Att fotografera norrsken, som även kallas för Aurora Borealis, är något som de flesta fotografer drömmer om.
Under vinterhalvåret kan man ta exceptionella bilder av norrsken – ända ner i södra Sverige.
Fotografera norrsken – när?
Norrskenet är synligt mellan augusti och april, och i synnerhet kring vår- och höstdagjämningen vinns det goda möjligheter att uppleva och fotografera norrsken.
Vid den här tiden på året kan du med lite tur fotografera norrsken i hela Norden, och nu i 2018 förutspås särskilt den 20 mars lämpa sig väl för fotografering av norrsken.
Chanserna att fotografera norrsken ökar emellertid ju närmare polcirkeln du är. Där syns de oftare och de syns dessutom högre på himlavalvet. I Skåne syns norrskenet längre ner mot horisonten och syns vanligen mindre tydligt.
Det bästa är att befinna sig långt borta från städer eftersom ljusföroreningen då är mindre. En klar himmel ger bäst förutsättningar att fotografera norrsken. Det är bra att gå ut en halvtimme innan du ska fotografera norrsken, så att dina ögon hinner vänja sig vid mörkret.
Utrustning för fotografering av norrsken

Sigma 12-24mm F4.0 DG HSM Art är ett bra objektiv vid fotografering av norrsken. Det fick betyget 9 i vårt test, och det är dessutom betydligt billigare än jämföra objektiv från Nikon och Canon.
© SigmaNär du ska fotografera norrsken ska du ta med dig en bra systemkamera och ett kraftigt vidvinkelobjektiv.
Du kan i nödfall använda din standardzoom för att fotografera norrsken, men bilderna blir bäst i brännviddsområdet 10–20 mm.
Du behöver även ett stativ, och så är en pannlampa till god hjälp när du ska ställa in kameran i mörkret.
För att undvika skakningar vid långa slutartider när du fotograferar norrsken är det bra att ha en fjärrutlösare till hands. Annars är kamerans självutlösare ett bra alternativ.
> Just nu får du en bra kikare med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 996 kronor. Se mer här.
Kamerainställningar vid fotografering av norrsken

Ett hus i förgrunden kan göra norrskensbilden intressantare, särskilt i södra Sverige, där ljuset visar sig nära horisonten och inte är så starkt.
© ShutterstockNär du skal fotografera norrsken är det bäst att hitta en plats med en intressant förgrund och fri sikt norrut.
Ett hus, ett träd eller något annat objekt i förgrunden underlättar när du ska fokusera. Kamerans autofokus har nämligen besvärliga villkor i mörkret, och fokusen står ofta och letar fram och tillbaka efter en punkt att fokusera i mörkret.
Om det inte finns några objekt som kameran kan fokusera på i motivet, ställer du in kameran på manuellt program, varpå du först fokuserar på oändligt och sedan flyttar tillbaka fokusen något.
Du kan inte välja samma slutartid varje gång som du ska fotografera norrsken. Ibland är det kraftigt, och ibland är det svagt. En lämplig slutartid kan hamna var som helst mellan 4 och 25 sekunder, så du måste prova dig fram.
Glöm inte stativet när du ska fotografera norrsken
När du använder stativ för att fotografera norrsken kan du välja ett lägre ISO-värde för att få finkorniga norrskensbilder med många detaljer.
Fotografera i råformat, så kan du ställa in vitbalansen på automatisk och anpassa den i råkonverteringen i efterhand.
> Just nu får du Photoshopskolan och 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor.
Få reda på mer om norrsken
Läs mer om norrsken, var i Norden du har störst chans att uppleva det och hur det uppstår i nedanstående grafik.
Här kan du bläddra fram och tillbaka med hjälp av pilarna för att få reda på mycket mer om norrsken.