Den bästa tidpunkten att fotografera månen är under en supermåne – och snart inträffar två supermånar med bara en månads mellanrum.
Datumen för supermånen är den 27 april och den 26 maj, och förhoppningsvis kommer de att innebära två stora fotoupplevelser om himlen är molnfri.
Här går vi igenom allt du behöver veta om supermånen och hur du fotograferar den.
Vad är en supermåne?
Fenomenet supermåne inträffar vid fullmåne, samtidigt som månen ligger närmare jorden än vanligt i sin bana. Detta gör att månen också ser större ut än vanligt, vilket har lett till begreppet supermåne.
Motsatsen till en supermåne är en mikromåne, där månen är full och samtidigt så långt bort från jorden som dess bana tillåter.
När man tittar på en supermåne från jorden ser en supermåne ut att vara ca 14 procent större än en mikromåne, och ljuset från den är ca 30 procent starkare.
Supermånen är alltså en perfekt tidpunkt att fotografera månen, om du vill ta en bra bild där månen ger intryck av att vara enorm samtidigt som den lyser starkt.

Se till så att kameran står stadigt, så att du kan experimentera med längre slutartider. Det bästa är om du har ett kamerastativ, men annars kan du bara placera kameran på ett stabilt underlag, så att bilderna inte blir suddiga.
© ShutterstockNär är den bästa tiden att fotografera supermånen?
Eftersom vi lever i ett avlångt land, skiljer sig tidpunkten för månens upp- och nedgång beroende på var du bor. Om du inte har PhotoPills på mobilen, finns det ett antal webbplatser där du kan se tidpunkterna för när månen går upp och ned, till exempel denna.
Månen ger det största intrycket när den befinner sig nära horisonten, och här har du också bäst möjligheter att komponera bilden med en intressant förgrund.
Du får de tydligaste bilderna av själva supermånen under dygnets mörka timmar, när himlen förhoppningsvis är klar och molnfri.
Du kan fotografera månen, oavsett vilket objektiv du har till hands – månen kommer ändå att ta upp en rätt bra yta av bilden.
Men allra helst bör du använda ett objektiv med en brännvidd på 200 mm eller mer, om du vill komma riktigt nära så att man ser månens kratrar på bilderna.
> Läs också: Ta fina bilder av månen.

Använd olika element i din komposition, för att visa hur stor supermånen är. Det kan bl.a. vara byggnader eller träd.
© ShutterstockVad ska jag ta med mig?
När man ska stå stilla länge i mörker är det lätt att börja frysa, så det är bra att ha med en varm dryck och en extra varm tröja.
Dessutom behöver du också stativ och gärna en fjärrutlösare – men du kan också använda kamerans självutlösare.
Om din kamera är en DSLR kan du med fördel fälla upp spegeln för att minska förekomsten av vibrationer. Du bör dessutom stänga av objektivets bildstabilisering.
Läs också: Så använder du kamerans spegellås

Genom att aktivera kamerans spegellås, gör du så att spegeln är uppfälld redan innan exponeringen påbörjas. Det ger en mycket bättre detaljåtergivning i bilderna, eftersom kameran inte skakas av spegelrörelserna.
© ShutterstockHur ska jag ställa in kameran?
När du ska fotografera supermånen bör du välja programmet Manuell, så att du får full kontroll över exponeringen.
Du bör också fotografera i råformat, så att du får så informationstäta bilder som möjligt att jobba vidare med senare.
När du är igång mes att fotografera kan Live view vara till god hjälp när du komponerar bilden.
Använd centrumvägd ljusmätning eller spotmätning när du ska exponera efter månen och välj ett bländarvärde på F8.0–11 för optimal skärpa.
Dessutom bör du ställa in ISO manuellt, ISO 100–800 i normalfallet, men högre om det krävs, och så bör du använda en kort slutartid omkring 1/125–1/500 sekund, för månen flyttar sig faktiskt rätt fort.

Ta hellre många bilder av supermånen än för få. Då får du fler att välja mellan när du väl är hemma igen.
© ShutterstockVilken komposition är den bästa?
Supermånen ser bara jättestor ut i förhållande till andra föremål. Därmed är det bra att ta med byggnader eller träd, så att man får en uppfattning om storleksförhållandena.
Dessutom är det oftast bäst om himlen tar upp den största delen av bilden, i och med att supermånen är det intressanta.
En lyckad bild visar de vackra detaljerna i månlandskapet, samtidigt som man ser detaljer i t.ex. träd och byggnader i bildens förgrund.
> Läs också: Allt du behöver veta om komposition