteorsvärmen Perseiderna når sin kulmen.
  • 21–22 oktoberMeteorsvärmen Orioniderna når sin kulmen.
  • 17–18 novemberMeteorsvärmen Leoniderna når sin kulmen.
  • 14–15 decemberMeteorsvärmen Geminiderna når sin kulmen.
  • 22–23 decemberMeteorsvärmen Ursiderna når sin kulmen.

För att få de bästa bilderna av stjärnfall behöver du ha en DSLR-kamera eller en spegellös systemkamera som erbjuder höga ISO-värden.

Du behöver också ett ljusstarkt objektiv som gärna får ha kort brännvidd. Alltså ett objektiv med vidvinkel och exempelvis F2.8.

Dessutom behöver du ett stativ och en fjärrutlösare som gör det möjligt att göra långa exponeringar.

> Få den fullständiga guiden till att fotografera stjärnfall här.

Stjärnfall fotograferat på natthimlen

Om du hoppas på att få tydliga stjärnor i dina bilder, är det viktigt att du hittar en bra plats att fotografera från – det vill säga en plats utanför tätbebyggda områden där stjärnorna inte drunknar i ljusföroreningar.

© Shutterstock

Solförmörkelser 2023

Den 25 oktober 2022 kunde de nordiska länderna uppleva en partiell solförmörkelse, men 2023 kan man faktiskt uppleva något mycket mer sällsynt: en total solförmörkelse. Men det kräver att man gör en resa. 

I östra Australien och i Papua kan man nämligen den 20 april 2023 uppleva detta sällsynta himlafenomen. 

Nästa totala solförmörkelse i Norden inträffar till exempel först år 2126, medan Spanien och Grönland kan uppleva en total förmörkelse redan 2026. 

Nästa partiella solförmörkelse kan ses och fotograferas ännu tidigare, nämligen den 29 mars 2025.

Då kommer månen att täcka mellan 18 och 37 procent av solen, beroende på var i landet man bor.   

En partiell solförmörkelse uppstår när månen rör sig in mellan solen och jorden, dock utan att himlakropparna ligger på en rak linje.

Tänk på att använda solförmörkelseglasögon, och sätt ett solfilter på objektivet och kikaren om du vill titta direkt på solförmörkelsen. Det gäller både partiella och totala förmörkelser. 

Så fotograferar du solförmörkelser

Börja med att ställa in kameran på att fotografera i råformat och vrid sedan programratten till M för att få full manuell kontroll över exponeringen.

Ställ in ljusmätaren på punktmätning så att kameran bara tar hänsyn till ett litet område mitt i bilden och inte till de mycket ljusa områdena runt månen.

Avsluta med att välja en slutartid som passar till ljusmätningen genom att hålla ett öga på ljusmätaren, t.ex. 1/125 sekund.

Du kan också sätta ett vidvinkelobjektiv på kameran och göra en timelapse av hela förmörkelseförloppet.

Om du har en fjärrutlösare kan du ställa in den så att den tar bilder med 15 sekunders mellanrum, så att du får en fin och jämn timelapse av hela förloppet.

> Läs även: Så fotograferar astrofotografen solförmörkelser

Kvinna tittar på månförmörkelse

En solförmörkelse uppstår när månen i sin bana runt jorden under en kort stund skymmer solens ljus. En total solförmörkelse uppträder bara inom ett mycket begränsat område på jordens yta.

© Shutterstock

Så fotograferar du norrsken

Ju längre norrut du är, desto större är chansen att få se norrsken under vintermånaderna – men du kan ha tur längre söderut också.

De bästa fotomöjligheterna har du i norra delen av landet. Tänk på att du bör ha fri sikt mot horisonten i norr och att himlen ska vara molnfri.

Chansen att se norrsken i söder är störst kring höst- och vårdagjämningen. Vårdagjämningen infaller den 20 mars, så då bör du hålla ögonen öppna.

Höstdagjämningen infaller den 23 september.  

> Läs här om hur du tar de bästa bilderna av det mystiska norrskenet.

Så fotograferar du solförmörkelsen

Börja med att ställa in kameran på att fotografera i råformat och vrid sedan programratten till M för att få full manuell kontroll över exponeringen.

Ställ in ljusmätaren på punktmätning så att kameran endast tar hänsyn till ett litet område mitt i bilden och inte till de mycket ljusa områdena runt månen.

Avsluta med att välja en slutartid som passar till ljusmätningen genom att hålla ett öga på ljusmätaren, t.ex. 1/125 sekund.

Du kan också sätta ett vidvinkelobjektiv på kameran och göra en timelapse av hela förmörkelseförloppet.

Om du har en fjärrutlösare kan du ställa in den så att den tar bilder med 15 sekunders mellanrum, så att du får en fin och jämn timelapse av hela förloppet.

> Läs även: Så fotograferar astrofotografen solförmörkelser

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av